Παρέμβαση Κούλογλου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου

Γραμματοσειρά

 

Παρέμβαση Κούλογλου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, παρενέβη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχολιάζοντας θετικά την εισήγηση της Ολλανδής ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Agnes Jongerius, για τη γνωμοδότηση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.

Ο Στέλιος Κούλογλου υπογράμμισε ότι η παγκοσμιοποίηση έχει και αρνητικές συνέπειες ιδιαίτερα ορατές στα επίπεδα της ανεργίας και των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι μικρές κυρίως επιχειρήσεις και τόνισε ότι είναι σημαντικό για κάθε εμπορική συμφωνία που είναι υπό διαπραγμάτευση να γνωρίζουμε καλά εκ των προτέρων τι αποτελέσματα θα επιφέρει ειδικά σε ευπαθείς τομείς. Υποστήριξε επίσης την επέκταση των στόχων του Ταμείου, ώστε να συμπεριλαμβάνει και εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω κρίσης και την παροχή υπηρεσιών σε ανασφάλιστους και άνεργους νέους σε κάθε κράτος μέλος. Πρότεινε τέλος, μεταξύ άλλων, καλύτερη ενημέρωση και αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου δεδομένου ότι η κρίση συνεχίζεται.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εισηγήτρια γι αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα, εξαιρετική θα έλεγα πρόταση.

Αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, γιατί είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ξανά και ξανά ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Το βλέπουμε συχνά αυτό το αποτέλεσμα στο θέμα της ανεργίας και πρέπει να υπάρξει υποστήριξη στους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους και στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Επίσης υποστηρίζω την ιδέα ότι θα πρέπει να υπάρχουν εκτιμήσεις για όλες τις εμπορικές συμφωνίες και βέβαια εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα όλων των εμπορικών συμφωνιών και ιδιαίτερα στους πιο ευπαθείς τομείς.
Επίσης την επέκταση του στόχου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν και εργάτες που έχασαν τη δουλειά τους σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Πρέπει επίσης κάθε περιοχή που μπορεί να ενταχθεί στην πρωτοβουλία για τη νεανική απασχόληση, να μπορούν τα κράτη μέλη να προσφέρουν υπηρεσίες στους ανασφάλιστους, στους άνεργους νέους. Προς το παρόν είναι προσωρινή ρύθμιση μέχρι το τέλος του 2017, προτείνουμε να γίνει αυτή μια μόνιμη ρύθμιση.

Υπάρχουν δυο, τρία σημεία που θα ήθελα επιπλέον να προτείνω:

-Πρώτον, ότι το νούμερο 500 είναι πολύ υψηλό, προτείνω να πάει το όριο στους 50 εργαζόμενους για να μπορούν να βοηθηθούν και οι μικρές επιχειρήσεις.
-Δεύτερον, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός γι αυτό το εργαλείο, από τη στιγμή που συνεχίζεται η οικονομική κρίση.
-Τρίτο σημείο, να απλοποιήσουμε τη διαδικασία και να ενημερώσουμε καλύτερα τα κράτη μέλη πως να μπορούν να συμμετέχουν στην διαδικασία.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Δείτε εδώ το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=FO5tMW5MtKs&feature=youtu.be

15.3.2016

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS