Ένα εναλλακτικό τοπίο για τα ΜΜΕ στην Ευρώπη

 Ένα εναλλακτικό τοπίο για τα ΜΜΕ στην Ευρώπη

Η ελευθερία της έκφρασης είναι υπό απειλή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η βιομηχανία των μέσων μαζικής ενημέρωσης παλεύει να ανακάμψει από την οικονομική κρίση και δύσκολα βρίσκει τρόπους για να παραμείνει οικονομικά βιώσιμη σε μια περίοδο δραματικών μετασχηματισμών. Δεν αντιμετωπίζουμε τις παλιές ασθένειες της λογοκρισίας και την άμεση περικοπή της ελευθερίας του Τύπου, αλλά μάλλον ένα οικονομικό ζουρλομανδύα που επιβαρύνει πληροφορίες κατά το στάδιο της παραγωγής τους. Αν και λιγότερο ορατή, αυτή η μορφή σιωπηλής λογοκρισίας εμποδίζει τους πολίτες της Ένωσης να έχουν πρόσβαση σε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα θέματα του δημοσίου συμφέροντος και εμποδίζει το κύριο δημοκρατικό όπλο τους για την υποχρέωση λογοδοσίας των ισχυρών, δηλαδή τον ποιοτικό εναλλακτικό Τύπο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η δυσφορία των μέσων ενημέρωσης και της βιομηχανίας είναι εντυπωσιακά σε όλες τις χώρες.

Οι αίθουσες σύνταξης συρρικνώνονται, οι δημοσιογράφοι είναι κακοπληρωμένοι και μένουν χωρίς τις εγγυήσεις των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης. Όχι μόνο δεν έχουν τα μέσα για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας, αλλά είναι επίσης χωρίς τη νομική προστασία των μεγάλων συντακτικών ομάδων, καθώς τους απασχολούν ως εξωτερικούς συνεργάτες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Στοιχεία από την Asociación de la Prensa de Madrid δείχνεουν ότι το 50% των δημοσιογραφικών πληροφοριών που παράγονται στην Ισπανία προέρχεται από ανεξάρτητους, δηλαδή άτομα χωρίς σταθερή υπαγωγή σε ίδρυμα μέσου ενημέρωσης. Στην Ιταλία, ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών μεταξύ των δημοσιογράφων έχει αυξηθεί κατά 750% σε 20 χρόνια. Το 2014, 7 ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στους 10 δήλωναν εισόδημα 10.000 Ευρώ ανά έτος ή λιγότερο.

Στη Γαλλία και στη Γερμανία το 60% των δημοσιογράφων είναι σήμερα ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ η Ιρλανδία έχει πληγεί από την υπερβολική εξάρτηση της από τα διαφημιστικά έσοδα που είχε κατακόρυφη πτώση μετά την κρίση. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, με 50% των δημοσιογράφων σήμερα να έχουν χάσει τη δουλειά τους. Στην Πορτογαλία παρουτηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις τόσο στις αίθουσες τύπου όσο και με εξωτερική ανάθεση θέσεων εργασίας.

2. Στόχοι

Η πρωτοβουλία τηε GUE/NGL θα διερευνήσει το θέμα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ευρώπη με εκπροσώπους από χώρες που κλυδωνίζονται από την κρίση. Μεταξύ αυτών είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ιταλία. Το συνέδριο αποσκοπεί ιδίως στην: Διερεύνηση των παραγόντων της κρίσης της δημοσιογραφίας σήμερα από τον ορισμό των διαφόρων μορφών και τα χαρακτηριστικά του σε όλη την Ευρώπη, καθώς και την αξιολόγηση των επιπτώσεών τους στη δημοκρατία.
Είναι το διαδίκτυο μια πρόκληση για τα παραδοσιακά έντυπα μέσα ενημέρωσης ή μια ευκαιρία για την ανάπτυξη νέου κοινού; Είναι το κοινό λιγότερο διατεθειμένο να αγοράσει εφημερίδες, λόγω του διαδικτύου ή μήπως το κοινό έχει άλλες ανάγκες στις οποίες η ανεξάρτητη δημοσιογραφία πρέπει να απαντήσει; Οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας και η απώλεια της προστασίας των δημοσιογράφων υπονομεύει την ελευθερία της έκφρασης και με ποιους τρόπους;

Εξερευνώντας επιτυχημένα παραδείγματα νέων εναλλακτικών μέσων που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα σε όλη την ΕΕ και φαίνεται να έχουν βρει καινοτόμους και βιώσιμους τρόπους για να προσφέρει στην ποιότητα εναλλακτικής και ερευνητικής δημοσιογραφία, σο στον έντυπο τύπο, όσο και στο διαδίκτυο.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.guengl.eu:8080/news/article/events/an-alternative-media-landscape-for-europe-07-04-2016

Εδώ είναι η εκδήλωση και στο Facebook: https://www.facebook.com/events/1576092692707236/

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS