500 πρόσφυγες και μετανάστες αγνοούνται στην Μεσόγειο

Γραμματοσειρά

 

• Ερώτηση Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ιταλικής Αριστεράς για την πολύνεκρη τραγωδία στην Μεσόγειο, μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.

• "Πότε και με ποιο τρόπο σκοπεύει η Επιτροπή να διασφαλίσει ασφαλή δίοδο των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη και πώς σκοπεύει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα δίκτυα διακινητών που συνεχίζουν τη δράση τους;"

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, Στ. Κούλογλου, Κ. Κούνεβα και Κ. Χρυσόγονος, από κοινού με τους Ευρωβουλευτές της Ιταλικής Αριστεράς, Κούρτσιο Μαλτέζε, Ελεονόρα Φορένζα και Μπάρμπαρα Σπινέλι, αναφορικά με την πρόσφατη τραγωδία στα νερά της Μεσογείου κατά την οποία περίπου 500 μετανάστες αγνοούνται.

Πιο συγκεκριμένα, φέρεται πως μέσα στη βάρκα βρίσκονταν περίπου 500 άνθρωποι ενώ οι 41 επιζήσαντες (37 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα παιδί τριών ετών) διασώθηκαν από εμπορικό πλοίο και μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα όπου έφτασαν στις 16 Απριλίου.

Οι Ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό άλλα και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επικαλούμενοι την συνάντηση των εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με επιζήσαντες του ναυαγίου, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ιταλικής Αριστεράς ζητούν από την Κομισιόν να μάθουν το αν είναι ενήμερη για το θέμα καθώς και για τις ενέργειες που εκείνη σχεδιάζει προκειμένου "να ασκήσει πίεση στις χώρες που πιθανά εμπλέκονται, ώστε να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες περισυλλογής και αναγνώρισης των θυμάτων."

Επιπλέον ρωτούν την Κομισιόν "πότε και με ποιο τρόπο σκοπεύει να διασφαλίσει ασφαλή δίοδο προς την Ευρώπη και πώς σκοπεύει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα δίκτυα διακινητών που συνεχίζουν τη δράση τους". Τέλος επικαλούμενοι οι Ευρωβουλευτές πληροφορίες της Ύπατης Αρμοστείας, ζητούν από την Κομισιόν να μάθουν το "πώς θα αντιμετωπίσει την επανενεργοποίηση του βορειοαφρικανικού διαδρόμου, όπου οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί 60% σε σχέση με πέρσι".

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Τίτλος: 500 πρόσφυγες και μετανάστες αγνοούνται στην Μεσόγειο

Εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συναντήθηκαν με τους επιζήσαντες ναυαγίου που έγινε σε άγνωστη τοποθεσία στην Μεσόγειο, μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας την Τετάρτη 13 Απριλίου . Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φέρεται πως μέσα στη βάρκα βρίσκονταν περίπου 500 άνθρωποι ενώ οι 41 επιζήσαντες (37 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα παιδί τριών ετών) διασώθηκαν από εμπορικό πλοίο και μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα όπου έφτασαν στις 16 Απριλίου .

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν έχει επιβεβαιώσει το γεγονός. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες, θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι ενήμερη για το θέμα; Σε τι ενέργειες προβαίνει για να ασκήσει πίεση στις χώρες που πιθανά εμπλέκονται, ώστε να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες περισυλλογής και αναγνώρισης των θυμάτων;
2. Πότε και με ποιο τρόπο σκοπεύει η Επιτροπή να διασφαλίσει ασφαλή δίοδο προς την Ευρώπη και πώς σκοπεύει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα δίκτυα διακινητών που συνεχίζουν τη δράση τους;
3. Πώς θα αντιμετωπίσει την επανενεργοποίηση του βορειοαφρικανικού διαδρόμου, όπου οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί 60% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με την UNHCR, μετά το κλείσιμο της βαλκανικής διόδου και τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας;

26.04.2016

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS