Στ. Κούλογλου: Θέλουμε την ΕΕ αλλά διατηρώντας τις βασικές της αξίες, τις αξίες τις κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής

Γραμματοσειρά

 

Στ. Κούλογλου: Θέλουμε την ΕΕ αλλά διατηρώντας τις βασικές της αξίες, τις αξίες τις κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής

Ομιλία Στ. Κούλογλου για το προσφυγικό στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα το συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με θέμα: “Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: Ευρωπαϊκό πρόβλημα ή αφορμή για επανακαθορισμό της σχέσης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών -μελών; Νομική διάσταση στην εσωτερική νομοθεσία.” με προσκεκλημένο ομιλητή τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου.

Ο κ. Κούλογλου ανέφερε στην ομιλία του πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την στιγμή βιώνουμε μια βαθύτερη πολιτισμική και ηθική κρίση που την φέρνει αντιμέτωπη με σημαντικά υπαρξιακά διλήμματα και την καθιστά μια Ένωση στην οποία δεν υπάρχει αλληλεγγύη.

Η κρίση αξιών αυτή αναδείχθηκε καθαρά με το ζήτημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών. Η Ευρώπη δεν έχει στην ουσία προσφυγικό πρόβλημα. Μια ήπειρος 500 εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να ενσωματώσει 1 εκατομμύριο πρόσφυγες. Η Ελλάδα κατόρθωσε να ενσωματώσει από την Αλβανία τον ίδιο αριθμό την δεκαετία του ‘90.

Υπάρχει βαθύτερο θέμα το οποίο έχει να κάνει με την ενισχυόμενη οικονομική ανισότητα που δίνει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν διχαστικές ιδέες, όπου για όλα τα προβλήματα μας φταίνε οι ξένοι.

Η χρήση ενός κοινού νομίσματος με σοβαρά δομικά προβλήματα επέτρεψε στις πλούσιες χώρες να επωφεληθούν ενώ οι φτωχές έχασαν την παραγωγική τους βάση. Εκμεταλλεύτηκαν βέβαια τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, η Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το πελατειακό της κράτος ανεβάζοντας όμως το χρέος τους.

Την περίοδο της τελευταίας οικονομικής κρίσης προέκυψε και κατάρρευση του γαλλογερμανικού άξονα καθώς η Γερμανία ενίσχυσε σημαντικά την οικονομική της θέση ενώ η Γαλλία αποδυναμώθηκε. Η ηγεσία της Γερμανίας εκείνη τη στιγμή, μη έχοντας γαλουχηθεί με τις Ευρωπαϊκές ιδέες προσπάθησε, ίσως λογικά, να επωφεληθεί από την κρίση αλλά σε βάρος των φτωχότερων χωρών στην Ευρώπη. Παρατηρούμε μάλιστα το φαινόμενο, μέσα στην κρίση, όταν υπάρχουν αρνητικά οικονομικά νέα, ιδίως για την Ελλάδα, το κόστος δανεισμού της Γερμανίας να πέφτει καθώς οι δανειστές επιδιώκουν να καταφύγουν στην ασφάλεια που παρέχουν τα ομόλογά της.

Η ηγεσία της Γερμανίας επίσης διαχειρίστηκε με λάθος τρόπο το προσφυγικό, με μια πρόχειρη πολιτική ανοιχτών συνόρων η οποία απέτυχε στην πράξη καθώς οι γείτονές της έκλεισαν τα δικά τους.

Ο κ. Κούλογλου κατέληξε αναφέροντας ότι θέλουμε την ΕΕ αλλά διατηρώντας τις βασικές της αξίες, τις αξίες τις κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, οι οποίες έχουν υπονομευθεί.

Παρακολουθείστε το βίντεο της Ομιλίας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=0yyG0vNdNOk

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS