Στέλιος Κούλογλου: Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της TTIP

Γραμματοσειρά

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την υιοθέτηση της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Κώστα Σαββόπουλο.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως όλη η μυστικότητα γύρω από τα κείμενα της συμφωνίας, που γίνονται γνωστά μόνο μέσα από διαρροές όπως η πρόσφατη της Greenpeace δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της TTIP. Μάλιστα ανέφερε πως ενώ ο ίδιος είναι σκιώδης εισηγητής για το «δίδυμο αδερφάκι» της TTIP, την TiSA που αφορά τις υπηρεσίες, δεν μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο κείμενό της.

Επισήμανε πως παρόλα όσα λένε οι υπέρμαχοι των συμφωνιών αυτών οι αυξήσεις στο ΑΕΠ που θα προκύψουν θα είναι πολύ μικρές και δεν θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα θα αφαιρέσουν δικαιώματα από τους εργαζόμενους και θα ελαττώσουν τις θέσεις απασχόλησης. Εκεί οφείλεται κι η μυστικοπάθεια.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, οι συμφωνίες είναι στην πραγματικότητα σχεδιασμένες ώστε να εξυπηρετήσουν την ατζέντα μεγάλων εταιριών. Μέσα από τη μείωση των συνήθως υψηλότερων Ευρωπαϊκών στάνταρντ θα είναι πλέον δυνατόν να εισάγουν προϊόντα τους όπως μεταλλαγμένα τρόφιμα και ζώα. Αν περάσουν οι συμφωνίες οι εταιρίες αυτές θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να μηνύουν, σε ειδικά δικαστήρια, χώρες που εφαρμόζουν κανόνες που δεν τις εξυπηρετούν.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ: http://buff.ly/23u15xP

5.5.2016

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS