Κούλογλου: Δεν είμαστε τρελοί να πάμε με τους σοσιαλιστές

Γραμματοσειρά

 

Κούλογλου: Δεν είμαστε τρελοί να πάμε με τους σοσιαλιστές

Ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου μίλησε από το Στρασβούργο στο κεντρικό δελτίο της ΠΕΛΛΑ TV και στον Χρήστο Δημητριάδη έπειτα από τα αποτελέσματα της συνάντησης του Eurogroup και της συζήτησης στην Ολομέλεια για το ελληνικό πρόγραμμα.

Υποστήριξε ότι η συμφωνία που έγινε ήταν η καλύτερη ή η «λιγότερο κακή» συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει,δεδομένου ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων παραμένει αρνητικός για την Ελλάδα που δεν έχει σοβαρά διαπραγματευτικά ατού από το 2010. «Έκτοτε πηγαίνουμε από υποχώρηση σε υποχώρηση», είπε.

«Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς αλλά πολύ περισσότερο δεν είναι ώρα για κλαυθμούς και οδυρμούς. Δεν κερδίθηκε κάποια μεγάλη μάχη ούτε πολύ περισσότερο ο πόλεμος αλλά υπήρξε ένα καλό αποτέλεσμα και μια εκεχειρία, ένας χρόνος που μας δίνει τη δυνατότητα να ανασκουμπωθούμε για να πιάσουμε τη δουλειά,» τόνισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

«Το μεγάλο στοίχημα θα κερδιθεί», συμπλήρωσε, «εάν αλλάξουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γενική οικονομική κατάσταση δυστυχώς. Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι σκληρά γι αυτό πρέπει να βελτιώσουμε την καθημερινότητα. Να σταματήσει η διαφθορά τα φακελάκια και οι ουρές στα νοσοκομεία και στο ΙΚΑ. Εάν αποτύχουμε στην καθημερινότητα, θα χάσουμε».

Στο ερώτημα, εάν είναι αισιόδοξος για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα είπε χαρακτηριστικά: «Θα ξεκινήσω να είμαι αισιόδοξος, πρώτον όταν αλλάξει το κλίμα γενικά στην Ευρώπη. Δεύτερον, εάν μέσα στην Ελλάδα υπάρξει μια κατανόηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι δεν πρέπει να φάει ο ένας τα σωθικά του άλλου αλλά ότι συμφέρει και η κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της και η αντιπολίτευση να περιμένει τη σειρά της παρά να βιάζεται γιατί όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Και τρίτον, όταν και η κυβέρνηση θα αρχίσει να λύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών».

Σχολιάζοντας τη θετική στάση του προέδρου της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάννι Πιτέλλα, υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης, είπε ότι «οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες έχουν στηρίξει την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και μου κάνει εντύπωση ότι αυτό δεν το έχουν καταλάβει καθόλου οι Έλληνες ευρωβουλευτές που μετέχουν σε αυτή την Ομάδα. Αναρωτιέται κανείς εάν είναι στην ίδια ομάδα ή έχουν πάει αλλού. Αυτό δεν τον κάνουν γιατί έγιναν αριστεροί ούτε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε σοσιαλδημοκράτης αλλά γιατί καταλαβαίνουν ότι στις σημερινές συνθήκες το να υπάρχει μια κυβέρνηση σήμερα στην Ελλάδα σαν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε όφελος των προοδευτικών δυνάμεων και της προσπάθειας να αλλάξει κάτι στην Ευρώπη».

Στο ερώτημα εάν θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και να προσχωρήσει στην Ομάδα των Σοσιαλιστών, ώστε να μπορούν να περνούν καλύτερα οι απόψεις του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε: «Τρελοί είμαστε; Kαταρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ομάδα της Αριστεράς κατέχει βασική θέση διότι εκπροσωπείται σε επίπεδο κυβέρνησης». Το κυριότερο όμως, τόνισε, είναι ότι, πέρα από τη θετική στάση της ομάδας των Σοσιαλιστών στο ελληνικό ζήτημα, «επειδή τους συμφέρει και επειδή κατανοούν τη δυσκολία», δεν υπάρχει συμφωνία σε βασικά θέματα διότι η ατζέντα τους κλίνει πολύ περισσότερο προς τη συντηρητική παράταξη παρά προς την Αριστερά.

Ως παράδειγμα έφερε την πρόσφατη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, μία εβδομάδα μετά τα Panama papers, κατά την οποία η πλειοψηφία του κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δηλαδή η Δεξιά και οι Σοσιαλιστές, εκ των οποίων και οι Έλληνες ευρωβουλευτές, ψήφισαν υπέρ της προστασίας των μυστικών των εταιριών. «Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε συμμαχία με ένα κόμμα το οποίο έχει απαρνηθεί τις ιδρυτικές του αρχές και την ιστορία της Σοσιαλδημοκρατίας και έχει υιοθετήσει την ατζέντα της Δεξιάς», υπογράμμισε.

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=eD0sSbuRcr0

21/05/16

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS