Οι κίνδυνοι για την κτηνοτροφία από τη συμφωνία TTIP, σε εκδήλωση του ΕΚ από τον Στ. Κούλογλου

Γραμματοσειρά

Τους κινδύνους που επιφυλάσσει η διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων ΤΤΙΡ ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για τον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι δράσεις προκειμένου να μην προχωρήσει η εφαρμογή της, συζήτησαν ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες και εκπρόσωποι οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Στέλιος Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ευρωβουλευτή.

«Δεν πέρασε πολύς καιρός που μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα συγκλόνισαν την Ευρώπη και τον κόσμο. Η ασθένεια των τρελών αγελάδων, το σκάνδαλο με τις διοξίνες, για να μην αναφέρουμε το πρόσφατο σκάνδαλο με το κρέας αλόγου. Και στον κλάδο κτηνοτροφικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα μόνιμο, άλυτο σκάνδαλο με τις ορμόνες ανάπτυξης, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που δίνονται στα ζώα, και την πολύ κακή μεταχείριση των ζώων. Ποιός ήταν και εξακολουθεί να είναι, ο κύριος λόγος για όλα αυτά; Η αδίστακτη απληστία των εταιριών δίχως κοινωνική ευθύνη, η ιδέα ότι το κέρδος έρχεται πρώτο ενώ γυναίκες, άνδρες και παιδιά έρχονται δεύτερα. Μήπως ξεχάσατε αυτά τα σκάνδαλα; Κάποιοι τα ξέχασαν σίγουρα, αφού με την ΤΤΙΡ οι εταιρίες γίνονται όλο και ισχυρότερες, οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές όλο και πιο αδύναμοι», είπε ο Στέλιος Κούλογλου ανοίγοντας τη συζήτηση.

«Είμαστε εδώ ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες και πρέπει να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες ενάντια στη ‘νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών’ και να οργανώσουμε μια ευρύτερη συμμαχία εντός του Κοινοβουλίου»,πρόσθεσε.

Τους κινδύνους που απειλούν την αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία υπογράμμισε ο Γάλλος Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Εμανουέλ Μορέλ καθώς οι μικρές, οικογενειακές κτηνοτροφικές μονάδες που δραστηριοποιούνται κατά κόρο στις χώρες αυτές, θα διαλυθούν από την επέλαση των πολυεθνικών κτηνοτροφικών βιομηχανιών.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μάρτιν Χόισλινγκ, τόνισε ότι βασική φιλοσοφία της συμφωνίας TTIP είναι η απορρύθμιση και η απελευθέρωση σε όλους τους τομείς και το ίδιο επιχείρημα υιοθετεί και η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την συντάκτρια της έκθεσης Σεφάλι Σάρμα, «εάν υπογραφεί η TTIP ο κτηνοτροφικός κλάδος της Ευρώπης θα γίνει βορά των πολυεθνικών βιομηχανιών μέσα από την απελευθέρωση των τιμών και τις εκ βάθρων απορρυθμιστικές αλλαγές που προωθεί η συμφωνία. Οι ΗΠΑ δε διαθέτουν ουσιαστική νομοθεσία που να παρεμποδίζει τις κακές πρακτικές της αγροτικής και κτηνοτροφικής βιομηχανίας αποφέροντας έτσι πολύ περισσότερα κόστη στους φορολογούμενους πολίτες για την υγεία και το περιβάλλον. Με την ΤΤΙΡ, αυτό που θα πετύχει η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι κρίσιμες αποφάσεις όπως η κλωνοποίηση, η χρήση γλυφοσάτης και οι εκροές μεθανίου να λαμβάνονται με επίκεντρο την εμπορική ανταγωνιστικότητα και όχι το δημόσιο συμφέρον.»

Παρών στη συζήτηση ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία γι αυτή την εκδήλωση και τόνισε ότι «ως προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουμε όσο περισσότερα μπορούμε για να σταματήσουμε την TTIP και να υπερασπίσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση έκθεσης με τίτλο «Ξεπουλώντας τις φάρμες: Πώς η βιομηχανία κρέατος παίρνει τον έλεγχο μέσω της TTIP» σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση για την προστασία των ζώων Compassion (CIWF), το αμερικανικό Ινστιτούτου Αγροτικής και Εμπορικής Πολιτικής, την ομάδα ακτιβιστών Powershift και τη γερμανική Ένωση Γεωργικής Καλλιέργειας, ABL.

Οι οργανώσεις αυτές ανέθεσαν στην αμερικανίδα πολιτικό Σάρον Τρήτ και στη Σεφάλι Σάρμα, διεθύντρια του Ινστιτούτου Αγροτικής και Εμπορικής Πολιτικής, να συντάξουν την έκθεση που ρίχνει μια ολοκληρωμένη ματιά στην προσπάθεια απορρύθμισης που προωθεί η ατζέντα της TTIP απειλώντας τον κτηνοτροφικό τομέα, την επιβίωση των μικρών οικογενειακών κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και τoυς τοπικούς συνεταιρισμούς, ενώ πρόκειται να επηρεάσει τους ισχύοντες κανόνες που διέπουν τις βιομηχανίες κρέατος στις ΗΠΑ και στην ΕΕ ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την είσοδο γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ευρώπη.

http://www.amna.gr/eu/article/611/Oi-kindunoi-gia-tin-ktinotrofia-apo-ti-sumfonia-TTIP--se-ekdilosi-tou-EK-apo-ton-St.-Kouloglou

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS