Κούλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σοσιαλιστές και Αριστερά να συνεργαστούν ενάντια στη λιτότητα

Γραμματοσειρά

Την εκτίμηση ότι μετά την εκλογή Ταγιάνι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι Σοσιαλιστές ίσως καταλάβουν πως η συμμαχία με τη Δεξιά όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά έχει βλάψει και ανεπανόρθωτα την Ευρώπη, διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διεξάγεται στο Στρασβούργο.
Σημείωσε παράλληλα πως Σοσιαλιστές και Αριστερά θα πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία κοινού μετώπου ενάντια στη λιτότητα, ενώ αναφέρθηκε και στην κυριαρχία πλέον της Δεξιάς στις ευρωπαϊκές θέσεις-κλειδιά εντός της ΕΕ, μετά την εκλογή Ταγιάνι.
Αναφερόμενος στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις φέτος, στην Ευρώπη, ο κ. Κούλογλου εκτίμησε πως αν π.χ. εκλεγεί η Λεπέν στη Γαλλία θα καταρρεύσει η ΕΕ, ενώ σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, για το BREXIT, επισήμανε πως στην ουσία οι Βρετανοί προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να δουν τι θα κάνουν. Για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη είναι επιστροφή στις ιδρυτικές θεμελιακές της αξίες, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
ΕΡ.: Τι σηματοδοτεί η εκλογή Ταγιάνι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
ΑΠ.: Σηματοδοτεί δύο πράγματα: αφενός μεν την κυριαρχία της Δεξιάς στις ευρωπαϊκές θέσεις, γιατί κατέλαβε και την τρίτη σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφετέρου δε ίσως υπάρχει κι ένα σημαντικό στοιχείο, γιατί επιτέλους ίσως καταλάβουν οι Σοσιαλιστές ότι αυτή η συμμαχία με τη Δεξιά δεν απέδωσε και έχει βλάψει ανεπανόρθωτα την Ευρώπη. Και να προσπαθήσουν, μαζί με τις δυνάμεις της Αριστεράς, να σχηματίσουν μία συμμαχία ενάντια στις δυνάμεις της λιτότητας για να σωθεί η Ευρώπη.
ΕΡ.: Γιατί δεν υπήρξε μια τέτοια συμμαχία έως σήμερα;
ΑΠ.: Μια τέτοια συμμαχία δεν υπήρχε έως σήμερα γιατί είχαν επιλέξει (οι Σοσιαλιστές) να συνεργαστούν με τη Δεξιά.
ΕΡ.: Και δεν διαφαινόταν το αδιέξοδο;
ΑΠ.: Το έβλεπαν αλλά είχαν επιλέξει να κυβερνούν γιατί η εξουσία είναι γλυκιά. Αλλά τώρα τους πετούν έξω σαν στυμμένη λεμονόκουπα και πιστεύω πως θα προσπαθήσουν να αλλάξουν πολιτική. Βέβαια και η Αριστερά θα πρέπει να κάνει βήματα συνεργασίας και να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο σε μια βάση πολιτική ενάντια στη λιτότητα.
ΕΡ.Διαφαίνεται κάποια προοπτική συμφωνίας ώστε να αποσυρθεί η Δεξιά από την προεδρία στους άλλους δύο θεσμούς-κλειδιά της ΕΕ (π.χ. η θητεία Τουσκ λήγει σε μερικούς μήνες);
ΑΠ.: Δεν νομίζω πως θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία δεδομένου ότι τα πράγματα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη πάνε προς τα δεξιά. Κι αν επαληθευθούν οι προβλέψεις που έχουμε για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αυτό θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δυνάμεων της Αριστεράς.
ΕΡ.: Αν οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 στην Ευρώπη φέρουν στην εξουσία την ακροδεξιά σε κάποιες χώρες, πόσο θα επηρεαστούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος;
ΑΠ.: Αν π.χ. εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία θα έχουμε τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί επί της ουσίας ένας από τους δύο πυλώνες της ΕΕ θα καταρρεύσει. Θα είναι ένα τίμημα πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι ήταν το BREXIT.
ΕΡ.: Σε ό,τι αφορά το BREXIT, πώς θα σχολιάζατε τις χθεσινές δηλώσεις της Τερέζα Μέι, που προκάλεσαν αντιδράσεις;
ΑΠ.: Υπάρχει ένα μέρος του κατεστημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλει να ακυρώσει το δημοψήφισμα και το έχω αντιληφθεί αυτό με επαφές με υψηλά ιστάμενους Βρετανούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Νομίζω ότι δεν το λένε ανοιχτά αυτό, λένε αντίθετα πως θέλουν να φύγουν, αλλά στην ουσία προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να δουν τι θα κάνουν. Και ένας τρόπος για να κερδίσεις χρόνο είναι να ζητάς πάρα πολλά πράγματα καθώς έτσι δημιουργείς προϋποθέσεις για μακρόχρονες διαπραγματεύσεις.
ΕΡ.: Τι Ευρώπη "χρειάζεται" σήμερα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα που έχουν προκαλέσει κλυδωνισμούς;
ΑΠ.: Χρειάζεται επιστροφή στις ιδρυτικές θεμελιακές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Να μην γίνονται οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι γιατί αυτό δεν κάνει ελκυστική την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αλληλεγγύη, όταν μια χώρα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα θα πρέπει η υπόλοιπη Ευρώπη να τη βοηθήσει. Αυτή η αρχή της αλληλεγγύης καταπατήθηκε πλήρως στην προσφυγική κρίση, αλλά όλο αυτό είχε ξεκινήσει από την οικονομική κρίση, όταν η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του νότου αντιμετωπίστηκαν με απαίσιο και απάνθρωπο τρόπο από τις χώρες του βορρά.

18.1.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS