Γραμματοσειρά

 

ΟΜΙΛΙΑ Κ.ΚΟΥΝΕΒΑ στην «32η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος»

 

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Χαίρομαι που είμαι σήμερα μαζί σας εδώ.

Το θέμα που διαλέξατε είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Ο Ευρωσκεπτικισμός δεν ήρθε ουρανοκατέβατος και δεν θα πρέπει απαραίτητα να του προσδίδουμε αρνητική χροιά. Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες που κάνουν κάποιους να αμφισβητούν το Ευρωπαϊκό Όραμα.

Κατ’ αρχάς ζoύμε σε μια Ευρώπη που έχει προδώσει τις ιδρυτικές αξίες της. Επιτρέψτε μου να αναφέρω τρία συγκεκριμένα παραδείγματα πάνω σε αυτό. Πρώτον, το όραμα των πατέρων της Ε.Ε ήταν η δημιουργία μια ευρωπαϊκής δημοκρατικής εξουσίας. Αυτό δεν ισχύει σήμερα. Η εξουσία σήμερα ανήκει στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των «28». Ακόμη και το Ευρωκοινοβούλιο, το απευθείας δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της ΕΕ, είναι λιγότερο ισχυρό από το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Επιπλέον, το Συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του πίσω από κλειστές πόρτες. Ενώ στη λήψη αποφάσεων επηρεάζουν σημαντικά τα lobby groups και οι πολυεθνικές εταιρείες.

Δεύτερον, ενώ έχουμε κοινό νόμισμα σήμερα δεν υπάρχει κοινή φορολογική πολιτική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μισή Ευρώπη να εξελίσσεται σε φορολογικό παράδεισο όπου κρύβουν τα χρήματά τους οι φοροφυγάδες της άλλης μισής. Δείτε το παράδειγμα των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στις τράπεζες του Λουξεμβούργου. Eπιπλέον, και η τραπεζική ένωση που υπάρχει λειτουργεί εις όφελος των τραπεζών και όχι των καταθετών. Δεν υπάρχει Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων που τώρα καυγαδίζουν ποιος θα το χρηματοδοτήσει ενώ η Γερμανία δεν το θέλει καθόλου.

Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να ξεπεραστούν οι αιτίες που οδήγησαν στον πόλεμο. Σήμερα με άξονα την κρίση της Ουκρανίας υπάρχουν αντιλήψεις στις ευρωπαϊκές ελίτ που θέλουν να πάμε σε μια νέα μορφή Ψυχρού Πολέμου. Και εδώ υπάρχει μια αντίφαση στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Ενώ στο θέμα της Συρίας η Ε.Ε τάσσεται υπέρ της Ρωσίας στο Ουκρανικό ζήτημα αποφάσισε την παράταση κατά ένα εξάμηνο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Επιπρόσθετα, η επιβολή της λιτότητας ειδικά στις χώρες του Νότου έχει οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες όπως ακραία φτώχεια, υψηλή ανεργία και παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων. Και αυτά τα προβλήματα δεν συναντώνται μόνο στο Νότο και η Βόρεια Ευρώπη έχει αντίστοιχα προβλήματα. Η ανεργία στην Ευρωζώνη είναι στο 10.8% και πολλές από τις θέσεις εργασίας είναι επισφαλείς.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι συμβαίνει στη χώρα μας. Η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια ζει στον αστερισμό της λιτότητας. Τα αποτελέσματα? Φτωχοποίηση του πληθυσμού, κατάρρευση της μεσαίας τάξης, ανεργία σε υψηλά επίπεδα, απλήρωτη εργασία, υποβάθμιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και ποια ήταν η λύση που επέβαλλαν οι εταίροι μας? Την συνέχιση της ίδιας πολιτικής με νέα μέτρα λιτότητας. Πολλοί είναι πλέον αυτοί που ανοιχτά αναρωτιούνται τι την θέλουμε μια τέτοια Ευρώπη?

Ακόμη, οι λανθασμένοι χειρισμοί στο καυτό και ευαίσθητο θέμα του Προσφυγικού πλήττουν τις αξίες της Ευρώπης. Είδαμε ευρωπαϊκές χώρες να υψώνουν φράκτες, είδαμε χώρες να σφραγίζουν τα σύνορα τους, είδαμε χώρες να μην συμφωνούν σε μία ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος. Αυτό που κυριάρχησαν ήταν οι εθνικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των χωρών.

Η λύση όλων αυτών των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ε.Ε μπορεί και πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Αλλά μια Ολοκλήρωση που θα σέβεται την δημοκρατία και την κυριαρχία κάθε χώρας, τον πολίτη, θα διασφαλίζει τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα του, θα επενδύει στον άνθρωπο και κυρίως θα ενισχύει το κράτος πρόνοιας. Μην ξεχνάμε ότι η κατάκτηση του κοινωνικού κράτους είναι αυτό που ξεχώριζε την Ευρώπη από άλλες κοινότητες. Συμμάχους η Ευρώπη μπορεί να βρει εσάς. Εσάς τους νέους ανθρώπους που θα πρέπει να δώσετε έναν σκληρό αγώνα. Και αυτό γιατί οι γραφειοκρατίες είναι ισχυρές και άκαμπτες και υπάρχουν πολλοί που υπερασπίζονται αυτό το σημερινό στρεβλό status quo της Ευρώπης.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

21.12.2015

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS