Γραμματοσειρά

 

Μετασχηματισμός της κρίσης μέσω της Kοινωνικής και Aλληλέγγυας Οικονομίας:
Πανευρωπαϊκό Φόρουμ στις 28/1/2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία της GUE/NGL

Βρυξέλλες, 26/01/2016

ΘΕΜΑ : «1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας: μετασχηματίζοντας τα οικονομικά και πολιτισμικά παραδείγματα»- 250 σύνεδροι, σε τέσσερις ανοικτές συνεδρίες, εννέα θεματικά εργαστήρια και ευρύ φάσμα ομιλητών

Το 1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αρχίζει τις εργασίες του αύριο Πέμπτη στις 28 Ιανουαρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Αντικείμενό των συζητήσεων που θα διεξαχθούν στις 4 ανοικτές Συνεδρίες και στα 9 workshops είναι η οικοδόμηση μιας οικονομίας πιο δίκαιης, πιο αποδοτικής που σέβεται τα ανθρώπινα και περιβαλλοντικά δικαιώματα, αναδεικνύει την αυτοδιαχείριση ως εναλλακτικό μοντέλο παραγωγής και συμβάλλει στη δικτύωση φορέων και δομών εναλλακτικών εγχειρημάτων οικονομίας.
Η ιδέα του Φόρουμ, το οποίο αποτελεί στρατηγική πρωτοβουλία της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, GUE/NGL, γεννήθηκε στις αρχές της νέας κοινοβουλευτικής θητείας της Κωνσταντίνας Κούνεβα, όταν, με πρόσκλησή της βρέθηκαν στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι τριών εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης, τα οποία ήταν τότε σε εξέλιξη στην Ελλάδα: η ΒΙΟΜΕ, η Εφημερίδα των Συντακτών και η ERTOpen.
Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από κοινού με τους Ισπανούς ευρωβουλευτές από το κόμμα των PODEMOS η πρώτη εκδήλωση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Και αμέσως μετά η Κ. Κούνεβα πρότεινε στην ευρωομάδα GUE/NGL την υιοθέτηση ενός μόνιμου θεσμού, ενός ετήσιου Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Η πρόταση έγινε δεκτή και οδήγησε, με τη συμβολή πολλών πια ευρωβουλευτών και συνεργατών, στην υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα συνέδρια που έχει διοργανώσει η ευρωομάδα GUE/NGL μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από ελληνικής πλευράς, οι ευρωβουλευτές Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου έχουν προσκαλέσει σχεδόν 40 εκπροσώπους από το χώρο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι και η αναπληρώτρια υπουργός γα την Καταπολέμηση της Ανεργίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία θα ενημερώσει για την ελληνική εμπειρία και το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για την Κοινωνική Οικονομία. Η κ. Αντωνοπούλου θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τον τον Λουξεμβουργιανό υπουργό Εργασίας, Νίκολας Σμιτ.
Το Φόρουμ της GUE/NGL για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά τη τρέχουσα νομοθετική θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2014- 2019), με κύριο στόχο να υποστηρίξει τις προσπάθειες φορέων της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη και τον κόσμο, την ανταλλαγή εμπειριών και την προώθηση ενός εναλλακτικού μοντέλου οικονομίας με σαφή επίδραση στην ποιότητα της δημοκρατίας.
Στο φετινό 1ο Forum έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν πάνω από 250 άτομα κυρίως από Ευρώπη, αλλά και από Αμερική. Περίπου 80 από αυτούς θα συμμετάσχουν ως εισηγητές στις 4 συνεδρίες και στα 9 θεματικά εργαστήρια, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών, ενώ θα εξεταστούν τα εργαλεία χρηματοδότησης, το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και τα βασικά θέματα διαχείρισης συλλογικών, συνεταιριστικών αγαθών.
Εν όψει της αυριανής έναρξης των εργασιών του Forum, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το “παραμύθι” που μας διηγείται ο καπιταλισμός είναι ότι χωρίς το κεφάλαιο δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει οικονομία. Αύριο θα προσπαθήσουμε να διαψεύσουμε αυτό το παραμύθι. Είναι ένα δύσκολο πείραμα, μια άσκηση για το μέλλον. Και αξίζει να τη στηρίξουμε».
Το Α' Πανευρωπαϊκό Φόρουμ για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία θα γίνει την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, 9.00-18.30 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κτίριο JAN.
H εκδήλωση θα μεταδοθεί online μέσω livestreaming.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα:
http://efsse.org/programme/

Ζωντανή αναμετάδοση:
http://efsse.org/live/

‪Hashtag για κοινωνικά δίκτυα : #‎EFSSE16

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS