Επίσκεψη ευρωβουλευτών στο Cedefop – συμφωνία για στενότερη συνεργασία

Tην περασμένη εβδομάδα η Κ.Κoύνεβα συμμετείχε σε συναντήσεις εργασίας και ενημέρωσης με τα στελέχη του CEDEFOP, στη Θεσσαλονίκη. Το CEDEFOP είναι ο μόνος οργανισμός της ΕΕ με έδρα στην Ελλάδα, με σημαντικό μελετητικό – ερευνητικό- συμβουλευτικό έργο στα θέματα κατάρτισης και διάγνωσης των τάσεων και των αναγκών στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η δράση αξιοποιείται ελάχιστα από τις κυβερνήσεις, ενώ υφίσταται πιέσεις υποβάθμισης του έργου του από περικοπές στον προϋπολογισμό του. Η Κ. Κούνεβα, μαζί με μια ακόμη ευρωβουλευτή, εκπροσώπησε την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις συναντήσεις με τα στελέχη του CEDEFOP στις 10 και 11 Φεβρουαρίου. Και παρ” ότι, όπως επεσήμανε στα στελέχη του οργανισμού, το πρόβλημα της Ελλάδας και άλλων χωρών με υψηλή ανεργία, δεν είναι κυρίως ζήτημα κατάρτισης και δεξιοτήτων, οι μελέτες του οργανισμού θα έπρεπε να αξιοποιούνται από τα κράτη μέλη.

Παραθέτουμε το δελτίο τύπου του CEDEFOP με τα βασικά σημεία της διήμερης συνάντησης εργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Επίσκεψη ευρωβουλευτών στο Cedefop – συμφωνία για στενότερη συνεργασία

Τρόποι στενότερης συνεργασίας μεταξύ του Cedefop και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκαν κατά τη διήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου (10-11 Φεβρουαρίου) στην έδρα του κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Οι ευρωβουλευτές Κωνσταντίνα Κούνεβα (Ελλάς) και Γιούτα Στάινρουκ (Γερμανία) και ο Πίτερ Ρουκ μέλος της γραμματείας της επιτροπής, είχαν συναντήσεις με το διευθυντή του Cedefop Τζέιμς Καλέγια, την υποδιευθύντρια Μάρα Μπρούτζα, προϊσταμένους τμημάτων και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι παρουσίασαν το έργο του κέντρου.

Οι δύο ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στην ανάγκη να μπορέσει το Cedefop να συνεργασθεί στενότερα με τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών και προσέφεραν τη βοήθειά τους ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα. Η κ. Κούνεβα είπε ότι η επίσκεψη τής έδωσε τη δυνατότητα να αντιληφθεί «πόσο σημαντικό έργο συντελείται από τα στελέχη και γενικότερα το προσωπικό του οργανισμού – έργο που βοηθά να αντιληφθούμε όλοι μας τις μεγάλες μεταβολές στην αγορά εργασίας και να αναζητήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία και τις πολιτικές σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται από την ανεργία».

Σύμφωνα με την κ. Κούνεβα, «το Cedefop παρέχει την κατάλληλη γνώση, όχι μόνο για το Europass που αποτελεί διαβατήριο αναζήτησης εργασίας για εκατομμύρια πολίτες – ήδη 65 εκατομμύρια πολίτες το έχουν συμπληρώσει –, αλλά και τη μεθοδολογία και την αναλυτική προσέγγιση για τις κυβερνήσεις και τα υπουργεία των κρατών μελών που αναζητούν ουσιαστικές, και όχι επιφανειακές, λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας». Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής διερωτήθηκε γιατί δεν αξιοποιείται περισσότερο το Cedefop από τις κυβερνήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης «στη μαθητεία, στις δεξιότητες, στα προβλήματα από την εγκατάλειψη του σχολείου – αυτά είναι ορισμένα από τα πεδία όπου οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι θέλουν απαντήσεις». Η κ. Κούνεβα προέτρεψε τους υπευθύνους να διαβάσουν τις μελέτες των εμπειρογνωμόνων του Cedefop: «Έχουν να πουν πολλά για όλα αυτά. Και τα υπουργεία ας αξιοποιήσουν καλύτερα τις υπηρεσίες που προσφέρει το Cedefop και ας μην αναζητούν πάντα απαντήσεις στους ιδιώτες μελετητές».

Από την πλευρά της, η κ. Στάινρουκ είπε ότι οι επαφές με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ενταθούν και περισσότεροι πόροι να διατεθούν για τη λειτουργία του κέντρου ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώσει την αποστολή του. Σε μια εποχή αυξημένης ανεργίας και αναγκών για δεξιότητες, πρόσθεσε, ο ρόλος του Cedefop γίνεται όλο και πιο σημαντικός.

Ο κ. Καλέγια τόνισε ότι το Cedefop θα συνεργασθεί στενά με τα κράτη μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους για να εξασφαλίσει ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις στην επαγγελματική εκπαίδευση σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τις εθνικές προτεραιότητες, οι οποίες υπαγορεύονται από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. «Σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε πιο αποτελεσματικά όσους χαράσσουν πολιτική και τους Ευρωπαίους πολίτες», κατέληξε ο κύριος Καλέγια.