Γραμματοσειρά

 

Συνέντευξη της Ευρωβουλευτή Κωνσταντίνας Κούνεβα στο Vouliwatch

ΓΚ: Μιλήστε μας για τις δραστηριότητές σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και για τις προτεραιότητές σας για το 2016. Προετοιμάζετε κάποιες ενημερωτικές Ημερίδες και ειδικές εκδηλώσεις και με τι θέματα;

ΚΚ: Είμαι μέλος στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Γυναικών και στην Επιτροπή Αναφορών. Επίσης, συμμετέχω στο προεδρείο του Intergroup για την Αναπηρία, το οποίο, όμως, δεν διαθέτει αποφασιστικές αρμοδιότητες. Έχει όμως αρκετά καλή επιρροή στα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, γι’ αυτό συσπειρώνει πάνω από 110 ευρωβουλευτές. Ακόμη, συμμετέχω στην Αντιπροσωπεία των Επιτροπών Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και για τις σχέσεις με το Τουρκμενιστάν και τη Μογγολία. Μάλιστα, πρόσφατα συμμετείχα στις επίσημες αντιπροσωπείες που επισκέφτηκαν το Καζακστάν και το Τατζικιστάν και είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τα προβλήματα και τη ζωή αυτών των κοινωνιών. Παρακολουθώ το Intergroup για τα συνδικάτα και, πρόσφατα, συμμετέχω σε μια νέα Ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Για το 2016 βασική μου προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση που γίνεται με την Κομισιόν και το Συμβούλιο για την Πλατφόρμα καταπολέμησης της Αδήλωτης Εργασίας. Συμμετέχω στη διαβούλευση ως σκιώδης εισηγήτρια, για το συγκεκριμένο θέμα, της GUE/NGL και ως εισηγήτρια της γνωμοδότησης της Επιτροπής Γυναικών. Πρόκειται για γνωμοδότηση που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Θέλει δουλειά. Δυστυχώς τίποτε δεν είναι αυτονόητο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο τριμερής διάλογος που διεξάγεται για το θέμα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Θέλω, επίσης, να προχωρήσει η έκθεση για τους κατ’ οίκον εργαζόμενους και το προσωπικό φροντίδας, έναν κλάδο που ζει στη σκιά, χωρίς δικαιώματα. Ακόμα, σε συνεργασία με άλλους ευρωβουλευτές της Αριστεράς διοργανώνουμε ένα Forum για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στο τέλος Ιανουαρίου στο Ευρωκοινοβούλιο. Μέσα στο 2016 θα πραγματοποιήσουμε δυο ημερίδες στο Ευρωκοινοβούλιο, μία για τις συλλογικές συμβάσεις στην Ευρώπη και μια για το trafficking παιδιών και την παιδική εργασία. Και υπάρχουν κι άλλα πράγματα που θα γίνουν παράλληλα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για την απλήρωτη εργασία, ένα φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

ΓΚ: Μιλήστε μας αναλυτικότερα για τις προτάσεις της έκθεσής σας στη δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας.

ΚΚ: Από την Κομισιόν, είχε υποβληθεί μια πρόταση που αγνοούσε την δύσκολη πραγματικότητα των εργαζομένων. Με τη γνωμοδότησή μου, η οποία εγκρίθηκε, και τις τροπολογίες μου πετύχαμε δυο βασικά πράγματα: Πρώτο, να αλλάξει ο ορισμός της αδήλωτης εργασίας, ώστε να καλύπτει όλες τις μορφές της και να εξελίσσεται όπως εξελίσσεται το ίδιο το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας. Να καλύπτει, δηλαδή και τη μερικώς αδήλωτη εργασία ή την εργασία που παρουσιάζεται ως μερική απασχόληση, αλλά στην ουσία υποκρύπτει εργασία πολλών ωρών κάθε μέρα. Γνωρίζουμε ότι πολλοί εργοδότες κρύβουν τις πραγματικές ώρες εργασίας, την πραγματική αμοιβή ή την πραγματική σχέση εργασίας. Δεύτερο, πετύχαμε να ενισχυθεί η διάσταση του φύλου, γιατί οι γυναίκες, και ιδιαίτερα οι μετανάστριες, είναι πιο ευάλωτες στις πιέσεις των εργοδοτών να αποδεχθούν αδήλωτη εργασία.

ΓΚ: Τόσο στην Ολομέλεια όσο και στην Επιτροπή Αναφορών, στην οποία είστε μέλος, έχετε προβεί σε παρεμβάσεις σχετικά με το δικαίωμα στην κατοικία και την προστασία του από τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών. Με αφορμή τα πρόσφατα συμβάντα στην Ισπανία, εκφράσατε τις ανησυχίες σας για την Ελλάδα έπειτα από τη λήξη των capital controls. Πιστεύετε ότι οι λύσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαρκούν; Κι αν όχι, τι προτείνετε;

ΚΚ: Η δική μου πρόταση είναι πολύ απλή: το δικαίωμα στην κατοικία είναι θεμελιώδες, αναγνωρισμένο από την διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του ΟΗΕ. Ποιός το εγγυάται αυτό το δικαίωμα; Πρέπει να το εγγυάται και κάθε κράτος ξεχωριστά και η Ε.Ε. συνολικά. Άρα, δεν είναι δυνατό να δεχτούμε ότι μια οικογένεια θα ξεσπιτωθεί γιατί χρωστάει στην τράπεζα. Κάθε άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του, μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, να μείνει άνεργος, να μην μπορεί να πληρώσει. Εμείς, οι φορολογούμενοι, έχουμε δώσει πολλά λεφτά για να σωθούν οι τράπεζες. Δεν μπορούν τα δικαιώματά μας να μπαίνουν κάτω από τα δικά τους. Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε. Από κει και πέρα μπορούμε να δούμε σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση αν υπάρχει πραγματική αδυναμία ή προσπάθεια εξαπάτησης. Ήδη υπάρχει ψήφισμα της Επιτροπής Αναφορών που εγκρίθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ζητώντας από το Συμβούλιο να λάβει μέτρα κατά των απαράδεκτων τραπεζικών πρακτικών και των δανείων που πήραν πολλοί πολίτες και στην Ελλάδα σε ελβετικό νόμισμα.

ΓΚ: Να περάσουμε σε δύο επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα ισότητας των δύο φύλων. Έχετε προβεί επανειλημμένα σε παρεμβάσεις σχετικά με την αναθεώρηση οδηγίας για την άδεια μητρότητας, σε συνεργασία με συναδέλφους σας ευρωβουλευτές. Ποιές οι προσδοκίες σας για την έκβαση των διαβουλεύσεων οι οποίες έως τώρα έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο;

ΚΚ: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία που υποστηρίζει την αναθεώρηση της παλιάς Οδηγίας, με μεγαλύτερη άδεια για τη γυναίκα, αλλά και άδεια για τον πατέρα. Δυστυχώς, το πρόβλημα υπάρχει στα κράτη, που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Φοβάμαι ότι η νέα πρόταση που θα φέρει η Κομισιόν θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Έτσι θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση του Συμβουλίου. Στο ευρωκοινοβούλιο, θα περιμένουμε να δούμε αυτή τη νέα πρόταση. Αν είναι κακή, οι ευρωβουλευτές θα προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε. Αλλά εξαρτάται από το Συμβούλιο να μην βρεθούμε πάλι αδιέξοδο.

ΓΚ: Το δεύτερο ζήτημα αφορά στη “βία κατά των γυναικών”. Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με σοκαριστικά στοιχεία για τα κράτη- μέλη, η Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας στην οποία είστε μέλος, ανέλαβε πρωτοβουλία γραπτής δήλωσης, η οποία έχει συνυπογραφεί κι από εσάς και ψηφίστηκε από το ΕΚ, προκειμένου να θεσπιστεί το 2016, ως Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών. Ποια τα επόμενα βήματα;

ΚΚ: Η μόνη δέσμευση που είχαμε από την Κομισιόν ήταν ότι το θέμα της βίας κατά των γυναικών θα συμπεριληφθεί σαν ξεχωριστό κεφάλαιο στη στρατηγική για την ισότητα των φύλων. Όμως, έχουμε ένα σωρό τέτοιες ωραίες στρατηγικές που γεμίζουν τις συνεδριάσεις μας, αλλά μένουν στα χαρτιά. Υπάρχει η διεθνής Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που έχει υπογραφεί από το 2011. Ακόμη, όμως, δεν έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Και στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει. Έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα την φέρει, και περιμένουμε. Πάντως, ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε δεσμευτικές πολιτικές και δράσεις από τα κράτη μέλη, είναι να έχουμε μια συγκεκριμένη Οδηγία. Κι αυτό δεν το έχουμε πετύχει. Αλλιώς, μένουμε σε ευχές και στην πράξη τα κράτη κάνουν ελάχιστα πράγματα.

ΓΚ: Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε την άποψή σας για την πρωτοβουλία του Vouliwatch “γνωρίστε τους ευρωβουλευτές μας” και να δώσετε ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να υπάρχει ένα παρατηρητήριο πολιτών για τη δράση των βουλευτών και των ευρωβουλευτών. Τώρα που γνωρίζω τον τρόπο λειτουργίας σας, είμαι πρόθυμη να απαντώ στα ερωτήματα των αναγνωστών σας. Αρκεί να είναι θέματα που τα ξέρω και ανήκουν στην αρμοδιότητά μου. Το μήνυμά μου προς τους αναγνώστες σας, λοιπόν, είναι: «Ενοχλείστε μας!» Και με ερωτήσεις, και με παρατηρήσεις και με προτάσεις. Η δημοκρατία δεν είναι μια πράξη της μιας στιγμής -δηλαδή η ώρα των εκλογών- , αλλά μια σχέση διαρκείας ανάμεσα στους πολίτες και τους εκπροσώπους τους. Τυπικά κρινόμαστε στο τέλος της θητείας μας κι εφόσον οι πολίτες μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα της δράσης μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Όμως, ουσιαστικά κρινόμαστε την κάθε στιγμή.

11.11.2015

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS