Γραμματοσειρά

Στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαμε μια εξέλιξη που αξίζει να γνωστοποιηθεί για να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με την πολιτική αυτού του, κατά τα λοιπά, σημαντικού θεσμικού οργάνου.

Ενώ το πρωί της περασμένης Τετάρτης ήταν προγραμματισμένη ψηφοφορία επί μιας έκθεσης που θα άναβε το πράσινο φως για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με τη Διατλαντική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου, τη γνωστή μας ως TTIP, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, κ. Μ. Σουλτς, μεθόδευσε την αναβολή της.

Φοβούμενος ότι αρκετοί από τους ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας θα τηρούσαν κριτική στάση απέναντι στο «κείμενο συστάσεων» το οποίο, κατά πλειοψηφία, είχαν εξασφαλίσει να εγκριθεί πριν από λίγες ημέρες από την Επιτροπή Εμπορίου οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες των σοσιαλιστών (SD) και δεξιών (EPP) στην Ευρωβουλή, απομάκρυνε το ενδεχόμενο διαρροών αναβάλλοντας την ψηφοφορία.

Ως πρόσχημα, ο κ. Σουλτς χρησιμοποίησε άρθρο του Κανονισμού του Κοινοβουλίου και επικαλούμενος τον μεγάλο αριθμό των τροπολογιών που είχαν κατατεθεί επί του σχεδίου συστάσεων ανέπεμψε την αξιολόγηση των τροπολογιών στην αρμόδια Επιτροπή Εμπορίου (INTA).

Φυσικά, όλη αυτή η αναβολή της ψηφοφορίας και της συζήτησης έγινε νομότυπα αφού είχε εξασφαλίσει και τη συναίνεση της πλειοψηφίας των προέδρων των πολιτικών ομάδων, που παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Αριστεράς (GUE/NGL) συμφώνησαν να αναβληθεί το θέμα και να έλθει στην Ολομέλεια τον Ιούλιο ή ακόμη και τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι τότε θα καταβληθεί προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις των βουλευτών οι οποίοι, θέλοντας και μη, δεν μπορούν να αγνοήσουν ότι ήδη κατά της συγκεκριμένης συμφωνίας έχουν συγκεντρωθεί 2 εκατομμύρια υπογραφές από φορείς και κινήματα. Τι σημαίνει όλη αυτή η μεθόδευση; Πιστεύω ότι δείχνει πως η πίεση των πολιτών και η μάχη που δίνει η ευρωπαϊκή Αριστερά κατά της προωθούμενης συμφωνίας προκάλεσαν ένα πρώτο μικρό ρήγμα στη συμμαχία όσων προωθούν τη δημιουργία ενός πολιτικού και οικονομικού ΝΑΤΟ με το ένδυμα μιας εμπορικής συμμαχίας.

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS