• Eρώτηση Παπαδημούλη σε Ντράγκι: Πώς θα εγγυηθεί η ΕΚΤ την ισορροπία μεταξύ της διαφάνειας και της προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών στις δραστηριότητές της;
• Αφορμή οι πληροφορίες για ενόχληση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας λόγω διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών σε ιδιώτες επενδυτές.
Ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την προώθηση της διαφάνειας στην λήψη των αποφάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή δημοσίευμα του Reuters που κάνει λόγο για ενόχληση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας Έμιλυ Ο΄ Ράιλι όσον αφορά την διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών σε ιδιώτες επενδυτές, ερωτάται ο Μάριο Ντράγκι αν "σκοπεύει να αυστηροποιήσει το πλαίσιο προστασίας ευαίσθητων πληροφοριών, ώστε να μην έχουν προνομιακή πρόσβαση συγκεκριμένοι ιδιώτες επενδυτές".
Ταυτόχρονα ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητάει να ενημερωθεί με ποιον τρόπο θα μπορέσει ο Πρόεδρος της ΕΚΤ να "εγγυηθεί για την ύπαρξης αναγκαίας διαφάνειας στις δραστηριότητες και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων από τα όργανα της ΕΚΤ", ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ της προστασίας ευαίσθητων πληροφοριών και διαφάνειας.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλυ Ο' Ράιλι, θα στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, με την οποία διαμαρτύρεται για τη στάση στελεχών της ΕΚΤ να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας σε ιδιώτες επενδυτές.
Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία έρχεται σε συνέχεια παλαιότερου αιτήματος της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας προς την ΕΚΤ (27/05/2015), μετά από καταγγελίες για την αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας σε δείπνο με επενδυτές στο Λονδίνο στις 18/05/15.
Με δεδομένη την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ της προστασίας ευαίσθητων πληροφοριών και της απαιτούμενης διαφάνειας, ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:
-Μπορεί να περιγράψει τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η ΕΚΤ αναφορικά με την προάσπιση ευαίσθητων πληροφοριών νομισματικής πολιτικής, αλλά και των κανόνων που πρέπει να ακολουθούν τα στελέχη της;
-Σκοπεύει να αυστηροποιήσει το πλαίσιο προστασίας ευαίσθητων πληροφοριών, ώστε να μην έχουν προνομιακή πρόσβαση συγκεκριμένοι ιδιώτες επενδυτές;
-Πως θα εγγυηθεί για την ύπαρξης αναγκαίας διαφάνειας στις δραστηριότητες και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων από τα όργανα της ΕΚΤ;

3.12.2015