Γραμματοσειρά

 

Χαιρετισμός στο 2ο διεθνές συνέδριο του Ευρωπαϊκού δικτύου κατα του εκφοβισμού

Παρακάτω δείτε ένα μικρό κομμάτι από το λόγο του κ Παπαδημούλη:

Ο εκφοβισμός (bullying) και η διαδικτυακή παρενόχληση(cyberbullying) είναι μια σοβαρή απειλή και έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στα θύματα. Μια δημοσκόπηση που έγινε και παρουσιάστηκε από την BeatBullying δείχνει ότι περισσότερα από τα μισά (55%) παιδιά στην Ευρώπη που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού και παρενόχλησης, είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν σε κατάθλιψη, αναφέροντας περισσότερα από το ένα τρίτο (35%) πως έχουν βλάψει τα ίδια τον εαυτό τους ή έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία (38%). Η δημοσκόπηση που έγινε με δείγμα περισσότερους από 2000 ενήλικες και παιδιά από όλη την Ευρώπη έβγαλε κάποια αναπάντεχα - απροσδόκητα αποτελέσματα.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, το 34% των ενηλίκων πίστευαν ότι το bullying θεωρείται "φυσιολογικό μέρος της ενηλικίωσης", και ένας στους έξι ενηλίκους (16%) ανέφεραν ότι θεωρείται "χτίσιμο προσωπικότητας" από τους περισσότερους στη χώρα τους. Οι συμπεριφορές εκφοβισμού (bullying) μπορούν να διαχωριστούν στις άμεσες και τις έμμεσες - και οι δύο αφορούν περιπτώσεις στις οποίες παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών. Ο άμεσος εκφοβισμός, πιο συχνά συμβαίνει μεταξύ αγοριών, είναι εμφανείς συμπεριφορές οι οποίες περιλαμβάνουν σωματική και λεκτική επιθετικότητα. Ο έμμεσος εκφοβισμός, λιγότερο ευδιάκριτος και πιο συχνά συναντάται μεταξύ κοριτσιών, περιλαμβάνει τη διαχείριση των κοινωνικών σχέσεων με σκοπό να βλάψεις τον άλλον (κουτσομπολιό, διάδοση φημών) ή τον κοινωνικό αποκλεισμό αυτών των ατόμων που γίνονται τα θύματα (ψυχολογικός ή σχεσιακός εκφοβισμός).

Είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση στα σχολεία και η εντατικοποίηση των προγραμμάτων εκμάθησης. Η σημασία του κοινωνικού πλαισίου υποδηλώνει ότι "οι σχολικές προσεγγίσεις", οι οποίες αποδυναμώνουν την αποδοχή του bullying και ενδυναμώνουν την αντίδραση των θυμάτων, ενδέχεται να είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση όλων των μορφών εκφοβισμού - bullying. Η έρευνα δείχνει ότι οι πολυσύνθετες σχολικές πρωτοβουλίες με τη συμμετοχή όλων των σχολικών κοινοτήτων είναι πιο πιθανό να μειώσουν τις εκφοβιστικές συμπεριφορές απ' ότι ένα πρόγραμμα μόνο του, όπως εκείνα που αφορούν μόνο το πρόγραμμα σπουδών της κάθε τάξης. Μια σχολική προσέγγιση αναγνωρίζει ότι όλες οι παράμετροι - πτυχές της σχολικής κοινότητας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία των μαθητών, καθώς η μάθηση και η ευημερία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Δεδομένου ότι οι νέοι άνθρωποι περνούν μεγάλο μέρος των πρώτων 17 χρόνων τους σε ένα σχολικό περιβάλλον, το σχολείο δεν είναι μόνο το κεντρικό σημείο της ακαδημαϊκής ανάπτυξης των παιδιών, αλλά και της κοινωνικής και συναισθηματικής τους ανάπτυξης, αφού είναι ο χώρους όπου κάνουν φίλους και αναπτύσσουν υγιείς σχέσεις.

Φωτογραφία: Φίλιππος Αλατόπουλος

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS