Απίστευτη αδιαφορία επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), αναφορικά με την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης πολυεθνικών εταιρειών, όπως των γερμανικών εταιρειών αυτοκινήτων που απέφευγαν την καταβολή φόρων εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, μέσω υποτιμολογήσεων εισαγόμενων αυτοκινήτων. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσων, Πιέρ Μοσκοβισί, στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του επαναφέρει το θέμα της συστηματικής φοροδιαφυγής γερμανικών εταιρειών αυτοκινήτων στην Ελλάδα και με νέα του ερώτηση ζητά από την Κομισιόν ενημέρωση σχετικά με την «ύπαρξη συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά εισαγωγών αυτοκινήτων λόγω της συγκεκριμένης παράνομης πρακτικής των γερμανικών ή άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού μνημονεύει απάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί σε παλαιότερη ερώτησή του, στην οποία ο Επίτροπος τονίζει ότι «επί του παρόντος η OLAF δεν διαθέτει επαρκή ειδικά ερευνητικά μέσα (π.χ. πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς), ώστε να διεξάγει αποτελεσματικά τις έρευνες σχετικά με την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ», ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν «διαθέτει, επιτέλους, τα επαρκή ειδικά ερευνητικά μέσα, ώστε να διεξάγει αποτελεσματικά τις έρευνες σχετικά με την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ».

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, αφού παραδέχεται ότι «κατά τεκμήριο η φορολογική απάτη πλήττει τους προϋπολογισμούς της ΕΕ και των κρατών μελών και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τις συνεπείς στις οικείες υποχρεώσεις επιχειρήσεις», απαντάει στο ερώτημα του Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τα «ειδικά ερευνητικά μέσα» της OLAF, αναφέροντας και πάλι ότι: «Για τη διερεύνηση κρουσμάτων απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια είναι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Ωστόσο, η OLAF δε διαθέτει σήμερα επαρκή ειδικά ερευνητικά μέσα (π.χ. πρόσβαση σε αποσπάσματα τραπεζικών λογαριασμών,) ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σχετικές με την απάτη έρευνες όσον αφορά τον ΦΠΑ».

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ενημερώνει τον Έλληνα ευρωβουλευτή ότι οι απάτες εταιρειών αυτοκινήτων, μέσω υποτιμολογήσεων εισαγωγών, είναι ένα «γνωστό φαινόμενο που αφορά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», καθώς επίσης, ότι «οι φορολογικές διοικητικές αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ δημιούργησαν το δίκτυο EUROFISC, το οποίο επιτρέπει την πολυμερή ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την πρόληψη της απάτης όσον αφορά τον ΦΠΑ»