Γραμματοσειρά

 

Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη στον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι:
• Με "δύο μέτρα και δύο σταθμά" θέλει να εφαρμόσει την Τραπεζική Ένωση ο κ. Σόιμπλε προστατεύοντας τις γερμανικές τράπεζες.
• Να εγγυηθεί η ΕΚΤ την ίση μεταχείριση όλων των κρατών-μελών και την ενιαία εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας εντός της Ευρωζώνης

Ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες, Μάριο Ντράγκι, κατέθεσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με την οποία του ζητά εξηγήσεις αναφορικά με την ενσωμάτωση στο γερμανικό δίκαιο της Τραπεζικής Ένωσης και τη διαφαινόμενη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να λάβει υπόψη της τις ενστάσεις της ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, ο έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αφού μνημονεύει τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ (CON/2015/31), με την οποία εκφράζονται ανησυχίες για το γεγονός ότι μεταφέρονται "σημαντικές αρμοδιότητες, αναφορικά με την εσωτερική διοίκηση, τη διαχείριση του ρίσκου και τα πιθανά σχέδια εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των τραπεζών, στο Υπουργείο Οικονομικών, αφαιρώντας κατ' αυτό τον τρόπο εξουσία από την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό", σημειώνει ότι "η γερμανική κυβέρνηση, με το συγκεκριμένο νόμο, προσπαθεί να θωρακίσει το γερμανικό θεσμικό πλαίσιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης, προς όφελος των δικών της τραπεζών".

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον Πρόεδρο Ντράγκι "Ποια ήταν η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στη γνωμοδότηση της ΕΚΤ", καθώς επίσης, ποιες θα είναι οι πιθανές κυρώσεις στη Γερμανία "σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση αψηφήσει τη θέση της ΕΚΤ και ψηφίσει ως έχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο".

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητά από το Μάριο Ντράγκι "να δεσμευτεί ότι δεν θα υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις της Γερμανίας και θα εγγυηθεί την ίση μεταχείριση όλων των κρατών-μελών και την ενιαία εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας εντός της Ευρωζώνης".

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Στις 2/09/15 η ΕΚΤ εξέδωσε Γνωμοδότηση (CON/2015/31) αναφορικά με την πρόταση νόμου της γερμανικής κυβέρνησης για τη ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ και τη διευκόλυνση εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 806/2014. Στη γνωμοδότησή της η ΕΚΤ εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι ο γερμανός νομοθέτης μεταφέρει σημαντικές αρμοδιότητες, αναφορικά με την εσωτερική διοίκηση, τη διαχείριση του ρίσκου και τα πιθανά σχέδια εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των τραπεζών, στο Υπουργείο Οικονομικών, αφαιρώντας κατ' αυτό τον τρόπο εξουσία από την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.
Με δεδομένο ότι η γερμανική κυβέρνηση, με το συγκεκριμένο νόμο, προσπαθεί να θωρακίσει το γερμανικό θεσμικό πλαίσιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης, προς όφελος των δικών της τραπεζών, ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:
1.Ποια ήταν η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στη γνωμοδότηση της ΕΚΤ;
2.Σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση αψηφήσει τη θέση της ΕΚΤ και ψηφίσει ως έχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ποιες θα είναι οι κυρώσεις που θα της επιβληθούν από το Ευρωσύστημα ή/και την Κομισιόν;
3.Μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν θα υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις της Γερμανίας και θα εγγυηθεί την ίση μεταχείριση όλων των κρατών-μελών και την ενιαία εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας εντός της Ευρωζώνης;

06.10.2015

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS