Γραμματοσειρά

 

Στο ρ/φ του Alpha: Οι υπουργοί ας μην ανακοινώνουν προσωπικές σκέψεις πριν αυτές γίνουν κυβερνητική πολιτική

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha 989 (Δ. Βερύκιο – Σ. Λάμπρου), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Οι επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι και ανηφορικοί και πρέπει η κυβέρνηση να κάνει όσα έχει πει μέσω των προγραμματικών της δηλώσεων, να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να περάσουμε στη μείωση του χρέους και να αφήσουμε πίσω τα capital controls. Αν πετύχουμε, με συντονισμένο και σοβαρό τρόπο, τους στόχους που έχει θέσει ο πρωθυπουργός κι εγκρίθηκαν από τη Βουλή, τότε νομίζω ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 μπορούμε να έχουμε επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, που είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε το πειρατικό καθεστώς που επικρατεί στο τηλεοπτικό πεδίο και λειτουργεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος

Για να τα πετύχουμε αυτά χρειάζεται προσοχή σε κάποια θέματα. Πρώτον, να υλοποιηθεί από τους υπουργούς διαρκώς αυτή η οδηγία του πρωθυπουργού «κόψτε τα πολλά κανάλια» και προσθέτω κιόλας ότι ανακοινώσεις σκέψεων των υπουργών, πριν αυτές γίνουν κυβερνητική πολιτική, δεν βοηθούν τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αλλά προσθέτουν σύγχυση. Πιστεύω ότι στα θέματα αυτά ο καθένας, με πρώτο τον αρμόδιο υπουργό ή υφυπουργό πρέπει να εισφέρει εισηγήσεις και προτάσεις, αλλά προς την κυβέρνηση, κι αυτές να ανακοινώνονται όταν γίνονται συλλογική κυβερνητική απόφαση και σχέδιο.

Και αυτό το λέω γιατί αυτές τις ημέρες συζητιέται το κυβερνητικό νομοσχέδιο για να γίνει μια ρύθμιση στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο, όπως ισχύει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Και αντί επί του κυβερνητικού σχεδίου να γίνονται παρατηρήσεις για αλλαγές και προσθήκες σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να πληρώνουν οι καναλάρχες για τις δημόσιες συχνότητες, να υπάρχει αδειοδότηση και έλεγχος, δεοντολογία και διαφάνεια, αν ανοίξει κανείς τα περισσότερα τηλεοπτικά δελτία θα δει σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς, που δείχνει ότι γίνεται προπαγάνδα και προσπάθεια χειραγώγησης, καθώς κάποιοι θίγονται από την προσπάθεια να μπει τάξη σε αυτό. Αυτή ακριβώς τη στιγμή, λοιπόν, πρέπει κάποιος να προσέχει ώστε να μη δίνει τροφή σε αυτή την καταστροφολογία την αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Το σίγουρο είναι ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να μείνουν ως έχουν. Γιατί αυτό που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ως θεσμικό πλαίσιο και κυρίαρχη πρακτική, μετά από 25 χρόνια κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ιδιωτικής τηλεόρασης, είναι ένα πειρατικό καθεστώς σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Όσοι κατασκευάζουν σενάρια εμπλοκής με τους δανειστές θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι οι εκλογές έγιναν πριν από ένα μήνα

Όσοι ενοχλούνται από την κυβερνητική πολιτική και δεν θα ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα στο τιμόνι θα πρέπει ηρεμήσουν και να συνηθίσουν στην ιδέα ότι οι εκλογές έγιναν πριν από ένα μήνα. Μιλώ πρώτα από όλα για τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος χθες για μια ακόμα φορά με τις δηλώσεις που έκανε, μιλώντας για ανοησία Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε ότι δεν έχει βγάλει από το μυαλό του ούτε το σχέδιο Grexit ούτε το σενάριο της σύντομης αριστερής παρένθεσης, αλλά αφορά κι όσους μέσα στην Ελλάδα κατασκευάζουν για ίδιον όφελος σενάρια εμπλοκής. Για παράδειγμα, χθες γράφτηκε ότι δεν θα συζητηθεί στο σημερινό EuroWorking Group το θέμα της Ελλάδας, άρα εμπλοκή. Είναι ένα τεράστιο ψέμα, ένα μεγάλο παραμύθι, γιατί πολύ απλά όλοι ξέραμε γιατί ήταν προγραμματισμένο ότι από σήμερα μέχρι την Παρασκευή έρχεται το κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα για να συζητήσουν και να τσεκάρουν το πώς προχωρά η εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Επίσης, από τις πηγές της Κομισιόν διαψεύδουν ότι υπάρχει εικόνα εμπλοκής, λέγοντας ότι τα πράγματα κινούνται όπως έχουν προγραμματιστεί.

Και επειδή έχει γίνει πάρα πολύς ντόρος για την ιστορία του ασφαλιστικού, το πράγμα πρέπει να αποσαφηνιστεί, το πόρισμα αυτής της επιτροπής που ετοιμάστηκε δεν είναι καθόλου δεσμευτικό για την κυβέρνηση, έχει απολύτως συμβουλευτικό χαρακτήρα. Η εκτίμηση και η πρόβλεψή μου είναι ότι οι προτάσεις που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο τέλος του μήνα θα απέχουν αρκετά από το πόρισμα αυτό.

21.10.2015

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS