Γραμματοσειρά

 

Συνέντευξη για την εφημερίδα Εποχή

Στην Πορτογαλία βλέπουμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα να προχωρεί σε κυβερνητική συμμαχία με Μπλόκο και ΚΚ Πορτογαλίας, δημιουργώντας νέα προβλήματα στους ιθύνοντες της ΕΕ. Πρόκειται για τοπική ιδιομορφία ή για εκδήλωση μιας γενικότερης τάσης ιδίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου;

Είναι πολύ θετικό, ότι λαοί που έχουν βιώσει σκληρή μονομερή λιτότητα κατά τα προηγούμενα χρόνια - ειδικά στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου- , αντιδρούν και αντιστέκονται σε αυτές τις πολιτικές. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων Πορτογαλικών εκλογών, με πιο εντυπωσιακό στοιχείο τον διπλασιασμό των ποσοστών του Μπλόκο, αναδεικνύει την Αριστερά σε σημαντικό πολιτικό καταλύτη των εξελίξεων. Εξελίξεις που ωθούν το Μπλόκο, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε υπερβάσεις με σκοπό τον σχηματισμό μεγάλης προοδευτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Μία ενδεχόμενη πολιτική ανατροπή στην Πορτογαλία και υπό το πρίσμα των Ισπανικών Εκλογών που πλησιάζουν, σαφώς δημιουργεί πρόβλημα στους Ευρωπαίους ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού. Οι εξελίξεις αυτές, καθώς και η εκλογή Κόρμπυν στο τιμόνι των Εργατικών, πιέζουν ταυτόχρονα την κυρίαρχη τάση της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που καλείται να εγκαταλείψει την στρατηγική σύμπλευσης της με την Ευρωπαϊκή Δεξιά. Η απαράδεκτη απόφαση του Προέδρου Σίλβα να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην κοινοβουλευτικά μειοψηφική Δεξιά, είναι έκφραση ισχυρών αντιστάσεων της Ευρωπαικής ελίτ, σε αυτή την αλλαγή.
Οι συσχετισμοί στην Ευρώπη ωστόσο παραμένουν δυσμενείς. Η λαϊκιστική ξενοφοβική άκρα δεξιά ανεβαίνει παντού. Στην Πολωνία η πολιτική λιτότητας οδηγεί σε περαιτέρω συντηρητικοποίηση των συσχετισμών. Για αυτό και η επιλογή μας για πλατιές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες είναι παραπάνω από αναγκαία. Και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε.
Ο πολιτικός χάρτης στον νότο της Ευρώπης αλλάζει βήμα βήμα. Η μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα, η υπό διαμόρφωση θετική εξέλιξη στην Πορτογαλία και ενδεχόμενα θετικά αποτελέσματα των Ισπανικών εκλογών είναι ικανά να δώσουν νέο αέρα στην μάχη για αλλαγή πολιτικής και συσχετισμών στην Ευρώπη.

Αυτή η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης απέναντι στις συνέπειες της αυστηρής λιτότητας συνδέεται μήπως και με κάποια από τα μέσα πίεσης που ασκείται από τα μέσα; Για παράδειγμα, με τις πρόσφατες δηλώσεις Ντράγκι για την ανάγκη να πάμε πέρα από την ποσοτική χαλάρωση.

Η αποτυχία της σκληρής μονομερούς λιτότητας και η εντεινόμενη κοινωνική πίεση για στροφή σε πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, προκαλεί ρωγμές στο κυρίαρχο μπλοκ στην άσκηση Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Η πίεση ώστε η ΕΚΤ να ξεφύγει από την επιρροή του Βερολίνου και να διαφοροποιηθεί από τις ακραία συντηρητικές φωνές, είναι κάτι που μας αφορά και πρέπει να ενισχυθεί.
Η ποσοτική χαλάρωση πρέπει να συνεχιστεί. Είναι αίτημα μας η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, ως απαραίτητο βήμα εξόδου από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης καθώς και η χρονική επέκτασή της. Θα πρέπει επίσης να συγκροτηθεί ένα κοινό Ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, χωρίς το οποίο η Τραπεζική Ενοποίηση παραμένει ανάπηρη.
Η διαφαινόμενη απόσταση της ΕΚΤ από τις θέσεις της Γερμανικής Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη ωστόσο η Ευρωπαϊκή Αριστερά οφείλει να εκμεταλλευτεί και να διευρύνει αυτή την απόσταση.
Η ανάγκη να ενισχυθεί η Ευρώπη της Ανάπτυξης, της Κοινωνικής Συνοχής, της Αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας είναι παραπάνω από επίκαιρη. Είναι απαραίτητη προυπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τις διαρκώς οξυνόμενες κοινωνικές αντιθέσεις, το έλλειμα δημοκρατίας, τις πολλές διαφορετικές ταχύτητες και την ύφεση. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά συνεχίζει να ασκεί με διεκδικήσεις, αγώνες και προτάσεις, πίεση στα θεσμικά όργανα για αυτή την επείγουσα αλλαγή πορείας.
Πώς σκέφτονται γενικότερα οι Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν την προκαλούμενη ύφεση και την ανερχόμενη ανεργία, ενόψει και της υποχώρησης των ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης Κίνας και αναδυόμενων οικονομιών; Η ευρωπαϊκή αριστερά τι προτείνει;
Η συνταγή που ακολουθούν οι ηγεμονικές δυνάμεις στην Ευρώπη δεν απέχει πολύ στην λογική της από τις καταστροφικές συνταγές που επιβλήθηκαν κυρίως στις χώρες του νότου άλλα και σε άλλες Ευρωπαικές κοινωνίες. Το νεοφιλελεύθερης έμπνευσης δόγμα της μονομερούς λιτότητας έχει αποτύχει. Η μονομερής λιτότητα όχι μόνο είναι κοινωνικά άδικη, άλλα και έχει αποδειχθεί πως είναι αναποτελεσματική και ανίκανη να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις και απασχόληση.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ, με προτάσεις ήδη από την αρχή της κρίσης, θεωρεί ότι η εγκατάλειψη της μονομερούς λιτότητας άλλα και μία Ευρωπαϊκή λύση για την βιωσιμότητα του χρέους είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για αλλαγή πλεύσης στην οικονομία. Η προσήλωση στην αναζήτηση νέων πόρων και στην αύξηση επενδυτικών πόρων είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε από τα διαρθρωτικά ταμεία είναι σημαντική. Προτάσεις όπως η διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές, η χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας, η προσύλωση στις δημόσιες επενδύσεις και στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό παράλληλα με τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, η καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και γενικά η ανάδειξη ενός άλλου αναπτυξιακού υποδείγματος, είναι το πεδίο για την διαρκή εξειδίκευση και προβολή των εναλλακτικών προτάσεων για το μέλλον της Ευρώπης που καλούμαστε να προβάλλουμε.
Η αναβάθμιση της δημοκρατίας στην Ευρώπαική Ένωση, η λογοδοσία των θεσμών και ο παρεμβατικός ρόλος που αναζητά το κοινοβούλιο είναι αιτήματα που όχι μόνο διατυπώνονται από την Ευρωπαική Αριστερά, άλλα και δείχνουν να αγκαλιάζονται από ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα των Ευρωπαϊκών λαών.

Τι μπορεί να ελπίζει ο ευρωπαϊκός Νότος και ειδικότερα η Ελλάδα από τις εξελίξεις αυτές;
Η αλλαγή που επιδιώκουμε μπορεί να ξεκινήσει από τον νότο. Οι Νοτιοευρωπαίοι, αφού αντιμετωπίστηκαν ως πειραματόζωα πλέον βιώνουν την αποτυχία των "προγραμμάτων διάσωσης". Οι ανακατατάξεις με προοδευτικό πρόσημο, είναι αναγκαίες άλλα απαιτούν υπερβάσεις από όλες τις πλευρές. Αν θέλουμε να αφήσουμε την κρίση πίσω μας, οφείλουμε να αντισταθούμε στον βαθύ συντηρητισμό του Βερολίνου και να επαναφέρουμε το όραμά μας για μία Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Ανάπτυξης, της Απασχόλησης, της Κοινωνικής Συνοχής, της Προστασίας του Περιβάλλοντος. Οι από κοινού πρωτοβουλίες μαζί με άλλες προοδευτικές δυνάμεις που στέκονται απέναντί στην μονομερή λιτότητα, είναι απαραίτητος όρος για να ηττηθούν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές. Σε αντίθεση με άλλους που επιλέγουν να δραπετεύσουν από την Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να παραμείνει πρωταγωνιστής των Ευρωπαϊκών εξελίξεων. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, και η Αριστερά σκοπεύει να είναι ο καταλύτης σε αυτή την διαδικασία.

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS