Γραμματοσειρά

 

Δ. Παπαδημούλης: «Άλλο η συνεννόηση μεταξύ πολιτικών κομμάτων και άλλο η συγκυβέρνηση»

Συνέντευξη Δ Παπαδημούλη στον αθήνα984 6.12.2015

«Ο πρωθυπουργός έχει πει -και συμφωνώ μαζί του-, ότι είμαστε έτοιμοι και ανοικτοί για τη διεύρυνση -έστω και σε επιμέρους θέματα-, της συνεννόησης και της στήριξης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά δεν παρακαλάμε κανέναν. Θα προχωρήσουμε έστω και μόνοι μας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και τον Βασίλη Πάικο. Αναλυτικά, είπε:

* Για ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν:

«Ο αρμόδιος επίτροπος, ο κ. Αβραμόπουλος, διέλυσε αυτή την κινδυνολογία με σαφείς του δηλώσεις σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι. Η πολιτική ιδιότητα του κ. Αβραμόπουλου πριν γίνει επίτροπος -κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ-, προσθέτει επιπλέον ισχύ σε αυτή τη διάψευση των κατά σύστημα κινδυνολόγων, οι οποίοι επιζήμια της χώρας προσπάθησαν να πλήξουν όχι την κυβέρνηση, αλλά τη χώρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα η ελληνική διοίκηση και κυβέρνηση, έτσι ώστε όσα έχει συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αξιοποίηση της τεχνικής ευρωπαϊκής συνεργασίας να γίνουν πράξη. Είναι πολλά τα κράτη – μέλη που δεν έχουν δώσει τη βοήθεια που έχει συμφωνηθεί για την ενίσχυση της Frontex. Αντί λοιπόν να μας κατηγορούν ότι καθυστερούμε, να τους εγκαλούμε εμείς ότι δεν υλοποιούν όσα έχουν συμφωνήσει… Από θύμα του προσφυγικού κύματος -γιατί είμαστε στα ευρωπαϊκά σύνορα-, προσπαθούν να μας εμφανίσουν ως θύτη και δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένοι στην Ελλάδα που τους σιγοντάρουν, χυδαία ψευδόμενοι και είναι οι ίδιοι που πριν λίγο καιρό, μας έβγαζαν από το ευρώ».

*Για ενδεχόμενη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας:

«Είπα σε αυτούς που κάθε μέρα ονειρεύονται την πτώση της κυβέρνησης, ότι δίνω μεγαλύτερες πιθανότητες στη διεύρυνσή της, παρά στην πτώση της. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι με τον Α. Τσίπρα πρωθυπουργό θα πάμε μέχρι το φθινόπωρο του 2019 και ότι στη διάρκεια αυτών των ετών η χώρα θα βγει όχι απλώς στην ανάπτυξη, αλλά και ότι το τρίτο μνημόνιο θα είναι το τελευταίο…
Η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι πολιτική μου εκτίμηση. Επίσης, πέντε κόμματα της σημερινής Βουλής ψήφισαν μια συμφωνία η οποία προβλέπει με λεπτομέρειες τι πρέπει να γίνει, τουλάχιστον τους επόμενους 8 μήνες και το 80% του τρίτου μνημονίου είναι μέχρι τους πρώτους μήνες του 2016, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος δεν θέλει να ψηφίσει μια κυβερνητική πρόταση -ας πούμε για παράδειγμα το ασφαλιστικό-, θα πρέπει να καταθέτει εναλλακτική πρόταση για το πώς θα εξοικονομηθούν τα 1,8 δισ. που έχουν ψηφίσει. Για να μην θυμίσω ότι ΝΔ και ΠαΣοΚ έχουν κόψει 11 φορές τις συντάξεις τα τελευταία χρόνια».

* Για ΠαΣοΚ – Ποτάμι:

«Οι ηγεσίες των δύο αυτών κομμάτων βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με τη στάση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Το Ποτάμι, μετά την εκλογική του αποτυχία, αναζητά -μέσω της όξυνσης του αντιπολιτευτικού λόγου-, τη δυνατότητα της ανάκαμψης. Αυτό επιταχύνει τη συρρίκνωση αυτού του κόμματος. Σε ό,τι αφορά δε το ΠαΣοΚ -λυπάμαι που το λέω-, αλλά παρότι άλλαξε ηγεσία, ο λόγος της κ. Γεννηματά το τελευταίο διάστημα είναι ταυτόσημος με τον λόγο του κ. Βενιζέλου που έκανε το ΠαΣοΚ αυτοκόλλητο της ΝΔ».

* Για ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με την Ένωση Κεντρώων:

«Δεν θέλω να συνδράμω στη σεναριολογία αυτή. Εμείς επιδιώκουμε συνεννόηση με όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής. Είναι άλλο, όμως, η συνεννόηση και άλλο η συγκυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση έχει εντολή να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Οι πολίτες δεν ζητούν από εμάς σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών, αλλά να κάνουμε πράξη όσα έχουμε δεσμευτεί».

* Για δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας:

«Είναι μια πρόταση που έχει κατατεθεί εδώ και καιρό από τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών. Είναι εύκολο θεσμικά να υλοποιηθεί γιατί στηρίζεται σε δύο άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών και προβλέπει τη μερική αμοιβαιοποίηση σε ευρωπαϊκο επίπεδο των πολιτικών για τη στήριξη των ανέργων. Να μην είναι, δηλαδή, αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών – μελών, αλλά ένα 40% – 50% των πόρων που απαιτούνται για τη στήριξη των ανέργων, να δίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις χώρες που υποφέρουν από ένα σοκ ανεργίας, όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία. Είναι μια πρόταση που εξετάζει η Κομισιόν, αλλά εάν αφήσουμε το θέμα πίσω από κλειστές πόρτες, θα τορπιλιστεί και πάλι από τον κ. Σόιμπλε και του ομοίους του. Χρειάζεται πανευρωπαϊκή διεκδίκηση. Δεν μπορεί η ενοποίηση να προχωρά α λα καρτ, όπου βολεύει τους ισχυρούς, τους τραπεζίτες και τις πολυεθνικές. Πρέπει να προχωρήσει και σε τέτοια θέματα, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών…
Πριν από λίγες ημέρες, μετά από επίμονη πίεση και της ευρωομάδας της αριστεράς, πάρθηκε μια απόφαση που προβλέπει ενεργότερο ρόλο και περισσότερη διαφάνεια και δημοσιότητα, με εμπλοκή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην εποπτεία εφαρμογής του προγράμματος για την Ελλάδα».

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS