Πρόσκληση στους Έλληνες ευρωβουλευτές να ενταχθούν στους «Φίλους της Μακεδονίας»

Την έντονη αντίδραση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η πρωτοβουλία μιας Κροάτισσας ευρωβουλευτού να προχωρήσει στη δημιουργία άτυπης ομάδας «Φίλοι της Μακεδονίας» μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ευρωβουλευτής από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επεσήμανε στην EurActiv.gr ότι επιμένει στο κάλεσμά της, προσκαλώντας μάλιστα τους Έλληνες συναδέλφους της «να ενωθούν μαζί μας στην εποικοδομητική συζήτηση που θα συμβάλει στο μέλλον της Μακεδονίας στην ΕΕ».

Η άτυπη Ομάδα Φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Φίλοι της Μακεδονίας» συστάθηκε για πρώτη φορά κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία την περίοδο 2009-2014.

Η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από την Κροατία, Μαριάνα Πέτιρ, ανέλαβε να συνεχίσει αυτή την πρωτοβουλία που θα έχει ως απώτερο πολιτικό στόχο την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ.

«Η άτυπη αυτή ομάδα απαρτίζεται από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από διάφορες πολιτικές ομάδες και διαφορετικές εθνικότητες οι οποίοι είναι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας της χώρας και εκφράζουν την υποστήριξή τους για την πρόοδό της σε ένα ανώτερο στάδιο, ιδίως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», είπε στην EurActiv.gr η Μαριάνα Πέτιρ.

«Στόχος της θα είναι η περαιτέρω προώθηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και να αυξήσει την προβολή της εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω διαφόρων τυπικών και άτυπων εκδηλώσεων, συνεδρίων και γενικότερα πολιτιστικής προβολής της χώρας», πρόσθεσε.

Άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η Πέτιρ συνέχισε, λέγοντας ότι η διμερής διαφορά με την Ελλάδα θα πρέπει «να επιλυθεί παράλληλα με την εναρμόνιση της νομοθεσίας της Μακεδονίας στην ΕΕ».

«Η ΕΕ πρέπει να ανοίξει επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Μακεδονία […] Καλώ τους συναδέλφους μου ευρωβουλευτές από την Ελλάδα να ενωθούν μαζί μας στην εποικοδομητική συζήτηση που θα συμβάλει στο μέλλον της Μακεδονίας στην ΕΕ», συμπλήρωσε.

Είπε ότι όλες οι εκθέσεις μέχρι σήμερα συμφωνούν ότι η ΠΓΔΜ σημειώνει συνεχή πρόοδο και ότι η χώρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό θα συμβεί σύντομα», τόνισε με νόημα.

Έντονες αντιδράσεις

Στο μεταξύ, η πρωτοβουλία της Κροάτισσας ευρωβουλευτού προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι δεν έστειλαν κοινή αλλά ξεχωριστές επιστολές.

Με ανακοίνωσή τους οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κοσταντίνκα Κούνεβα και Κώστας Χρυσόγονος καταδίκασαν την εν λόγω πρωτοβουλία.

«Η ενέργεια αυτή παραβιάζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ σχετικά με την επίσημη ονομασία της χώρας αυτής, ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως έχει αρχικά εκφραστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 1993 και υποσκάπτει ουσιαστικά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την ονομασία στα πλαίσια του ΟΗΕ και τις πρόσφατες προσπάθειες για την συμφωνία μέτρων οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης που πρότεινε η Ελλάδα», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές στην επιστολή τους.

«Για αυτό το λόγο ζητάμε από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο το οποίο δεν αποδέχεται ούτε χρησιμοποιεί αυτή την ονομασία και από τον Πρόεδρό του να αποστασιοποιηθεί αυτής της πρωτοβουλίας και να προστατέψει τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», προσθέτουν.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής, τόνισε ότι το Κοινοβούλιο δεν πρέπει να παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις του στην εν λόγω άτυπη ομάδα.

“Θα ήθελα να τονίσω ότι ο τίτλος της άτυπης ομάδας όχι μόνο δεν έχει καμία νομική βάση, αλλά αμφισβητεί και τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, η χρήση του θεσμικού ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εγκαταστάσεών του από την άτυπη ομάδα θα πρέπει να αποτραπεί προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις”, επεσήμανε.

Παρόμοια επιστολή έστειλαν και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ τόσο προς τον Σούλτς όσο και προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Τέτοιες κινήσεις έστω και με «τον μανδύα του ανεπίσημου» γίνονται μόνο για τη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων», επεσήμαναν.

Συνέχισαν λέγοντας ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για την ορθή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της πρώην Γιουγκοσλαβκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας «όπως κάποιοι προσπαθούν με περισσή υποκρισία να εμφανίσουν».

«Η πόρτα της Ευρώπης θα παραμένει κλειστή για τα Σκόπια γιατί δεν αποδέχονται τις Αρχές και τις Αξίες της. Γιατί συνεχίζουν να εμφανίζουν τεράστιο έλλειμμα Δημοκρατίας, οπισθοδρομήσεις στους τομείς της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικότερα έλλειμμα συμμόρφωσης με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για ένταξη στην ΕΕ. Σε όλα τα επίπεδα», καταλήγουν στην επιστολή τους.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή και Νίκος Ανδρουλάκης στην δική τους επιστολή είπαν ότι τέτοιες κινήσεις στέλνουν λάθος μήνυμα, ειδικά όταν γίνονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών κανόνων που πρέπει ισχύουν για όλους.

Σημειώνεται ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης αυτού του άρθρου το Γραφείο του Προέδρου της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σούλτς, δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη στο θέμα.

Σαράντης Μιχαλόπουλος, Βρυξέλλες

18.1.2016