Γραμματοσειρά

 Στην ιρλανδική εφ/δα Irish Times: «Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε εκλογικές απώλειες, άνω του 50%. Το Sinn Fein θα καθορίσει τις εξελίξεις στην Ιρλανδία από εδώ και στο εξής»

Συνέντευξη στην ιρλανδική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Irish Times, με θέμα τις Ιρλανδικές εκλογές και το εκλογικό αποτέλεσμα του Sinn Fein, έδωσε χτες ο Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Παρακάτω, το περιεχόμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Παπαδημούλη, με τις ερωτήσεις και απαντήσεις του Ε/Β του ΣΥΡΙΖΑ, στα ελληνικά.

Ένα πρώτο σχόλιό σας για τις εκλογές;

Δημ. Παπαδημούλης: Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε τεράστιες απώλειες, άνω του 50%. Το Sinn Fein αύξησε εντυπωσιακά τα ποσοστά του, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για να είναι εκείνο το πολιτικό κόμμα που θα καθορίσει τις εξελίξεις στην Ιρλανδία από εδώ και στο εξής. Ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι ένα δύσκολο παζλ, ενώ είναι πλέον σαφές, λαμβάνοντας υπόψη και τα ποσοστά μικρότερων κομμάτων που μάχονται τη λιτότητα, ότι η ριζοσπαστικοποίηση της ιρλανδικής κοινωνίας παίρνει μια πιο συγκεκριμένη μορφή.

Για ποιο λόγο το Sinn Fein δεν κεφαλαιοποίησε πολιτικά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τις συνέπειες των προγραμμάτων λιτότητας;

Δημ. Παπαδημούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Sinn Fein, το Podemos και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς είναι μέρος μιας μεγάλης συμμαχίας για την αλλαγή στην Ευρώπη. Το όραμα είναι κοινό, αλλά σε εθνικό επίπεδο οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες είναι διαφορετικές και οι στρατηγικές ποικίλουν. Στην Ελλάδα, όπως και σε μεγάλο βαθμό στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι εξελίξεις ήρθαν ταχύτερα σε σχέση με την Ιρλανδία. Τα διαφορετικά δομικά προβλήματα της κάθε χώρας, το εύρος αποτυχίας του πολιτικού κατεστημένου, οι συνέπειες της λιτότητας στην κοινωνία και την οικονομία, το βάθος της διαφθοράς και του πελατειακού συστήματος, αποτελούν όλα παράγοντες που καθορίζουν το πόσο γρήγορα θα βρεθεί η Αριστερά σε θέση διακυβέρνησης.

Επηρέασε αρνητικά η συμφωνία του Ιουλίου τα ποσοστά του Sinn Fein και της Αριστεράς στην Ιρλανδία; Βλέπετε κάποια σχέση σε αυτό;

Δημ. Παπαδημούλης: Απολύτως καμία. Όλοι γνωρίζουν τι συνέβη με τις διαπραγματεύσεις το περασμένο καλοκαίρι, πόσο σκληρά και επίμονα διαπραγματεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση. Παρά τον δύσκολο συμβιβασμό, ο αγώνας συνεχίζεται και η κυβέρνηση κάνει τεράστιες προσπάθειες για την εφαρμογή μια ευρύτατης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και για την προστασία, κατά τον μέγιστο δυνατό τρόπο, εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων που βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση. Οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς, βήμα-βήμα, σε μια περίοδο όπου εντείνεται ο πόλεμος εναντίον της κυβέρνησης τόσο από κύκλους στην ΕΕ όσο και από την αντιπολίτευση, και ειδικά από εκείνα τα κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Για ποιο λόγο η προηγούμενη ιρλανδική κυβέρνηση που ισχυριζόταν ότι έφερε οικονομική ανάκαμψη στη χώρα, έχασε πάνω από το 50% των ποσοστών της στις εκλογές;

Δημ. Παπαδημούλης: Με δυσκολία μπορούν να αντιληφθούν οι Ιρλανδοί την οικονομική ανάκαμψη στη χώρα τους. Υπάρχει μια συνεχής μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς την Αριστερά, ενάντια στην λιτότητα, και αποδυνάμωσης των δύο παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων, του Fine Gael και του Fianna Fáil, που αμφότερα καταγράφουν τη δεύτερη χειρότερη απόδοση στην ιστορία τους. Η σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου και της νέας κυβέρνησης θα προετοιμάσει το έδαφος για το Sinn Fein, για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και να επωφεληθεί των νέων συσχετισμών που διαμορφώνονται στην ιρλανδική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

28.02.2016

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS