Γραμματοσειρά

 «Η καθιέρωση της αναλογικής δεν θα προκαλέσει ακυβερνησία, αλλά θα επιταχύνει την ωρίμανση του ελληνικού πολιτικού συστήματος» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο. Αναλυτικά είπε:

* Για κυβερνητική πολιτική:

«Οι δυσκολίες υπάρχουν. Νομίζω όμως ότι τα πιο δύσκολα βρίσκονται ήδη πίσω μας και το στοίχημα, η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας. Για το 2017 – 2018 οι προβλέψεις και μετά το Brexit παραμένουν θετικές για μια ανάπτυξη της τάξης του 3%. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι δουλειά, ειλικρίνεια στην αναγνώριση των δυσκολιών και αποτέλεσμα που να φαίνεται στην καθημερινή ζωή των πολιτών… Χρειάζεται η κυβέρνηση να ανεβάσει την αποτελεσματικότητά της στην οικονομία, τη βελτίωση της διοίκησης και την καθημερινότητα των πολιτών… Ένα στοίχημα πάλι για την κυβέρνηση και τη διοίκηση είναι ότι για να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση αυτών που πληρώνουν φόρους, πρέπει να αυξηθεί η ικανότητα του κράτους να εισπράττει φόρους… Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον φοροεισπρακτικό τομέα είναι μικρή και χρειάζεται τρομακτική προσπάθεια για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Η μείωση της ανεργίας είναι η πρώτη προτεραιότητα και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης είναι η δεύτερη προτεραιότητα…».

* Για τον εκλογικό νόμο:

«Νομίζω ότι η καθιέρωση της αναλογικής δεν θα προκαλέσει ακυβερνησία, αλλά θα επιταχύνει την ωρίμανση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε να περάσουμε οριστικά στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας. Στις δημοσκοπήσεις -που δεν καλές για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, φαίνεται ότι η λαϊκή πλειοψηφία θέλει την απλή αναλογική, διότι έχει “χωνέψει” ότι οι αυτοδυναμίες και οι μονοκομματικές κυβερνήσεις χρεωκόπησαν τη χώρα. Επιπλέον, δεν νιώθω ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι απομονωμένος στο θέμα. Αντιθέτως οι μόνοι που ζητούν να παραμείνει το σύστημα όπως έχει είναι η ΝΔ. Κατά τα άλλα, πιστεύω ότι υπάρχει μια πλειοψηφία ικανή για να περάσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι 200 είναι δύσκολος στόχος, αλλά όχι ανέφικτος. Η πλειοψηφία είναι εξασφαλισμένη από ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΑΝ.ΕΛ και Ένωση Κεντρώων… Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μια πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή ικανή να ακυρώσει αυτό το νόμο… Όσον αφορά στο Ποτάμι, εκτιμώ ότι η ρητορική του δείχνει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης με αυτή την επιθετικότητα εναντίον της απλής αναλογικής επιταχύνει την πτωτική πορεία του κόμματός του και το οδηγεί στην αγκαλιά του Μητσοτάκη. Δυκολεύομαι να σκεφτώ πως βουλευτές του Ποταμιού προερχόμενοι από την αριστερά, που αγωνίστηκαν δεκαετίες για την απλή αναλογική, όπως ο Σπ. Λυκούδης, θα καταψηφίσουν μια τέτοια διάταξη στη Βουλή. Σχετικά με το ΠαΣοΚ, η Φώφη Γεννηματά, μέχρι χτες έλεγε μέχρι χτες ότι θα το ψηφίσει και ο κ. Βενιζέλος -ο οποίος είναι ό,τι πιο αντι-ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπάρχει μέσα στο χώρο του ΠαΣοΚ-, σπρώχνει το ΠαΣοΚ να πει “όχι” σε κάτι που πρότεινε ο ίδιος. Πιστεύω ότι η στάση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπό την πίεση Βενιζέλου, Λοβέρδου κ.λπ. εντείνει τα προβλήματα αξιοπιστίας αυτού του κόμματος… Θα ήθελα μέχρι την τελική τους στάση να το ξανασκεφτούν…».

* Για το Brexit και τις εξελίξεις στην Ευρώπη:

«Έχει τροφοδοτηθεί μια κινητικότητα και μια έντονη συζήτηση μέσα στην Ευρώπη μετά την αρνητική εξέλιξη του Brexit. Πιστεύω ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν γρήγορα, αλλά αργά. Θεωρώ ότι τη μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστεί η Βρετανία. Η Ελλάδα ίσως -κατά παράδοξο τρόπο- είναι η πιο προστατευμένη από αυτή την συζήτηση, διότι έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότητηση μέχρι τον Αύγουστο του 2018… Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική, μέσα σε αυτές τις δυσκολίες, έχει σημασία να έχουμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες… Επομένως, για την Ελλάδα το κρίσιμο θέμα είναι να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης συμμαχίας, η οποία να δώσει το πολύ καθαρό μήνυμα ότι “αν δεν θέλουμε νέο ξήλωμα στο πουλόβερ, πρέπει η Ευρώπη να αλλάξει, όχι επαναστατικά, όχι αμέσως, αλλά αν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει”…».

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ: http://www.athina984.gr/2016/07/03/d-papadimoulis-me-tin-apli-analogiki-tha-perasoume-oristika-stin-epochi-ton-kyverniseon-synergasias/

 

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS