Γραμματοσειρά

Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 (Γ. Παπαδάκη), ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:
Για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης ευθύνεται η διαφωνία ΔΝΤ και Σόιμπλε, όχι η ελληνική κυβέρνηση. Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει άμεσα τι θέλει να κάνει. Ο Σόιμπλε πιέζει το ΔΝΤ για να μείνει, γιατί γνωρίζει ότι μέσα στο Ταμείο αναπτύσσονται απόψεις διαφορετικές -δηλαδή να μη μείνει-, γι’ αυτό και χθες κλιμάκωσε τη ρητορική αυτής της πίεσης, λέγοντας αυτά τα περί «ξαφνικού θανάτου» του ελληνικού προγράμματος.
Ελλάδα, ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM και η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης εργάζονται για μια συμφωνία – Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει
Αυτές οι δηλώσεις γίνονται και για εσωτερική κατανάλωση, μια και ο κ. Σόιμπλε έχει εγγυηθεί στους Γερμανούς, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν και η άποψη Σόιμπλε περί «ξαφνικού θανάτου» του ελληνικού προγράμματος είναι μειοψηφική στο στρατόπεδο των δανειστών, δεν παύουν αυτές οι δηλώσεις να είναι ανησυχητικές.
Η Ελλάδα, η ΕΚΤ, η Κομισιόν, ο ESM και η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης εργάζονται για μια συμφωνία, όπως έχει υπογραφεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και χωρίς καθυστερήσεις. Παρ’ ότι έχουμε διανύσει το 80% της ουσίας του μνημονίου και το 50% της χρονικής του διάρκειας ακόμα δεν έχουν αποφασίσει και λειτουργεί ως οιονεί τεχνικός σύμβουλος.
Το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει, ή μέσα ή έξω. Η Ελλάδα έχει υπογράψει το τρίτο μνημόνιο με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. Με ευθύνη όμως του ΔΝΤ μέχρι στιγμής, το ταμείο δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ γιατί μέσα στις γραμμές του υπάρχει η άποψη, όπως πιστεύει ο κ. Τόμσεν, ότι πρέπει να φύγουν.
Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση, δεν είναι ώρα για «blame game». Το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης έχει κλείσει, μένουν τρία ζητήματα στα οποία οι διαφορές είναι γεφυρώσιμες. Για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μετά το 2018 οι διαφορές είναι μεταξύ του ΔΝΤ και του Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε, που θέλει οπωσδήποτε το ΔΝΤ, θα πρέπει να κάνει κάποια βήματα προς την πλευρά του ΔΝΤ για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν κερδίζει πάντα ο κ. Σόιμπλε. Να θυμίσω, ότι ο κ. Σόιμπλε έβαλε το Grexit το καλοκαίρι του 2015 στο τραπέζι και έχασε.
Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, ώστε να μειωθεί η ανεργία. Αυτό θέλει ο ελληνικός λαός
Η χώρα χρεοκόπησε το 2010 με ευθύνη αυτών που την κυβέρνησαν 40 χρόνια. Για τη χρεοκοπία της χώρας βαρύνονται η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που συχνά αποσιωπείται από την αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ.
Αντίθετα, σήμερα, μετά από 7 χρόνια μνημονίων έχουμε τον Στουρνάρα -πρώην υπουργό του Σαμαρά- να λέει -ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος- ότι προβλέπεται ανάπτυξη 3% το 2017, 2018 και 2019 και τον κ. Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και όχι εκλογές. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, ώστε να μειωθεί η ανεργία. Αυτό θέλει ο ελληνικός λαός.
Ακολουθεί βίντεο από απόσπασμα της συνομιλίας στον ΑΝΤ1:
https://www.youtube.com/watch?v=muB3JlJOuko 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS