Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία που οργανώσαμε ο Helmut Scholz, ο Matt Carthy και εγώ, ελπίζω να αποφέρει ορισμένες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις σχετικά με τις πρώτες 100 ημέρες διοίκησης του Trump.

Η εκλογή του Προέδρου Trump στο Λευκό Οίκο είχε άμεσες επιπτώσεις όχι μόνο στον αμερικανικό λαό αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Δεδομένου βέβαια και του ότι ο Trump διεξήγαγε όλο τον προεκλογικό του αγώνα στη βάση ενός εξαιρετικά συντηρητικού μανιφέστο, δεν είχαμε να αναμένουμε και πολιτικές που θα απόκλιναν από αυτό.

«Ο Trump ως επιχειρηματίας, ξέρει πώς να φέρει αποτελέσματα»: Αυτό ήταν το κύριο επιχείρημα που αναπαράχθηκε κυρίως από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τα συντηρητικά think tanks. Και λέγοντας «αποτελέσματα», ο Trump αναφερόταν σαφώς σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, διακοπή οποιασδήποτε Πράσινης Πολιτικής και μιας σειράς πολιτικών που σχετίζονται με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την κοινωνία των πολιτών, η οποία βρίσκεται πίσω από το παραδοσιακό άνοιγμα του Αμερικανικού λαού.

Επιπλέον, τέτοιες δεξιές πολιτικές και αποτελέσματα, χρειάζονται και τη σχετική μορφή διακυβέρνησης για να εφαρμοστούν. Για πρώτη φορά τόσοι πολλοί ακροδεξιοί τεχνοκράτες κι επιχειρηματίες μεταφέρθηκαν στον Λευκό Οίκο, κι αυτό λόγω του Donald Trump. Πάμπολλες πολιτικές θέσεις έχουν καταληφθεί σήμερα από άκρως συντηρητικούς επιχειρηματίες, από πρώην αξιωματούχους της CIA και από CEOs ορισμένων από τις πιο ισχυρές αμερικανικές εταιρίες.
Η κλιμάκωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και γενικότερα, κατά μήκος των συνόρων ΕΕ - Ρωσίας, δεν είναι καλός οιωνός. Το ίδιο και το γεγονός ότι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, σχεδιάζουν αυτή τη στιγμή τη νέα πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με τα καύσιμα, τις εκπομπές καυσαερίων και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Σήμερα, χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με εξαιρετικούς ακαδημαϊκούς και ερευνητές που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε διεξοδικά τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η διακυβέρνηση του Trump στον Αμερικανικό λαό, στην ΕΕ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.