Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, αναδεικνύοντας το θέμα της ενδεχόμενης έκδοσης του Παλαιστίνιου Omar Naye

Γραμματοσειρά

 

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, αναδεικνύοντας το θέμα της ενδεχόμενης έκδοσης του Παλαιστίνιου Omar Nayef Zayed από τη Βουλγαρία στο Ισραήλ

 

Ο Omar Nayef Zayed, που εδώ και 22 χρόνια ζει και εργάζεται στη Βουλγαρία με τη βουλγαρικής υπηκοότητας σύζυγό και τα τρία τους παιδιά, από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε το Ισραήλ ζήτησε την έκδοσή του από τη Βουλγαρία, έχει καταφύγει στην πρεσβεία της Παλαιστίνης στη Σόφια, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη και έκδοσή του, ουσιαστικά για την πολιτική του δράση στην κατεχόμενη Παλαιστίνη πριν από 30 χρόνια.
Υπέρ της μη έκδοσής του έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό κίνημα αλληλεγγύης στη Βουλγαρία και πολλές χώρες της Ευρώπης. Ο Zayed το 1986 είχε συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής με μια αναπόδεικτη κατηγορία περί εμπλοκής του σε δολοφονία ισραηλινού εποίκου, και καταδικάστηκε σε ισόβια από στρατιωτικό δικαστήριο, με βάση «μυστικές» αποδείξεις και «ομολογίες» που αποσπάστηκαν με βασανιστήρια και άλλες απάνθρωπες μεθόδους οι οποίες παραβιάζουν τις διεθνώς παραδεκτές αρχές δίκαιης δίκης.
Το 1990, έπειτα από πολυήμερη απεργία πείνας και τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, κατάφερε να αποδράσει και να φύγει από το Ισραήλ. Οι ισραηλινές αρχές ζητούν σήμερα την έκδοσή του ως φυγόδικου, επικαλούμενες την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Έκδοσης την οποία έχει υπογράψει και το Ισραήλ, αν και αυτή αποκλείει έκδοση πολιτικών κρατουμένων όπως ο Zayed και χιλιάδες άλλοι Παλαιστίνιοι αγωνιστές. Με τον τρόπο αυτό οι ισραηλινές αρχές επιχειρούν να αποσπάσουν ευρωπαϊκή νομιμοποίηση της δράσης των ισραηλινών στρατοδικείων, με τη δημιουργία δεδικασμένου.
Οι δυο Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Έκδοσης, αναφέρουν πως "ενδεχόμενη έκδοση του Zayed, θα συνιστά παραβίαση όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Έκδοσης, που ρητά απαγορεύει έκδοση για μη ποινικά αδικήματα και καταδίκες από στρατοδικεία (άρθρο 2)", αλλά και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που "απαγορεύει έκδοση σε κράτος όπου ο φυγόδικος κινδυνεύει να υποβληθεί σε βασανιστήρια".
Τέλος, ζητούν πληροφορίες σχετικά με το "αν η Επιτροπή είναι ενήμερη ή έχει αναπτύξει επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές" καθώς και τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να αποτραπεί μια ενδεχόμενη απόφαση που θα παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Παλαιστίνιος Omar Nayef Zayed, που εδώ και 22 χρόνια ζει στη Βουλγαρία με τη βουλγαρικής υπηκοότητας σύζυγό και τα τρία τους παιδιά, αντιμετωπίζει απειλή έκδοσης στο Ισραήλ για την πολιτική του δράση στην Παλαιστίνη προ 30 ετών. Ο Zayed διέφυγε από το Ισραήλ το 1990, έπειτα από πολύχρονη φυλάκιση για αδικήματα που του απέδωσαν οι δυνάμεις κατοχής, αφού καταδικάστηκε από στρατοδικείο, με αποδείξεις που αποσπάστηκαν με απαράδεκτες κατά το διεθνές δίκαιο μεθόδους. Το Ισραήλ ζητεί από τη Βουλγαρία την έκδοση του ως φυγοδίκου, επικαλούμενο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Έκδοσης.
Ενδεχόμενη έκδοση του Zayed, θα συνιστά παραβίαση όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Έκδοσης, που ρητά απαγορεύει έκδοση για μη ποινικά αδικήματα και καταδίκες από στρατοδικεία (άρθρο 2), αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρα 5 και 6) στην οποία έχει προσχωρήσει η ΕΕ, και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που απαγορεύει έκδοση σε κράτος όπου ο φυγόδικος κινδυνεύει να υποβληθεί σε βασανιστήρια ή άλλη απάνθρωπη ή εξευτελιστική ποινή ή μεταχείριση (άρθρο 19).

Με βάση τα παραπάνω, eρωτάται η Επιτροπή;
1. Είναι ενήμερη για την υπόθεση Zayed; Ποια επικοινωνία έχει αναπτύξει με τις ισραηλινές αρχές γι’ αυτήν;
2. Τι προτίθεται να κάνει ώστε να αποτραπεί απόφαση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις προαναφερόμενες θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου;

22.02.2016

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS