Παπαδημούλης, Κούνεβα, Χρυσόγονος προς Κομισιόν: «Τι θα κάνει η Επιτροπή για να διασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή των κοινών Ευρωπαϊκών αποφάσεων για το προσφυγικό;»

Γραμματοσειρά

Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη, Κ. Χρυσόγονου και Κ. Κούνεβα στην Κομισιόν, σχετικά με την απόφαση της Ουγγαρίας να διενεργήσει δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου με στόχο την ακύρωση των κοινών Ευρωπαϊκών αποφάσεων για το προσφυγικό.

Ερώτηση προς την Κομισιόν, κατέθεσαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνκα Κούνεβα και Κώστας Χρυσόγονος, αναφορικά με την απόφαση της Ουγγρικής Κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ακύρωση των κοινών Ευρωπαϊκών αποφάσεων για το προσφυγικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ακολουθώντας ένα πολύμηνο ρεσιτάλ ξενοφοβικών και ρατσιστικών δηλώσεων, προχωρεί σε δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου, με σκοπό να αρνηθεί την ευρωπαϊκή ευθύνη που του αναλογεί στην αναλογική μετεγκατάσταση προσφύγων που αιτούνται άσυλο με βάση τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Συμβουλίου.

Οι Ευρωβουλευτές, ρωτούν την Κομισιόν για το πώς θα αντιμετωπίσει τις ενέργειες της Ουγγρικής Κυβέρνησης καθώς και τις πιθανές συνέπειες αυτών των ενεργειών.

Ταυτόχρονα, οι συνυπογράφοντες Ευρωβουλευτές, ρωτούν την Κομισιόν σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες εξετάζει να προχωρήσει καθώς και πιθανές κυρώσεις σε «όσες χώρες αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Eρώτηση με θέμα: Δημοψήφισμα ακύρωσης κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων

Η Ουγγρική Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 2 Οκτωβρίου 2016, με ερώτημα που οδηγεί στην ακύρωση των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για το προσφυγικό.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Β. Ορμπάν, μετά από μήνες αντιμεταναστευτικής και ρατσιστικής ρητορικής, προχωρά πλέον σε πρωτοβουλίες που στρέφονται καθαρά εναντίον των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων, οι οποίες ορίζουν την αναλογική μετεγκατάσταση προσφύγων που αιτούνται άσυλο και οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι κυρίως στην Ελλάδα καθώς και την Ιταλία, πύλες εισόδου της ΕΕ. Σαφής στόχος αυτού του δημοψηφίσματος, είναι η ακύρωση των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων στο προσφυγικό.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

Με δεδομένο ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, πώς αντιμετωπίζει η Κομισιόν το δημοψήφισμα που διενεργεί η Ουγγρική κυβέρνηση και τις συνέπειες που θα προκληθούν;
Ποιες ενέργειες εξετάζει η Κομισιόν ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης και καθολική εφαρμογή των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για το προσφυγικό;
Ποιες κυρώσεις εξετάζει ή προτίθεται να επιβάλλει η Κομισιόν σε όσες χώρες αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού;

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS