Eπιστολή των Ε/Β του ΣΥΡΙΖΑ προς την πολυεθνική Philip Morris: «Να ανακληθεί η απόλυση εργαζόμενου με σοβαρό αυτοάνοσο από την Παπαστράτος ΑΒΕΣ»

Γραμματοσειρά

Οι Eυρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν κατάφορη παραβίαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ζητούν παρέμβαση για ανάκληση της παράνομης απόλυσης.

Την παρέμβαση της μητρικής Philip Morris, ώστε να ανακληθεί η παράνομη απόλυση εργαζομένου με σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα από την θυγατρική «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» ζητούν με επιστολή τους προς τη διοίκηση της πολυεθνικής οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην επιστολή, που υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη και τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα – η οποία είχε την πρωτοβουλία σύνταξης της επιστολής-, Στέλιο Κούλογλου και Κώστα Χρυσόγονο, επισημαίνεται ότι η απόλυση λόγω χρόνιου νοσήματος και αναπηρίας συνιστά εξόφθαλμη διάκριση και κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από την ευρωπαϊκή, τη διεθνή και την ελληνική νομοθεσία (Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε., Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., Οδηγίας 2000/78/ΕΚ και Ν.4443/2016 για τήρηση αρχής ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση και στην εργασία, Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα ΑμεΑ κ.α.).
Εξάλλου, η απόλυση παραβιάζει ακόμη και τον εσωτερικό κανονισμό του πολυεθνικού ομίλου, που διακηρύσσει ότι απασχολεί άτομα «ανεξάρτητα από την ηλικία, το ιστορικό, το φύλο, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την σωματική ικανότητά τους».

Ο εργαζόμενος στην Παπαστράτος ΑΒΕΣ (τα στοιχεία του οποίου δεν δίνονται στη δημοσιότητα για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων) επελέγη ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφίους και χάρη στις εξαιρετικές σπουδές και τα προσόντα του, προσελήφθη τον Ιούνιο του 2015 με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Λίγους μήνες αργότερα, λόγω υποτροπής της νόσου του (πολλαπλή σκλήρυνση), χρειάστηκε να νοσηλευτεί για δυο εβδομάδες. Επέστρεψε στην εργασία του, γνωστοποιώντας στην εταιρεία την ασθένειά του.
Τον Ιανουάριο του 2016, η διοίκηση της εταιρείας τον απέλυσε επικαλούμενη ως αιτία την «ανεπιτυχή δοκιμαστική περίοδο», παρότι ο εργαζόμενος παρείχε κανονικά τις υπηρεσίες τους κι ενώ δεν είχε καν αξιολογηθεί, όπως προέβλεπε η σύμβασή του και ο κανονισμός της εταιρείας.
Η διοίκηση της Παπαστράτος αρνείται ότι τον απέλυσε λόγω της ασθένειάς του, αν και αυτό έχει αποδειχτεί τόσο από το πόρισμα του ΣΕΠΕ όσο και από το Τμήμα Συμφιλίωσης του υπουργείου Εργασίας, όπου προσέφυγε. Έχει επίσης προσφύγει στα δικαστήρια (η υπόθεση εκδικάζεται τη Δευτέρα, 9/1/2017).

Ο παράνομα απολυμένος εργαζόμενος έχει ήδη τη συμπαράσταση των συνδικαλιστικών ενώσεων του κλάδου της καπνοβιομηχανίας και άλλων συνδικάτων.

Η παρέμβαση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την επιστολή τους προς τη διοίκηση της πολυεθνικής Philip Morris προστίθεται για να ενισχύσει τον αγώνα αξιοπρέπειας που δίνει ο απολυμένος εργαζόμενος, αλλά και για να αναδειχθεί η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, καθώς η πολυεθνική Philip Morris, που διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία το «κοινωνικό της πρόσωπο», δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Και οφείλει να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να αποδείξει ότι οι διακηρύξεις της για σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν είναι υποκριτικές.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βεβαιώνουν ότι, εφόσον δεν υπάρξει ανάκληση της απόλυσης, θα φέρουν το θέμα με όλους τους πρόσφορους τρόπους και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

5.1.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS