Γραμματοσειρά

 

Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για το μίνι πραξικόπημα Ντομπρόβσκις

Με επείγουσα ερώτηση του προς την Κομισιόν ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρεται στην καταδικαστική για την Ελλάδα, αλλά αλλοιωμένη όπως αποδείχθηκε, έκθεση που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μάθει αν ήταν ή όχι πρωτοβουλία του κ. Ντομπρόβσκις η αλλοίωση και η άκαιρη δημοσιοποίηση της έκθεσης καθώς και αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τις πραξικοπηματικές ενέργειες του αντιπροέδρου της.

Ολόκληρη η ερώτηση:

Την Τετάρτη 27/1 o ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη Τύπου, έδωσε στην δημοσιότητα έκθεση που υποτίθεται ότι στηριζόταν σε επιτόπια έρευνα που έγινε αρχές Νοεμβρίου 2015 στην Ελλάδα. Όμως η έκθεση δεν είχε υιοθετηθεί από την αρμόδια Επιτροπή Σένγκεν.

Χειρότερα, σύμφωνα με ντοκουμέντα που αποκαλύφτηκαν [1] στην εκδοχή Ντομπρόβσκις είχαν προστεθεί αρνητικά συμπεράσματα για την Ελλάδα χωρίς να έχει μεσολαβήσει νέα έρευνα. Συγκεκριμένα είχε προστεθεί η φράση: «Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή των ελέγχων των εξωτερικών συνόρων. Η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της στην εφαρμογή του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων».
Παράλληλα, είχαν παραληφθεί όλα τα θετικά για τις ελληνικές αρχές συμπεράσματα της αρχικής έκθεσης, όπως:

«... Η επικρατούσα κατάσταση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα βρισκόταν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης. Ο συνοριακός έλεγχος γίνεται με αξιόπιστο τρόπο» και «Ολοι οι παράτυποι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο καταγράφονται συστηματικά και ταυτοποιούνται στο κέντρο υποδοχής του Φυλακίου [...]».

Ερωτάται η Κομισιόν:

1. Είχε αποφασιστεί από την ίδια ο κ. Ντομπρόβσκις να προχωρήσει σε αλλοίωση της έκθεσης και σε άκαιρη δημοσιοποίηση της νεότερης εκδοχής;
2. Aν ήταν δική του πρωτοβουλία, η Επιτροπή εγκρίνει τις πραξικοπηματικές ενέργειες του αντιπροέδρου της, που είχαν σαφή στόχο να πλήξουν ένα κράτος μέλος;

[1] http://www.efsyn.gr/arthro/ekviasmos-ek-promeletis

3.2.2016

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS