Γραμματοσειρά

 

«Οι ανάπηροι χρειάζονται πολιτικές στήριξης, όχι ευχές και συμπάθεια»

Παρέμβαση της Κωνσταντίνας Κούνεβα στην Ολομέλεια Στρασβούργου, 19/05/2015, στη συζήτηση για την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

«Αν δείξουμε στους ανθρώπους με αναπηρία έστω και το ένα εκατοστό από την υποστήριξη που παρέχουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στις τράπεζες και τις πολυεθνικές, τότε θα έχουμε κάνει ένα βήμα για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους», τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, κατά τη συζήτηση που προκάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, υιοθετώντας και σχετικό ψήφισμα.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συντονιστικός μηχανισμός παρακολούθησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ σε κάθε χώρα, ενώ επέκρινε την Κομισιόν ότι, ως μέλος της Τρόϊκας, εισηγήθηκε μέτρα τα οποία παραβίασαν κατάφωρα θεμελιώδη δικαιώματα των αναπήρων στην Ελλάδα. Τόνισε, επίσης την υποχρέωση της Κομισιόν, του Συμβουλίου και κάθε κράτους-μέλους που προωθεί μέτρα λιτότητας να ελέγχει τις επιπτώσεις τους και στους αναπήρους, με βάση τις δεσμεύσεις που πηγάζουν από τη Σύμβαση του ΟΗΕ.

Ολόκληρη η παρέμβαση της Κούνεβα έχει ως εξής:

«Για τη   χειροτέρευση της ζωής των αναπήρων στην Ελλάδα η Κομισιόν έχει τεράστιες ευθύνες.

Ως μέλος της τρόικας εισηγήθηκε   περικοπές που τσάκισαν βασικά δικαιώματα των αναπήρων. Άνθρωποι έχασαν την πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Αποκλείστηκαν από την αγορά εργασίας. Στα άτομα με αναπηρίες, η ανεργία φτάνει ακόμη και το 90%. Στην Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά που έχουν βαριές αναπηρίες απειλούνται με κλείσιμο γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να πληρώσουν το προσωπικό τους.

Τι σημαίνει, λοιπόν, η πραγματική εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ, 5 χρόνια μετά την υιοθέτηση της; Σημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι η Κομισιόν, το Συμβούλιο, και κάθε κράτος- μέλος που εισηγείται προγράμματα λιτότητας, δεν μπορεί να αγνοεί την επίπτωση στους ανάπηρους πολίτες. Οι ανάπηροι δεν χρειάζονται ευχές και συμπάθεια, αλλά πολιτικές που να αναπληρώνουν την ελευθερία που τους στέρησε η φύση ή η κακή τύχη.

Αν δείξουμε στους ανθρώπους με αναπηρία έστω και το ένα εκατοστό από την υποστήριξη που παρέχουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στις τράπεζες και τις πολυεθνικές, τότε θα έχουμε κάνει ένα βήμα για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Γι αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό για την καταγραφή της αναπηρίας και την παρακολούθηση του πώς εφαρμόζεται η Σύμβαση του ΟΗΕ σε κάθε χώρα.

Διότι, αν δεν βάλουμε δεσμευτικούς κανόνες συμμόρφωσης κάθε κράτους και κάθε ευρωπαϊκού οργάνου της Ε.Ε. στη Σύμβαση αυτή, ούτε τους ανάπηρους σεβόμαστε, ούτε τους εαυτούς μας.

Σας ευχαριστώ»

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το βίντεο με την παρέμβαση της Κ. Κούνεβα.

https://www.youtube.com/watch?t=15&v=OcZIs7KRFg0

Για το θέμα, νωρίτερα, μίλησε η αρμόδια επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τίσεν, η οποία ζήτησε να επικυρωθεί η Σύμβαση του ΟΗΕ από τα κράτη μέλη που δεν το έχουν κάνει, αναγνώρισε ότι η κρίση επηρέασε τις ευάλωτες ομάδες, κάλεσε τα κράτη της Ε.Ε. να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, υποσχέθηκε στενότερη συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και τον ΟΗΕ, δεν αναφέρθηκε ωστόσο καθόλου στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν και με την ενθάρρυνση της Κομισιόν και επιδείνωσαν θέση των αναπήρων.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος ανέφερε συγκεκριμένες αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ελλάδα με την υπόδειξη της τρόικας και έπληξαν τα δικαιώματα των αναπήρων (μείωση εισοδημάτων, πλαφόν συνταγογράφησης, μεγάλη αναμονή στα ΚΕΠΑ κλπ).

19/5/2015

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS