Γραμματοσειρά

 

«Δήλωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα με αφορμή τις κινητοποιήσεις των απασχολούμενων στα πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας»

«Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στις άλλες υπηρεσίες των δήμων που απασχολούνται στα πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουν δίκιο. Η κινητοποίησή τους αποκαλύπτει τον παραλογισμό και την υποκρισία των πολιτικών απασχόλησης της Ε.Ε. και των κοινοτικών προγραμμάτων που επιμένουν να θεωρούν την ανεργία «ελάττωμα» των ίδιων των ανέργων.

Σε μια χώρα με ανεργία 25%, η Ε.Ε. επιμένει να επιδοτείται η υποτιθέμενη κατάρτιση και μαθητεία, αντί για πραγματικές, σταθερές θέσεις δουλειάς, με πλήρη δικαιώματα για τους δικαιούχους, που καλύπτουν ζωτικές ανάγκες των πόλεων, όπως η καθαριότητα.

Μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου οι 33.000 εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στους δήμους, αρκετοί στις σκληρές συνθήκες της καθαριότητας και της συλλογής των σκουπιδιών, θα μείνουν χωρίς δουλειά. Θα είναι άνεργοι χωρίς τα ελάχιστα δικαιώματα των ανέργων, όπως για πέντε μήνες ήταν εργαζόμενοι χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων. Για τα επόμενα τουλάχιστον δυο χρόνια δεν θα έχουν ούτε καν μια δεύτερη ευκαιρία στα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης. Μια παράταση της απασχόλησής τους για τρεις μήνες θα τους έδινε τουλάχιστον το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας.

Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή ηγεσία και η γραφειοκρατία της επιμένουν να βάζουν ανυπέρβλητους φραγμούς στον σχεδιασμό μιας πραγματικής πολιτικής καταπολέμησης της ανεργίας. Τα χρήματα που διαθέτουν είναι ελάχιστα και οι όροι που θέτουν για τα επιδοτούμενα προγράμματα είναι δογματικοί και άκαμπτοι.

Έχουν δίκιο οι πενταμηνίτες να κινητοποιούνται και να διαμαρτύρονται. Κι αξίζει ν’ ακούσουμε με ευαισθησία αυτούς που, πρώτοι από τους χιλιάδες που έχουν περάσει από τα προγράμματα αυτά, αποφάσισαν να αποκαλύψουν την υποκρισία της «μαθητείας» που υποκρύπτει πραγματική, αλλά κακοπληρωμένη εργασία. Ίσως πολλοί πουν: γιατί να «βολευτούν» αυτοί κι όχι οι προηγούμενοι ή οι επόμενοι πενταμηνίτες. Αλλά το θέμα δεν είναι να βολευτούν ούτε οι πρώην, ούτε οι τωρινοί, ούτε οι επόμενοι. Αλλά να κινητοποιηθούν σωστά όλοι οι διαθέσιμοι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι, μαζί και οι πόροι όσων δήμων διαθέτουν κάποιο πλεόνασμα, ώστε να χρηματοδοτηθούν πραγματικές θέσεις εργασίας, στις πραγματικές ανάγκες των πόλεων, των συνοικιών και των χωριών που μαστίζονται από την κρίση.

Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με τους κοινοτικούς παράγοντες. Και να επανασχεδιάσουν τα προγράμματα απασχόλησης με βάση τις αληθινές ανάγκες των ανέργων και της κοινωνίας, μακριά από τα στερεότυπα, τα τρικ και τις ιδεοληψίες των Βρυξελλών. Από την πλευρά μου, ως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσω να βοηθήσω, εξαντλώντας κάθε ευκαιρία πίεσης μέσω του Ευρωκοινοβουλίου. Και για να διατεθούν πρόσθετα κονδύλια, που από το 2017 εξαντλούνται, όπως τόνισα με πρόσφατη ερώτηση προς την Κομισιόν, αλλά και για να έχουμε προγράμματα αληθινής καταπολέμησης της ανεργίας, όχι ελεημοσύνης.»

23.12.2015

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS