Γραμματοσειρά

 

«Συντονισμός των δράσεων στο πεδίο των ευρωπαϊκών υποθέσεων» Κοινή συνεδρίαση Ευρωομάδας & Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Παρέμβαση Κ.Κούνεβα

«Η Αριστερά πρωτοπόρος στον αγώνα στην κοινωνική αλλαγή στην Ευρώπη. ΣΥΡΙΖΑ, Κυβέρνηση, ευρωομάδα και κοινοβουλευτική ομάδα ενώνουν την φωνή και την δύναμή τους.»

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση ευρωομάδας – κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τον συντονισμό των δράσεων στο πεδίο των ευρωπαϊκών υποθέσεων. Τοποθετήθηκαν εισηγητικά οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κώστας Χρυσόγονος, Στέλιος Κούλογλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνας, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Αννέτα Καββαδία, καθώς και ο υπεύθυνος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξωτερικές υποθέσεις Γιάννης Μπουρνούς. Την συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ τον εισηγητικό χαιρετισμό απηύθυνε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Στην μεγάλη συζήτηση που ακολούθησε πήραν τον λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ το παρόν έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, καθώς και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλατζάς Χάρης Γολέμης.

Στόχος της μεγάλης αυτής εκδήλωσης ήταν η ενδυνάμωση μιας συλλογικής προσέγγισης στα θέματα των σχέσεων με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης γενικότερα, καθώς και η χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής για τους ιδεολογικούς και πολιτικούς αγώνες που θα κληθεί να δώσει η Αριστερά το επόμενο διάστημα. Όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, η δημιουργία ενός πλαισίου συντονισμένης, πολυεπίπεδης δράσης είναι απολύτως θετική για την προσπάθεια της χώρας το επόμενο διάστημα και σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική και σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσαν διεξοδικά τις δυνατότητες δράσης και παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ από την πλευρά του ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης εστίασε στην διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλεται για την ισχυροποίηση των θέσεων της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης ανέλυσε το θεσμικό πλέγμα αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστας Δουζίνας ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν για την ισχυροποίηση της φωνής και των επιχειρημάτων της Αριστεράς, μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Η Αννέτα Καββαδία ανέλυσε τέλος τις δράσεις που σχεδιάζονται στα πλαίσια της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο Υπεύθυνος της πολιτικής Γραμματείας για τις εξωτερικές υποθέσεις Γιάννης Μπουρνούς ανέπτυξε το πλέγμα σχέσεων ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τις αριστερές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη καθώς και το πλαίσιο δράσης στο επίπεδο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς .

Από την συζήτηση που ακολούθησε αναδύθηκαν σημαντικές προοπτικές δράσεις, από το τοπικό, στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να πρωτοπορεί στην ευρωπαϊκή αλλαγή και στην δημιουργία ενός ακόμα πιο συμπαγούς κοινού μετώπου ενάντια στην ακραία λιτότητα.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κ.ΚΟΥΝΕΒΑ

Αγαπητοί φίλοι,

Χαίρομαι που είμαστε, μετά πολύ καιρό, πάλι όλοι μαζί.

Όπως θα ξέρετε, ως ευρωβουλευτής είμαι μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Περιλαμβάνει την απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις, την ασφάλιση, την κοινωνική πρόνοια και την αναπηρία. Ειδικά για την τελευταία έχουμε και μια ομάδα, Intergroup όπως λέγεται, με πάνω από 110 ευρωβουλευτές, στην οποία είμαι στο προεδρείο της.

Είμαι επίσης μέλος της Επιτροπής Γυναικών και της Επιτροπής Αναφορών, στην οποία φτάνουν κάθε μήνα εκατοντάδες καταγγελίες ευρωπαίων πολιτών για διάφορα ζητήματα, στα οποία παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.

Ακόμη, παρόλο που με τα ζητήματα της μετανάστευσης ασχολείται ο Κώστας Χρυσόγονος, επειδή είμαι κι εγώ η ίδια μετανάστρια και μού απευθύνονται εκπρόσωποι των μεταναστευτικών κοινοτήτων, έχει χρειαστεί να ασχοληθώ κι εγώ μ’ αυτά τα ζητήματα, πάντα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE.

Ο χρόνος μας είναι λίγος κι έτσι θα περιοριστώ στην ενημέρωση για τα εργασιακά.

Να αρχίσουμε με μια καλή είδηση, και οι καλές ειδήσεις είναι σπάνιες πια.

Την περασμένη Τρίτη, στο Στρασβούργο, εγκρίθηκε η έκθεση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Αδήλωτη Εργασία. Και χαίρομαι, γιατί είχα κι εγώ μια συμβολή σε αυτή τη διαβούλευση που κράτησε ένα χρόνο, και δεν ήταν καθόλου εύκολη. Με τη γνωμοδότηση που κατέθεσα ως σκιώδης εισηγήτρια της GUE, έγινε δεκτό να αλλάξει ο ορισμός της αδήλωτης εργασίας και να περιλάβει πολλές μορφές παρανομίας που χρησιμοποιούν οι εργοδότες σε βάρος των εργαζόμενων. Για παράδειγμα, η απόκρυψη των πραγματικών ωρών εργασίας, η κλοπή των εισφορών, η ψευδής αυτοαπασχόληση. Σε τι θα μας χρησιμεύσει η Πλατφόρμα; Εκεί, οι εκπρόσωποι των κρατών, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, θα ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές, θα συνεργαστούν και θα εισηγούνται στην Κομισιόν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, γιατί τα κράτη δεν θέλουν επεμβάσεις στην εργασιακή πολιτική τους. Και ορισμένα ίσως να θέλουν να χρησιμοποιούν την αδήλωτη εργασία σαν «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Ένα ακόμη θέμα που έχω αναλάβει είναι η έκθεση για τους οικιακούς εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στη φροντίδα προσώπων. Είναι ένας κλάδος χωρίς καμιά ρύθμιση, χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Κι όμως, είναι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, κυρίως μετανάστες και στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Με την έκθεση, προτείνω μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν θα κάνω ένα γενικό απολογισμό, αλλά θα σας θυμίσω ότι υπάρχουν πολλά πεδία της απασχόλησης που προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε μέσω του Ευρωκοινοβουλίου. Με ερωτήσεις, ομιλίες, εκδηλώσεις και προσκλήσεις ομάδων εργαζομένων στις Βρυξέλλες.

Από όλα αυτά, όμως, θέλω να ξεχωρίσω την πρωτοβουλία για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Πετύχαμε να διοργανωθεί πριν μερικές μέρες το πρώτο Πανευρωπαϊκό Forum της GUE, με μεγάλη επιτυχία και με περίπου 40 συμμετοχές από Ελλάδα που καλέσαμε ο Στέλιος Κούλογλου και εγώ. Πρέπει να συντονίσουμε τις δράσεις μας ώστε και από το Ευρωκοινοβούλιο να στηρίξουμε αυτόν τον τομέα. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η χρηματοδότηση. Να πετύχουμε να στρέψουμε όσο πιο πολλούς πόρους από τα ΕΣΠΑ στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Γιατί μέχρι τώρα δίνονται ψίχουλα.

Το επόμενο σημαντικό που έχουμε μπροστά μας είναι η στήριξη των συλλογικών συμβάσεων. Στις 25 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, οργανώνουμε με τη GUE μια εκδήλωση για το θέμα. Αλλά πιο σημαντική είναι η ημερίδα που θα κάνουμε ως ευρωομάδα εδώ, στην Αθήνα, στις 5 Μαρτίου, για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την Απλήρωτη Εργασία. Χρειάζεται τη βοήθεια και τη στήριξή σας, ειδικά των βουλευτών που ασχολούνται με τα εργασιακά. Γιατί εκεί φιλοδοξούμε να δείξουμε ότι στο θέμα υπάρχει βάση ενότητας και με άλλες πολιτικές ομάδες που καλούμε, και κυρίως με μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Γιατί το φαινόμενο της υποχώρησης των συλλογικών συμβάσεων είναι πανευρωπαϊκό. Και το τι θα γίνει στην Ελλάδα, όταν το θέμα έλθει σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, είναι σημαντικό για όλη την Ευρώπη.

Όμως, υπάρχει ένα γενικότερο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τις Συνθήκες της, είναι σαν ένα σπίτι που στηρίζεται μόνο σε τρεις κολώνες. Έχει κοινή δημοσιονομική πολιτική, έχει ενιαία αγορά, έχει κοινή πολιτική ασφάλειας. Αλλά δεν έχει έναν κοινωνικό, εργασιακό πυλώνα. Κάθε χώρα κρίνεται για τα ελλείμματά της, το χρέος της, την κατάσταση του τραπεζικού της συστήματος. Και με βάση αυτά επιβλήθηκαν όλες οι πολιτικές λιτότητας. Αλλά δεν κρίνεται για το αν έχει δίκαιους μισθούς, αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας, υγιεινή και ασφάλεια, ή για το επίπεδο της ανεργίας της. Κι έτσι έχουμε αυτές τις τεράστιες ανισότητες από χώρα σε χώρα στους μισθούς, ή στο επίπεδο της ανεργίας. Για ποια ενωμένη Ευρώπη μιλάμε, λοιπόν; Δεν μπορεί να υπάρξει Ενωμένη Ευρώπη και σύγκλιση αν δεν υπάρξει και ένας κοινωνικός πυλώνας. Αυτό μπορεί να σημαίνει και αλλαγή των Συνθηκών. Ένα Σύμφωνο Σταθερότητας, που θα μετράει τις επιδόσεις κάθε χώρας όχι μόνο στα ελλείμματα και στα χρέη, αλλά και στην καταπολέμηση της ανεργίας, της ανισότητας και της φτώχειας.

Κι εδώ υπάρχει κάτι ενδιαφέρον. Πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι τον ενοχλεί που η Ευρώπη έχει γεμίσει από θέσεις μερικής και προσωρινής απασχόλησης. Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η Κομισιόν θα φέρει πρόταση την άνοιξη για ένα ελάχιστο πλαίσιο κοινών εργασιακών κανόνων. Άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για «κοινωνικό Eurogroup». Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, ο κ. Παντοάν, έχει φέρει πρόταση για ένα Πανευρωπαϊκό Ταμείο Ανεργίας.

Πολύ ωραία όλα αυτά. Αλλά πρέπει να δούμε πώς τα εννοούν. Τι θα προβλέπει αυτό το κοινό εργασιακό πακέτο του κ. Γιούνκερ; Τι θα λέει για τις συλλογικές συμβάσεις; Όπως καταλαβαίνετε έχει ανοίξει ένα πεδίο συζήτησης στο οποίο εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε με θέσεις πειστικές, υπέρ των εργαζομένων. Και να μην επιτρέπουμε στην Κομισιόν να παίζει υποκριτικό, διπλό παιχνίδι. Δηλαδή, από τη μια πλευρά να λέει ότι θέλει να βελτιώσει τις εργασιακές σχέσεις στην Ε.Ε., και από την άλλη να έρχεται ως τρόικα στην Ελλάδα και να ζητάει να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις.

Τελειώνοντας, μια μόνο κουβέντα έξω από το θέμα μου, το εργασιακό. Αφορά το προσφυγικό που είναι θέμα όλων μας. Υπάρχει η εκδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου, την άλλη Παρασκευή που πρέπει να στηρίξουμε όλοι. Αλλά υπάρχουν και πράγματα που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα. Το έδειξε αυτό και ο τρόπος που χειρίστηκε η Κομισιόν το θέμα της Σένγκεν και τα σενάρια για αποβολή της Ελλάδας. Αντί να λένε ευχαριστώ, μας στήνουν στο σκαμνί.

Κι αυτό μπορεί να χειροτερέψει στο μέλλον, γι’ αυτό πρέπει να αυξήσουμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη. Η Κομισιόν ετοιμάζει τη νέα FRONTEX, την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. Αν διαβάσει κανείς το σχέδιο κανονισμού αυτής της υπηρεσίας, θα ανατριχιάσει. Η FRONTEX θα φαίνεται αγγελούδι μπροστά της. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, ιδιαίτερα της εθνικής κυριαρχίας που θίγονται από αυτόν τον κανονισμό. Εγώ κι οι συνεργάτες μου δώσαμε προσοχή σε ένα που αφορά τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους. Τι θα γίνεται όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους από τη δράση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής; Χρειάζεται ένας ανεξάρτητος οργανισμός όπου να μπορεί ο πρόσφυγας να κάνει την καταγγελία του, όταν τον κακομεταχειρίζονται, όταν απορρίπτουν το αίτημα για άσυλο κλπ. Στην πρόταση κανονισμού της Κομισιόν προβλέπεται λοιπόν η ίδια η Ακτοφυλακή να έχει μια δική της εσωτερική υπηρεσία για τις καταγγελίες. Όπως έκαναν και με την Frontex. Είναι σαν να βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Γι’ αυτό και έχουμε ετοιμάσει μια σχετική ερώτηση που θα προσπαθήσουμε να έχει στήριξη και από ευρωβουλευτές άλλων χωρών. Και το ίδιο πρέπει να κάνουμε με πολλά γκρίζα σημεία αυτής της νέας FRONTEX, για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν θα βρίσκεται στα νησιά και στα σύνορά μας.
Ευχαριστώ και καλή δύναμη σε όλους μας.

5.2.2016

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS