Γραμματοσειρά

 

«Η απόφαση του εφετείου στέλνει ένα κακό μήνυμα»

 

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΚΟΥΝΕΒΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΜΕΤ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2008

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, με αφορμή την απόφαση Εφετείου που ανατρέπει την πρωτόδικη απόφαση για την ευθύνη της εργοδότριας επιχείρησης ΟΙΚΟΜΕΤ στη δολοφονική επίθεση εναντίον της τον Δεκέμβριο του 2008, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Λέγεται συνήθως ότι δεν πρέπει να σχολιάζουμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και των δικαστών. Αλλά μερικές φορές η δικαιοσύνη μοιάζει να σχολιάζει μόνη της τον εαυτό της και τις αντιφάσεις της. Η απόφαση του Εφετείου, που ανατρέπει την πολύ σημαντική απόφαση του Πρωτοδικείου για την ευθύνη της ΟΙΚΟΜΕΤ στη δολοφονική επίθεση εναντίον μου, έχει τέτοιο χαρακτήρα. Αν διαβάσει κανείς τις 64 σελίδες της απόφασης, με τις δεκάδες μαρτυρίες για τις αναφορές, τα εξώδικα, τις διώξεις, τις δυσμενείς μεταθέσεις, τις απειλές, τους προπηλακισμούς και τις βρισιές από ανθρώπους της εργοδοσίας εναντίον μου όλα τα χρόνια της συνδικαλιστικής μου δράσης, θα απορήσει πώς ένας δικαστής φτάνει στο συμπέρασμα ότι όλο αυτό το κλίμα εχθρότητας που καλλιέργησε σε βάρος μου η εταιρεία δεν έχει καμιά σχέση με την επίθεση.
Φυσικά, θα προσβάλω την απόφαση του εφετείου στο ανώτατο δικαστήριο. Δεν θα το κάνω τόσο για μένα, γιατί εγώ με πολλούς τρόπους έχω δικαιωθεί από την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μού έδειξε η κοινωνία. Το οφείλω κυρίως στους εργαζόμενους που είναι εκτεθειμένοι σε απίστευτες αυθαιρεσίες της εργοδοσίας. Γιατί αυτή η δικαστική απόφαση στέλνει ένα πολύ κακό μήνυμα. Ότι η εργοδοσία είναι πανίσχυρη, ότι μπορεί να τιμωρεί τη συνδικαλιστική δράση χωρίς καμία συνέπεια, ότι μπορεί να αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους, ανασφάλιστους, φοβισμένους και εκτεθειμένους στη βία της εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί. Νομίζω ότι η δικαιοσύνη οφείλει να δείξει στους εργαζόμενους ότι δεν είναι ανυπεράσπιστοι, ότι είναι στο πλάι τους. Και μαζί με τη δικαιοσύνη η πολιτεία, η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει να εργασιακά δικαιώματα και να φτιάξει ισχυρούς θεσμούς και μηχανισμούς που να διασφαλίζουν την τήρηση αυτών των δικαιωμάτων».

Παρακάτω ένα πρώτο σχόλιο των δικηγόρων της Κ. Κούνεβα,κ. Δάφνης Βαγιανού και Βαρβάρας Βολτέα επί της απόφασης του εφετείου.

ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ Κ.ΚΟΥΝΕΒΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΜΕΤ, ΔΑΦΝΗ ΒΑΓΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΑ ΒΟΛΤΕΑ

Η ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης, που ορθά συνέδεσε τη δολοφονική επίθεση σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα με την εχθρότητα που εξαπολύθηκε εναντίον της από τους εκπροσώπους της εργοδότριας επιχείρησης αλλά και μερίδας κατευθυνόμενων συναδέλφων της, δυστυχώς αποτελεί την ακύρωση της σημαντικής συνεισφοράς που η πρωτόδικη αυτή απόφαση ορθά προσέφερε στον εξόχως ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του εργατικού δικαίου, που αντικατοπτρίζεται στον κοινωνικό του ρόλο και ειδικότερα στο ρόλο του ως δικαίου προστασίας της αξίας του ανθρώπου και των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων του.

Πράγματι η ακυρωθείσα απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά βάσιμα και εύλογα αποφάνθηκε ιδιαίτερα για τις δυσμενείς συνέπειες που είχε για την Κ. Κούνεβα η ανυποχώρητη συνδικαλιστική της δράση για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων στο χώρο της, με αποτέλεσμα, όπως επί λέξει αναφέρεται στην απόφαση αυτή « […] να δημιουργηθεί στο πρόσωπό της ένα κλίμα δυσαρέσκειας και αντιπαλότητας , τόσο από την πλευρά των εκπροσώπων της εργοδότριας επιχείρησης όσο και από την πλευρά μερίδας συναδέλφων της, κυρίως αλλοδαπών, οι οποίοι διαφωνούσαν με την εν λόγω στάση της, θεωρώντας πως η συνδικαλιστική της δραστηριότητα θα οδηγούσε στο κλείσιμο της επιχείρησης και συνακόλουθα στην απώλεια της εργασίας τους. Ήδη από το έτος 2006 η [Κούνεβα] αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τους εκάστοτε επόπτες εργασίας της [εργοδότριας εταιρείας ] … το εχθρικό κλίμα προς το πρόσωπό της κορυφώθηκε περί το έτος 2008 – οπότε περιήλθε σε οξεία αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της εργοδότριάς της για ζητήματα σχετικά με το χρόνο εργασίας, την ασφαλιστική κάλυψη και τις δεδουλευμένες αποδοχές των συναδέλφων της -, σε σημείο μάλιστα που η ίδια να δέχεται τηλεφωνικές απειλές για την ίδια τη ζωή της…».

Η εφετειακή απόφαση, αβάσιμα κατά τη γνώμη μας, δέχεται ότι δεν αποδείχθηκε ότι η εναντίον της Κ. Κούνεβα επίθεση προήλθε από δράστες εντασσομένους στον ευρύτερο εργασιακό της χώρο και περίγυρο ή ενταλθέντες για τη διάπραξη του εγκλήματος αυτού από πρόσωπα προερχόμενα από το παραπάνω χώρο. Αντίθετα προς την άποψη αυτή οι αξιολογήσεις αποδεικτικών στοιχείων που χαρακτηρίζονται από απόλυτη πληρότητα και προέρχονται και από τις δύο πλευρές αναμφισβήτητα ανέδειξαν : α) ότι από μέρους της Κ. Κούνεβα και του σωματείου της υπήρχε ανυποχώρητη διεκδίκηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου τους. Τούτο προκύπτει από αναρίθμητα αποδεικτικά στοιχεία κάθε είδους που προσκομίσθηκαν αλλά και από τις καταθέσεις των μαρτύρων του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, και β) ότι τα παραπάνω στοιχεία πλήρως αποδεικνύουν επίσης ότι οι αγώνες της αυτοί έστρεψαν εναντίον της δυνάμεις οι οποίες είτε από συμφέρον είτε από εμπάθεια είτε από «κατευθυνόμενο φόβο» (πχ. για απώλεια εργασίας) υλοποίησαν εντέλει, μέσω μιας ακραίας σε σκληρότητα δολοφονικής επίθεσης σε βάρος της, την εναντίωσή τους στην ανυποχώρητη πάλη της για διεκδίκηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

1.3.2016

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS