Γραμματοσειρά

 

Φιλοξενία και όχι κράτηση για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο

Με αφορμή μια καταγγελία οργανώσεων αλληλεγγύης για την κράτηση 19 Σύριων και Κούρδων προσφύγων, ανάμεσά τους 12 παιδιών, στο αστυνομικό τμήμα Ρόδου
Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση πέντε οργανώσεων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες για την κράτηση 19 Σύριων και Κούρδων προσφύγων στο αστυνομικό τμήμα Ρόδου, από τους οποίους 12 είναι παιδιά.

«Στα Κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρόδου κρατούνται από την περασμένη Παρασκευή (15/4/2016) 19 Σύριοι και Κούρδοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά! Στη συνέχεια προστέθηκαν άλλοι 3 κρατούμενοι. Παιδιά δίπλα στα κελιά με τους ποινικούς κρατουμένους! Κοιμούνται έξω σε σκηνές και παίζουν στο μικρό προαύλιο της φυλακής!… Το «έγκλημά» τους είναι ότι πέρασαν παράνομα στη χώρα μετά την 20η Μαρτίου και είχαν την ατυχία να δουν να εφαρμόζεται πάνω τους η νέα συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή συμφωνία διευκρινίζεται αφενός πως όσοι/ες εισέλθουν στη χώρα μετά την 20η Μαρτίου μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου αν το θελήσουν, προβλέπει ωστόσο fast track διαδικασίες ασύλου και απόρριψη των αιτήσεων ως «αβάσιμες» ή «απαράδεκτες». Για να μην κατηγορηθεί η «πολιτισμένη» Ευρώπη πως απελαύνει κόσμο με το σωρό, εφηύρε το κόλπο της «ασφαλούς τρίτης χώρας» και έτσι η Τουρκία βαφτίστηκε εν μια νυκτί ασφαλής για τους Πρόσφυγες.

Αναρωτιόμαστε αν οι κρατούμενοι αυτοί έχουν πρόσβαση σε ενημέρωση για τα δικαιώματά τους και αν τους δόθηκε η δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου. Γνωρίζουν ότι η φυλάκισή τους δεν πρέπει να ξεπεράσει τις 25 ημέρες; Γνωρίζουν ότι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση σε περίπτωση απόρριψης της αίτησής τους;

Η πρόσφατη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία (18/03/2016), αν και δεν το γράφει, προωθεί τη μαζική επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, κάτι που Διεθνείς Οργανισμοί, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τόνισαν ότι ισοδυναμεί με επιστροφή ξένων σε τρίτη χώρα, και, ως εκ τούτου, αντιβαίνει την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία και παραβιάζει το δικαίωμα για προστασία.

Οι μεταναστευτικές ροές των τελευταίων μηνών φαίνεται ότι οδήγησαν την Ε.Ε. σε μια νέα στρατηγική σύλληψη της «διαχείρισης», βασικοί στόχοι της οποίας είναι να ανακοπεί δραματικά το προσφυγικό ρεύμα, και για τον σκοπό αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί και τελειοποιηθεί η οικοδόμηση της «Ευρώπης–φρουρίου»!

Ως αλληλέγγυες ομάδες της Νότιας Δωδεκανήσου θεωρούμε ως αυθαίρετο και πολιτικά ανεπίτρεπτο το διαχωρισμό των διωκόμενων προσώπων σε «επιλέξιμους πρόσφυγες» και «απελάσιμους οικονομικούς μετανάστες». Με ποια κριτήρια ένα άτομο αποδιωγμένο από το Αφγανιστάν ή το Ιράκ δεν είναι πρόσφυγας, αλλά αποτελεί «οικονομικό μετανάστη»; Πώς είναι δυνατόν πληθυσμοί ολόκληροι να χαρακτηρίζονται συλλήβδην ως «οικονομικοί μετανάστες» και όχι πρόσφυγες, ενώ ακόμη και το υπάρχον προσφυγικό δίκαιο προβλέπει ότι στην διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα συνεκτιμάται η ειδική θέση του ατόμου (πιθανότητα δίωξης), και εφαρμόζεται η αρχή σύμφωνα με την οποία η αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα είναι πράξη ανθρωπιστική;

Με αφορμή την κράτηση των ανηλίκων στις φυλακές της Ρόδου δηλώνουμε πως θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων προσφύγων και τη μεταφορά τους σε ανθρώπινες δομές προσωρινής φιλοξενίας.

ΟΑΣΙΣ – ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΡΟΔΟΥ, ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΟ΄ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΗ, ΧΑΛΚΗ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ»

Για το θέμα η Κ. Κούνεβα επικοινώνησε με εκπροσώπους των οργανώσεων αλληλεγγύης και απέστειλε σχετική επιστολή στον δήμαρχο Ρόδου, για να συμβάλει σε ταχύτερη επίλυση του προβλήματος. Συνεργάτης της Κ. Κούνεβα επικοινώνησε με το Α.Τ. Ρόδου. Οι αρμόδιοι αστυνομικοί μας πληροφόρησαν ότι η κράτηση των προσφύγων στο αστυνομικό τμήμα γίνεται κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας και των σχετικών εντολών (σ.σ. όπως ισχύουν μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας), αφού στη Ρόδο δεν υπάρχει hotspot. Οι 19 Σύριοι πρόσφυγες είχαν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου από το Καστελόριζο, από εκεί μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ρόδου εν αναμονή της εξέτασης των αιτημάτων τους. Ήδη, 9 από τους πρόσφυγες έχουν αφεθεί ελεύθεροι αφού πέρασαν από τη διαδικασία συνέντευξης στην Υπηρεσία Ασύλου και εγκρίθηκε το αίτημά τους και το ίδιο ελπίζεται να γίνει τις προσεχείς μέρες με τους υπόλοιπους. Ωστόσο, το πρόβλημα των συνθηκών κράτησης, ιδιαίτερα των παιδιών, στο αστυνομικό τμήμα παραμένει όχι μόνο για τη συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων, αλλά και για όλους όσοι ενδεχομένως βρεθούν στην ίδια θέση στο μέλλον. Και γι’ αυτό η Κ. Κούνεβα υποστηρίζει το λογικό, ανθρώπινο και υποχρεωτικό σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες αίτημα φιλοξενίας των προσφύγων σε ανθρώπινες προσωρινές δομές, και όχι αστυνομικά τμήματα, όσο αναμένεται η εξέταση των αιτημάτων τους για άσυλο. Παρακολουθούμε το θέμα στενά και θα ενημερώσουμε για την εξέλιξή του.

25/04/16

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS