Γραμματοσειρά

Με μαθητές, φοιτητές και νέους σε μια υποδειγματική προσομοίωση διαλόγου, διπλωματίας και επίλυσης των προβλημάτων στην Ευρώπη και στον κόσμο

To RhodesMRC είναι μια ακαδημαϊκή προσομοίωση που ακολουθεί την πρακτική του Μοντέλου των Ηνωμένων Εθνών, αλλά αφιερωμένο στις περιφερειακές οργανώσεις.

Φοιτητές, νέοι επιστήμονες της νομικής, των πολιτικών επιστημών ή των διεθνών σχέσεων, αλλά και διπλωμάτες ή απλά «οπαδοί» των διεθνών σχέσεων, συγκεντρώνονται στη Ρόδο κάθε Οκτώβριο για την προσομοίωση των εργασιών οργάνων και επιτροπών επτά από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία σχετικά στις διαπραγματεύσεις και την επίλυση θεμάτων.

Κατά τη διάρκεια αυτών των προσομοιώσεων, σε κάθε  συμμετέχοντα ανατίθεται η εκπροσώπηση μία χώρας κατά την διάρκεια των συνεδρίων. Λειτουργεί σαν διπλωμάτης προβάλλοντας τις θέσεις της χώρας που εκπροσωπεί.

Στην διήμερη επίσκεψή της η Κωνσταντίνα Κούνεβα στη Ρόδο παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου συμμετέχοντας την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με καθηγητές Δικαίου, που ανέπτυξαν τις έννοιες και τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων δίνοντας την δυνατότητα στους φοιτητές να εκφράσουν σκέψεις και απορίες γύρω από το θέμα.

Το Σάββατο, 15 Οκτωβρίοτ, συμμετείχε στην επιτροπή που εξέταζε τα δικαιώματα του ανθρώπου, στο πλαίσιο προσομοίωσης μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ομιλία της Κ.Κούνεβα.

«Αγαπητοί σύνεδροι, αγαπητό προεδρείο,

Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα εδώ, αφού ήρθα από τις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσω ειδικά τις εργασίες του συνεδρίου στη Ρόδο.

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα ότι τα θέματα τα οποία θα συζητήσετε είναι πάρα πολύ σημαντικά και αφορούν τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Το πρώτο θέμα αφορά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα δικαιώματα του ανθρώπου, που το δίχως άλλο είναι ένα ζήτημα με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο. Ένα θέμα που θα έπρεπε να προσελκύσει περισσότερο την προσοχή σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Διότι είναι επιτέλους ώρα να ασχοληθούμε με πολιτικές που θα έχουν ευρύτερο προσανατολισμό και όχι μόνο οικονομικές προσεγγίσεις.

Είναι δε σημαντικό που μπαίνετε στην διαδικασία να ασχοληθείτε με το φαινόμενο αυτό που μας αφορά όλους και θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον αν τέτοιες πρωτοβουλίες παρακινήσουν έναν ευρύτερο διάλογο μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των θεσμικών οργάνων.

Το ζήτημα της προστασίας της ελευθερίας του λόγου θεωρώ ότι είναι ένα εξίσου σημαντικό θέμα. Μέσα από τον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας έχουμε όλοι το δικαίωμα να εκφραζόμαστε ελεύθερα και μόνο έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Όλοι παρακολουθούμε με ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και σε άλλες χώρες κατά των δημοσιογράφων.

Με ενδιαφέρον λοιπόν και αγωνία θα περιμένω την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην τελετή λήξης και φυσικά θα ήθελα μετά το πέρας του συνεδρίου να λάβω και να διαβάσω τα ψηφίσματα που θα εκδώσετε.

Σας εύχομαι καλή και παραγωγική συνέχεια.»

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τελετή στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου όπου, σε έντονα φορτισμένο κλίμα ανάμεσα εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους.  βραβεύτηκαν οι νέοι που συμμετείχαν στη προσομοίωση.

Οι συμμετέχοντες, μαθητές Λυκείου-Γυμνασίου και φοιτητές, ήταν πολύ συγκινημένοι γιατί όπως είπαν δεν  αποκόμισαν μόνο γνώσεις, αλλά βρήκαν μία οικογένεια, φίλους, ενώ μέσα από αυτή την διαδικασία μαθαίνουν να εκφράζονται, να διαφωνούν, να υποστηρίζουν τις θέσεις τους, να αποτυγχάνουν, αλλά και να συνεχίζουν να προσπαθούν μέχρι να επιτύχουν τους στόχους τους.

Μιλώντας στην τελετή λήξης του συνεδρίου η Κ. Κούνεβα είπε τα εξής:

«Αξιότιμες, Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Αγαπητά μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου,

Αγαπητές  και αγαπητοί σύνεδροι,

Καταρχάς επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την ευγενική σας πρόσκληση.

Για μένα υπήρξε μεγάλη χαρά να παρίσταμαι εδώ σε αυτήν την υπέροχη πρωτοβουλία που όπως φαίνεται με πολύ αγάπη και φροντίδα διοργανώνετε τα τελευταία 7 χρόνια στο νησί της Ρόδου. Σ’ αυτό το σημείο να ευχαριστήσω και να συγχαρώ το Μιχάλη Καβουκλή, τον οποίο συνάντησα πριν μερικούς μήνες και κατάλαβα αμέσως με πόση αγάπη κάνει αυτή τη διοργάνωση.   Βέβαια, αν και έχω μόνο ακούσει γι’ αυτά, να ευχαριστήσω και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σπιτιού στη Ρόδο για την υπέροχη διοργάνωση. Μάλιστα χθες βράδυ παραβρέθηκα στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που διοργάνωσαν για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ευρώπης. Μια εκδήλωση με καίριες παρεμβάσεις και εξαιρετικό συντονισμό από την καθηγήτρια Παρούλα Νάσκου-Περράκη. Χωρίς της οποίας την ιδέα για προσομοίωση διεθνών οργανισμών στην Ελλάδα δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ.

Παρατηρώντας τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μέσα και τον τρόπο με την οποία αυτή επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών βρίσκω ιδιαίτερα χρήσιμο για εσάς τους νέους να έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε την λειτουργία των διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.

Ακόμα πιο σημαντική θεωρώ την ευκαιρία που σας δίνεται να μπορέσετε να έρθετε σε επαφή μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και να ανταλλάξετε ιδέες για τα προβλήματα που σας απασχολούν κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων. Παράλληλα κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων έπρεπε να μπείτε στον ρόλο διπλωματών, εκπροσώπων κρατών και να συνεργαστείτε για να λύσετε κάποια από τα πιο δύσκολα προβλήματα παγκοσμίως. Κάποια από αυτά είναι η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση αλλά και πολλά ζητήματα ασφαλείας, οικονομικές κρίσεις και κρίσεις ενέργειας. Μέσα από αυτό λοιπόν μαθαίνετε να διεκδικείτε, να αναθεωρείτε, και κυρίως να  συνεργάζεστε! Αυτό είναι η τέχνη της διπλωματίας! Κι από ότι είδα σήμερα το πρωί τα πήγατε εξαιρετικά ως «διπλωμάτες» και θέλω θερμά να σας συγχαρώ!

Αποκτώντας από τόσο μικρή ηλικία γνώση και επαφή με αυτά τα ζητήματα είναι σίγουρο πως μπορούμε να πιστεύουμε σε εσάς για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Κι αυτό γιατί όταν θα φτάσετε σε θέσεις ευθύνης θα έχετε την εμπειρία για να βρείτε τις λύσεις!

Ελπίζω λοιπόν ότι με το ίδιο πάθος και την ίδια ζωντάνια θα συνεχίσετε να αγωνίζεστε για ένα καλύτερο μέλλον και ένα καλύτερο αύριο, για έναν κόσμο που σας αξίζει.

Σας ευχαριστώ.»

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS