Γραμματοσειρά

«Συντονισμένη δράση για έκτακτα μέτρα κατά της ανεργίας»

 

Παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην ειδική συνεδρίαση των ευρωβουλευτών της GUE/NGL για την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Ενημερωτική συνεδρίαση, αφιερωμένη στην Ελλάδα και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, διοργάνωσε σήμερα στις Βρυξέλες η ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL, με τη συμμετοχή των περισσότερων από τους 52 ευρωβουλευτές και των συνεργατών τους.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης η Κωνσταντίνα Κούνεβα μοίρασε στους ευρωβουλευτές της Αριστεράς από τις άλλες χώρες συνοπτική παρουσίαση στα αγγλικά της μελέτης που εκπόνησαν ερευνητές του Πολυτεχνείου για λογαριασμό της για την επίδραση της ανεργίας στην εμβάθυνση της κρίσης (η μελέτη είχε παρουσιαστεί στην Αθήνα τον Μάρτιο, με βασικό εύρημα ότι ο τετραπλασιασμός της ανεργίας την περίοδο 2008-2014 ευθύνεται για το 65% της απώλειας του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 40 δισ.).

Με αυτή την αφορμή, η Κ. Κούνεβα, παρεμβαίνοντας στην ειδική συνεδρίαση των ευρωβουλευτών της GUE/NGL, διατύπωσε πρόταση συντονισμένης δράσης για έκτακτες παρεμβάσεις στα κονδύλια για την ανεργία. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Σας καλώ να συντονιστούμε καλύτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ομάδα και να ζητήσουμε από το Ευρωκοινοβούλιο να υιοθετήσει αλλαγές που θα βοηθήσουν την Ελλάδα και τις άλλες χώρες με αυξημένα προβλήματα, όπως:
Πρώτο, ποσοστό ανεργίας πολύ πάνω από το μέσο όρο του 9,5% που είναι σήμερα για 28 κράτη μέλη. Τουλάχιστον 11 χώρες είναι πάνω από το μέσο όρο της ανεργίας, φυσικά με πρώτη την Ελλάδα που είναι στο 26%
Δεύτερο, υψηλή μακροχρόνια ανεργία. Στην Ελλάδα οι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο αποτελούν το 75% της συνολικής ανεργίας.
Τρίτο, υψηλή ανεργία όχι μόνο στους νέους, αλλά και στη μέση ηλικία.
Με βάση αυτά ή και άλλα κριτήρια σας ζητώ να μας στηρίξετε για να ζητήσουμε αύξηση των προκαταβολών σε όλα τα προγράμματα απασχόλησης, όπως η αύξηση του 30% που ψηφίσαμε στο Στρασβούργο για την Πρωτοβουλία Απασχόλησης των Νέων.
Η κατάσταση είναι έκτακτη. Η ανάπτυξη αργεί. Χρειαζόμαστε έκτακτα μέτρα και η απασχόληση είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε, ίσως σε συνεργασία και με βουλευτές από άλλες ομάδες, να διεκδικήσουμε σημαντικές αλλαγές».

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS