Γραμματοσειρά

 

Παρέμβαση Κ. Κούνεβα στην συνάντηση της GUE/NGL για τον Φεμινισμό

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
καταρχάς, χαίρομαι που μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τι κάνουμε ως ευρωβουλευτές της GUE/NGL για τα θέματα ισότητας και δικαιωμάτων των γυναικών.

Η δική μου η παρέμβαση αφορά την έκθεση για το οικιακό προσωπικό και το προσωπικό φροντίδας που θα παρουσιάσω αύριο στην Επιτροπή FEMM.
Τόσο εγώ από την πλευρά της Επιτροπής FEMM, όσο και η Τάνια Γκονζάλεζ, με τη γνωμοδότησή της για την Επιτροπή EMPL κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αναδείξουμε τις πολλές πτυχές του πολύπλοκου αυτού τομέα εργασίας.

Από τα πιο πρώτα που θέλω να μοιραστώ μαζί σας, είναι η σημασία που έχει η αναγνώριση και κατοχύρωση του επαγγέλματος για όσους δουλεύουν σε καθεστώς οικιακής εργασίας.
Εκτός από τα δικαιώματα τα εργασιακά, που θα μπορέσουν να απολαύσουν, όπως κάνουν τόσοι άλλοι εργαζόμενοι, θα μπορέσουν με την αναγνώριση του επαγγέλματος να άρουν ένα πολύπλευρο αποκλεισμό: αποκλεισμό από το σύστημα υγείας και πρόνοιας και εκπαίδευσης των ίδιων των εργαζομένων και των παιδιών τους, από τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ακόμα από το δικαίωμα στην οικογένεια και την κοινωνική ζωή.

Γιατί μη γελιόμαστε, οι οικιακοί εργαζόμενοι, ειδικά όσοι μένουν μέσα στο σπίτι, δεν έχουν ούτε δικαίωμα στην ξεκούραση, πόσο μάλλον στο να κάνουν οικογένεια ή να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους.
Η αναγνώριση του επαγγέλματος, είναι σημαντική και για ένα ακόμα λόγο. Με την πλειοψηφία των εργαζομένων να είναι γυναίκες, πολλοί κάνουν το μεγάλο λάθος να θεωρούν πως η οικιακή εργασία είναι επέκταση των εργασιών που λανθασμένα πιστεύεται ότι μας επιβάλει η γυναικεία μας φύση. Η οικιακή εργασία όμως είναι μια δουλειά, όπως όλες οι άλλες, απλώς επιτελείται εντός του σπιτιού. Λόγω του «κρυφού» χαρακτήρα της, λόγω δηλαδή του γεγονότος πως στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς να είναι δηλωμένοι, αδυνατούν να έχουν κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη, είναι δηλαδή άνθρωποι στην ουσία αποκλεισμένοι γιατί πουθενά δεν αναγνωρίζεται η δουλειά που κάνουν και οι δεξιότητες που έχουν.

Άλλο ένα θέμα που θίγεται στην έκθεση, είναι τα φυλετικά στερεότυπα. Με έκπληξη διαπίστωσα πως, οι γυναίκες εργαζόμενες σε οικιακές δουλειές παίρνουν χαμηλότερο μισθό απ” ό,τι οι άντρες.
Και πιο μεγάλη έκπληξη μου έκανε πως στην πλειοψηφία τους, οι εργοδότες είναι γυναίκες που προσλαμβάνουν άλλες γυναίκες, αλλά που φαίνεται πως δεν αναγνωρίζουν τη σημασία και την αξία των υπηρεσιών που τους προσφέρονται ώστε να στηρίζουν τις εργαζόμενες που προσλαμβάνουν στο να είναι δηλωμένες, να έχουν όλα τα δικαιώματα που τους αξίζουν και να ζουν μια φυσιολογική ζωή.
Διαπίστωσα ακόμα, πως συχνά οι γυναίκες, ειδικά οι μετανάστριες που είναι κι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του τομέα της οικιακής εργασίας, εκτός από τη μισθολογική διάκριση, συχνά πέφτουν θύματα και άλλων διακρίσεων, φυλετικών, εθνοτικών, και αντιμετωπίζονται, λόγω της αδυναμίας τους να απευθυνθούν στις κατάλληλες αρχές που μπορούν να τους βοηθήσουν, με ακόμη χειρότερο τρόπο πέφτοντας δυστυχώς θύματα περιστατικών ακόμα και βίας που εκφράζεται σε διάφορες μορφές.

Τέλος, ίσως αναρωτιέστε γιατί αυτή η έκθεση έχει ανατεθεί στην Επιτροπή FEMM. Με το 83% των οικιακά εργαζόμενων να είναι γυναίκες πιστεύω θα καταλάβετε γιατί. Αύριο θα γίνει η παρουσίαση και σας καλώ να την παρακολουθήσετε. Αλλά, ένα θα ήθελα να σας ζητήσω. Να στηρίξετε την έκθεση αυτή και να δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε ξεκάθαρο πως όσοι ζουν στα σπίτια μας, φροντίζουν τους γονείς και τα παιδιά μας, καθαρίζουν, μας δίνουν το χρόνο να δουλέψουμε και να απολαμβάνουμε την κοινωνική μας ζωή. Αυτή η πολύτιμη κατηγορία εργαζομένων δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εργατικό δυναμικό β” κατηγορίας και δεν πρέπει να πέφτουν θύματα διάκρισης λόγω του φύλου τους. Κι αυτό πρέπει να γίνει μια και καλή ξεκάθαρο. Έχουμε πολλή δουλειά και πολύ δρόμο μπροστά μας γι’αυτό πρέπει να δείξουμε εμμονή και αποφασιστικότητα. Και στο πλαίσιο αυτής της σκέψης έχω προτείνει να υιοθετήσουμε αυτή τη θεματική για την εκδήλωση της GUE για την Ημέρα της Γυναίκας.
Με κάθε μας πράξη, με κάθε μας λέξη εδώ μέσα πρέπει να δείχνουμε στις γυναίκες και εν προκειμένω στις οικιακά εργαζόμενες ότι δεν τις έχουμε εγκαταλείψει.

Εδώ το link: https://www.youtube.com/watch?v=8QOxdC-OC7s

21.10.2015

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS