Γραμματοσειρά

 

«Ανεξάρτητη Διαβίωση: Μια άλλη αντίληψη για την αναπηρία»

Η κοινή συνέντευξη τύπου της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα με τους εκπροσώπους του ελληνικού οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης, i-living

Σήμερα Παρασκευή 30-10-2015, με αφορμή την παρουσίαση των συμπερασμάτων από την συμμετοχή της ελληνικής αποστολής στο 7ο Freedom Drive που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, προβλήθηκε η φιλοσοφία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης και η δραστηριότητα του νεοσύστατου Ελληνικού Οργανισμού για την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Στην συνέντευξη τύπου μίλησαν ο Πρόεδρος του i-living, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο επιστημονικός συνεργάτης της, Ρουκάι Ανέστης.

Στην ομιλία του ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ευχαρίστησε την Κ.Κούνεβα για τη συνδρομή που παρείχε στον Οργανισμό στα πλαίσια του 7ου Freedom Drive στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην απουσία νομικού πλαισίου στην χώρα μας για την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Τόνισε ότι η αναπηρία δεν είναι πρόβλημα αλλά μια κατάσταση. Τα άτομα με αναπηρία αν αντιμετωπίζονται απολύτως ισότιμα μπορούν να εργαστούν, να παράγουν και να προσφέρουν στην κοινωνία που ζουν αρκεί να υπάρχουν προσβάσιμες δομές. Τέλος, παρουσίασε τις χώρες που εφαρμόζουν με επιτυχία το μοντέλο της Ανεξάρτητης Διαβίωσης όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Γαλλία και η Μ.Βρετανία.

Η Κ.Κούνεβα επεσήμανε ότι ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για την ίδια το Freedom Drive και ότι γνώρισε ανθρώπους νέους και δημιουργικούς, με ζωντάνια και διάθεση να δημιουργήσουν και να προσφέρουν. Αυτό που απαιτείται για να ξεδιπλώσουν οι άνθρωποι αυτοί τα ταλέντα τους, είναι να τους δοθούν ισότιμες ευκαιρίες και να υπάρχει καθολική προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον. Στη συνέχεια η Κ.Κούνεβα μέσα από την προσωπική της εμπειρία, ως άτομο με αναπηρία και η ίδια, ανέδειξε την σπουδαιότητα ύπαρξης προσωπικού βοηθού για την διευκόλυνση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία, πρακτική που εφαρμόζεται σε χώρες της Ε.Ε. Γι’αυτό εξήρε την ανάγκη θεσμοθέτησης της προσωπικής βοήθειας και στην Ελλάδα που αποτελεί βασικό πυλώνα της Ανεξάρτητης Διαβίωσης.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Κωνσταντίνας Κούνεβα, Ρουκαϊ Ανέστης, αναφέρθηκε στα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα όπως η έλλειψη προσβασιμότητας, η γραφειοκρατία, η πολυνομία και ο παράλογος τρόπος πιστοποίησης της αναπηρίας μέσω των ΚΕΠΑ. Σε κυβερνητικό επίπεδο αυτό που πρέπει να γίνει είναι η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Αναπήρων ώστε να υπάρχει επίσημη καταγραφή τους. Επιπλέον, επέκρινε τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των Μνημονίων, τα οποία υπονομεύουν βασικά δικαιώματα των ΑμεΑ. Τέλος και το Μνημόνιο 3 προβλέπει περαιτέρω περικοπές από την Πρόνοια, ύψους 900.000.000 ευρώ.

30.10.2015

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS