Γραμματοσειρά

 

Κούνεβα: Αν ρυθμιστεί αυτό το επάγγελμα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε και το trafficking των γυναικών και την κακοποίηση τους

Η επιτροπή Γυναικών του ΕΚ σε έκθεση που ψήφισε την Πέμπτη, καλεί την Κομισιόν να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να προβούν σε πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας στην ΕΕ. "Αν ρυθμιστεί αυτό το επάγγελμα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε και το trafficking των γυναικών και την κακοποίηση των γυναικών", μας είπε η εισηγήτρια του ΕΚ κ. Κούνεβα (Ευρωπαϊκή Αριστερά), μετά την ψηφοφορία. Η έκθεση θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Απριλίου.

Σήμερα ψηφίστηκε η έκθεσή σας για τις γυναίκες που απασχολούνται ως οικιακοί βοηθοί και προσωπικό φροντίδας στην ΕΕ. Τι προβλέπει η έκθεση σας;

Είναι μια έκθεση πρωτοβουλίας της επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των φύλων του ΕΚ για ένα κλάδο που καλύπτει 2,5 εκ. εργαζόμενες και εργαζόμενους στην Ευρώπη και 52 εκατομμύρια παγκοσμίως. Κι αυτός ο αριθμός αφορά τα επίσημα στοιχεία. Αν αναλογιστούμε την αδήλωτη εργασία αλλά και εκείνους που ζουν στην Ευρώπη χωρίς άδεια εργασίας, θα διαπιστώσουμε ότι τα μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα. Για αυτό χρειάζεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία και να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να λάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας.

Με την έκθεση μας καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει νομοθετικές και μη νομοθετικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υπάρξει μια ρύθμιση του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και του προσωπικού στον τομέα φροντίδας ηλικιωμένων και παιδιών.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και γιατί είναι απαραίτητο να υπάρξει ευρωπαϊκή νομοθεσία;

Το 83% των οικιακών εργαζομένων σε όλο τον κόσμο είναι γυναίκες. Μεγάλο ποσοστό αυτών των γυναικών είναι μετανάστριες. Αν ρυθμιστεί αυτό το επάγγελμα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε και το trafficking των γυναικών και την κακοποίηση που υφιάτανται αναζητώντας εργασία σε μια ξένη χώρα.

Αυτή η έκθεση αποτελεί για εσάς προσωπική υπόθεση. Θα θέλατε να μας πείτε γιατί;

Ως μετανάστρια στην Ελλάδα δεν εργάστηκα μέσα σε σπίτια. Εργάστηκα σε εταιρεία καθαρισμού. Ομως, ως οικιακοί βοηθοί και προσωπικό φροντίδας εργάστηκαν συγγενείς και φίλοι μου. Έχω συναντήσει πάρα πολλές γυναίκες που έχουν κάνει καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας τους και ως Γενική Γραμματέας του συνδικάτου,της ΠΕΚΟΠ ασχολήθηκαν με τα προβλήματα τους και με την κατάσταση που βίωναν. Γι αυτό και οι δικές μου εμπειρίες είναι βιωματικές.

Έχοντας τις προσωπικές σας εμπειρίες, τί έχετε να μας πείτε σήμερα για αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη γύρω από το προσφυγικό;

Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για τις χώρες του Νότου που δέχονται χιλιάδες ανθρώπους και η ΕΕ δεν μπορεί να αντιδράσει έγκαιρα. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση που οδηγεί σε καταστροφή τις νότιες χώρες. Γιατί όλες οι νότιες χώρες βρίσκονται σε τεράστια κρίση δεν έχουν πόρους να αντιμετωπίσουν τα προσφυγικά κύματα που έρχονται.

Δείτε τη συνέντευξη εδώ: http://buff.ly/1QbSSeS

22.2.2016

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS