Γραμματοσειρά

 

«Να μην περικοπούν τα αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα»

Νέες περικοπές ύψους περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ στον προνοιακό προϋπολογισμό προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, με αποτέλεσμα οι λεγόμενοι θεσμοί να εγείρουν τις πιο ανάλγητες αξιώσεις τους, για περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο την ανάγκη να μην περικοπούν τα αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα επισημαίνει με ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Υπενθυμίζει ότι η κατάσταση των ΑμεΑ έχει επιδεινωθεί από τις συνεχείς περικοπές των κοινωνικών προϋπολογισμών από το 2010 και επισημαίνει ότι ενδεχόμενες περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα θα οδηγήσουν τα ΑμεΑ σε πλήρη φτωχοποίηση.
Η δήλωση της Κ. Κούνεβα «Στο Κόκκινο»:
«Κατέθεσα την ερώτηση προς την Κομισιόν με αφορμή και τις πληροφορίες είδαμε στον Τύπο ότι οι δανειστές ζητάνε τώρα να γίνουν περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας, τα αναπηρικά και τα οικογενειακά.

Όπως ξέρετε το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ότι θα πρέπει να μειωθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ η κρατική δαπάνη για την πρόνοια. Φαίνεται ασήμαντο σαν ποσοστό, αλλά στην πραγματικότητα είναι σχεδόν το μισό όλης της δαπάνης που δίνεται για τα επιδόματα αναπηρίας και τα οικογενειακά. Από αυτή την άποψη έχουν δίκιο να ανησυχούν οι αναπηρικές οργανώσεις. Ξέρω ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, η κ. Φωτίου κάνει ότι μπορεί για να δείξει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι την πραγματικότητα δεν είναι δυνατό να υπάρξουν περικοπές σε έναν πολύ χαμηλό προϋπολογισμό πρόνοιας.

Γι’ αυτό, καλώ την Κομισιόν να απαντήσει ευθέως: όταν ζητάει μείωση του προϋπολογισμού πρόνοιας δέχεται να μειωθούν τα αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα, από τα οποίες εξαρτώνται οι ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν πολλούς αποκλεισμούς;

Και το δεύτερο που ρωτάω την Κομισιόν είναι αν θεωρεί ότι το να ζητάει τέτοιες περικοπές είναι σύμφωνο με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Φυσικά, το ερώτημα είναι ρητορικό, βεβαίως και κάτι τέτοιο παραβιάζει τη σπουδαία αυτή Σύμβαση. Αλλά έχει σημασία να ακούσουμε πώς θα απαντήσει η Κομισιόν. Γιατί αυτή η Σύμβαση είναι το πρώτο διεθνές κείμενο που έχει υπογράψει η Ε.Ε. σαν ένωση. Και η Κομισιόν εκπροσωπεί την Ένωση, και δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την ευθύνη των κρατών μελών, όπως έκανε σε άλλες περιπτώσεις και σε άλλες σχετικές ερωτήσεις μας.»

http://www.stokokkino.gr/article/1000000000031116/I-Europi-sto-Kokkinoc

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS