Γραμματοσειρά

Αγαπητοί φίλοι, δεν ξέρω αν πρέπει να περιοριστώ σε ευχές για «χρόνια πολλά» στην πρωτοβουλία σας Vouliwatch ή μήπως είναι προτιμότερο να σας πω «ευχαριστώ» που υπάρχετε. Η δημόσια λογοδοσία για τη δράση του βουλευτή και του ευρωβουλευτή είναι ένα κομμάτι αυτού που ονομάζουμε συχνά, και μ’ έναν μάλλον τεχνοκρατικό τρόπο, «δημοκρατικό έλλειμμα». Δεν είμαι σίγουρη αν η δράση των βουλευτών είναι δυνατό να μετρηθεί και να «βαθμολογηθεί» από τους πολίτες με στατιστικές, αλλά πάντως με κάποιο τρόπο πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται σε καθημερινή βάση. Αλλιώς, η κοινοβουλευτική δημοκρατία συρρικνώνεται σε μια ανά τετραετία ή πενταετία, σχεδόν στιγμιαία πράξη για τους πολίτες.

Ιδιαίτερα εμείς οι ευρωβουλευτές έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη έναν μηχανισμό ελέγχου, ενόχλησης, κριτικής, ερωτήσεων και υποδείξεων από τους πολίτες, γιατί η δράση μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται απόμακρη, ίσως και λίγο «εξωτική» από πολλούς πολίτες και το νομοθετικό μας έργο δεν είναι αρκετά σαφές τι επιπτώσεις έχει στη ζωή και στην καθημερινότητά τους εδώ, στην Ελλάδα. Γι’ αυτό η πρωτοβουλία αυτού του παρατηρητηρίου είναι πολύτιμη για μας, παρ’ ότι ακόμη αφορά κυρίως την ελληνική βουλή και κάπως περιθωριακά το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Σας εύχομαι λοιπόν να μακροημερεύσει το Vouliwatch και ταυτόχρονα σας ζητώ να ενισχύσει την ευρωπαϊκή του διάσταση. Άλλωστε, καθώς οι προβληματισμοί για το μέλλον της Ε.Ε. έχουν πάρει διαστάσεις… υπαρξιακής αγωνίας και οι τεχνοκράτες ανασχεδιάζουν την Ευρώπη ερήμην των Ευρωπαίων, η απάντηση των εκλεγμένων Ευρωβουλευτών και των πολιτών δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν: καλύτερη Ε.Ε. σημαίνει Ε.Ε. με περισσότερη δημοκρατία, λογοδοσία και διαφάνεια. Κι εσείς μπορείτε να συμβάλετε σ’ αυτό.

18.4.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS