Γραμματοσειρά

 

Ο Δ. Παπαδημούλης στο ρ/φ του ΣΚΑΪ: Είμαστε ανοικτοί στη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Π. Τσίμα), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Σε αυτό το διάστημα των 7-8 μηνών που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση, προσπαθούμε να διευρύνουμε τα ερείσματα και της κυβέρνησης και της χώρας και διεθνώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ήδη έχουν γίνει τέτοια βήματα. Αυτό φάνηκε όταν ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο, στις αρχές Ιουλίου, προς τους Πράσινους και προς τους Σοσιαλιστές και ιδιαίτερα εκείνους που θέλουν να πάρουν αποστάσεις από τη μονοκαλλιέργεια της λιτότητας και τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης του Βερολίνου. Αυτό είναι μία κατεύθυνση που θα ήταν ευχής έργον να αντιστοιχηθεί και στην Ελλάδα. Από την πρώτη μέρα, από την Κυριακή των εκλογών, ο πρωθυπουργός είπε ότι είμαστε ανοικτοί ανά πάσα στιγμή στη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής πλειοψηφίας, είτε σε επιμέρους θέματα είτε γενικότερα. Από το βράδυ των εκλογών, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού επέλεξαν τον ρόλο μιας αντιπολίτευσης, που κινείται μέχρι στιγμής σε άγονους τόνους και ρυθμούς. Είναι κάτι που αν αυτοί αποφασίσουν να το επανεξετάσουν εδώ είμαστε να το κουβεντιάσουμε. Αν αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ με τη νέα του ηγεσία να ξεκολλήσει από τη ΝΔ και από τη γραμμή Βενιζέλου, εδώ είμαστε να το δούμε. Το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου, την ώρα που οι πάντες -και πρωτίστως ο ελληνικός λαός- ήθελαν τη γρήγορη συγκρότηση μιας σταθερής κυβέρνησης οι μόνοι που ήταν διατεθειμένοι να στηρίξουν μια κυβέρνηση Τσίπρα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του ήταν οι ΑΝΕΛ. Κανείς άλλος δεν εκδήλωσε ανάλογη διάθεση.

Αυτό που σημειώνω είναι, ότι αν συγκρίνει κανείς τις δηλώσεις κορυφαίων Σοσιαλιστών παραγόντων -είτε ηγετών κρατών, είτε ηγετών αυτού του χώρου στο Ευρωκοινοβούλιο- με τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, θα δει μια αναντιστοιχία. Για παράδειγμα, στη συνάντηση του κ. Πιτέλα με τον Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες πριν από 15 μέρες περίπου, συζητήθηκε το ενδεχόμενο και για την κυβέρνηση Τσίπρα να επαναληφθεί το λεγόμενο "μοντέλο Χριστόφια". Όταν ο κ. Χριστόφιας ήταν ο μοναδικός Αριστερός ηγέτης κράτους-μέλους στην ΕΕ, παραμονές των Συνόδων Κορυφής καλούνταν ως παρατηρητής στις συναντήσεις των Σοσιαλιστών ηγετών. Αν κάτι τέτοιο γίνει, θα είναι θετικό κατά τη γνώμη μου.

Μας ενδιαφέρει να έχουμε την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και με άλλες πολιτικές δυνάμεις

Ως κυβέρνηση και ως ΣΥΡΙΖΑ μάς ενδιαφέρει να έχουμε την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και με τη ΝΔ, σε θέματα όπως η μείωση του χρέους, εξωτερικής πολιτικής, αναμόρφωσης της διοίκησης και περιορισμού της φοροδιαφυγής. Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ήπιο πολιτικό κλίμα. Προτεραιότητα πρέπει να είναι ένα επενδυτικό "μπουμ" για να μπορέσουμε να μειώσουμε την ανεργία και για να γίνουν αυτά, που τα θέλει στη συντριπτική του πλειοψηφία ο κόσμος, χρειάζεται να αλλάξουν κάποια πράγματα στο πώς γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένοι να τρέξουν για να υλοποιηθούν τα συμφωνημένα

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Τσίπρας εκτός από πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ είναι και αντιπρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Άρα, θεωρώ θετικό και για τη χώρα και για την κυβέρνηση και για την Αριστερά τη διεύρυνση των ερεισμάτων μας και σε άλλες πολιτικές οικογένειες, όπως οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές.

Χωρίς ίχνος αλαζονείας και έπαρσης, γιατί έχουμε μπροστά μας μεγάλες δυσκολίες και ανηφορικό δρόμο κι είναι μεγάλες οι απαιτήσεις και τα βάρη της ευθύνης που πέφτουν στους ώμους της κυβέρνησης, επισημαίνω ότι στα μάτια των αντιπάλων της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, που θα προτιμούσαν να μην είχαμε κερδίσει τις εκλογές τον Γενάρη, αυτή τη στιγμή -εκ των πραγμάτων, μετά από τρεις καθαρές εκλογικές νίκες σε εννέα μήνες- ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για την Ελλάδα και επίσης ένα κόμμα, που επειδή δεν έχει αμαρτίες στο παρελθόν μπορεί ίσως καλύτερα από το παλιό πολιτικό σύστημα, να προχωρήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν στην Ελλάδα για δεκαετίες. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένοι να τρέξουν τους επόμενους μήνες και τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες, για να υλοποιηθούν τα συμφωνημένα. Αυτό είναι προϋπόθεση για να έρθουν πιο κοντά θέματα όπως η μείωση του χρέους και η άρση του capital control και να υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομίας και μείωση της ανεργίας, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

06/10/15

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS