Γραμματοσειρά

 

Στην εφ/δα «Αυγή» της Κυριακής: Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία παραμένει κολλημένη με τη Δεξιά

Μιλώντας στην εφ/δα «Αυγή» της Κυριακής και την Αναστασία Γιάμαλη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Mετά το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, μετά την ανάδειξη Κόρμπιν στο τιμόνι των Εργατικών και την αύξηση του ποσοστού του Πορτογαλικού Bloco, θεωρείτε ότι υπάρχει ελπίδα για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη;

Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά και αποτελεσματικός αγώνας για να δυναμώσει αυτή η ελπίδα. Η εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Βρετανών Εργατικών συνιστά μια σημαντική στροφή προς τα αριστερά, ενός κόμματος με δεκαετίες κυριαρχίας ενός δεξιόστροφου Μπλερισμού. Είναι σημάδι μιας ενδιαφέρουσας κινητικότητας στους κόλπους της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Στέλνει ηχηρό μήνυμα με ευρύτερη ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς ο Κόρμπιν τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον του Brexit και διεκδικεί μια αλλαγή στην Ευρώπη, με το τέλος της μονόπλευρης λιτότητας.

Σημαντική είναι επίσης και η νίκη του Μπλόκο της Αριστεράς, ενός κόμματος πολύ συγγενικού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Podemos, που υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του, σε σχέση τόσο με τις βουλευτικές του 2011 όσο και με τις ευρωεκλογές του 2014. Δυστυχώς, όμως, δεν πρόκειται για μια γενικότερη στροφή προς τα αριστερά. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζει να κυριαρχεί η Δεξιά και ανεβαίνει ανησυχητικά η άκρα Δεξιά. Ενώ η Αριστερά παραμένει στάσιμη, η δε Σοσιαλδημοκρατία σε κρίση και κολλημένη με τη Δεξιά.

Γι’ αυτό και η τρίτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε 9 μήνες, έχει εξαιρετική σημασία. Η αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη – και σε κάθε άλλη χώρα σε προοδευτική κατεύθυνση- είναι δύσκολη, όμως, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Αριστερά. Όσοι ονειρεύονται ότι δραπετεύοντας από την Ευρώπη θα φέρουν πιο γρήγορα τον Σοσιαλισμό, κάνουν τεράστιο λάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει και θα παραμείνει στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Επιδιώκουμε, όμως, διαρκώς τη διεύρυνση των ερεισμάτων μας και σε άλλες πολιτικές ομάδες, όπως τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές. Ιδιαίτερα με όσους επιχειρούν να πάρουν αποστάσεις από την ταύτιση με τη Δεξιά και τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης του Βερολίνου.

2. Το σκάνδαλο WV είναι μία ακόμη περίπτωση κορυφαίας διαφθοράς «made in Germany». Θεωρείτε ότι η Γερμανία έχει το ηθικό πλεονέκτημα να διαφεντεύει την Ευρώπη;

Ακριβώς το αντίθετο. Για άλλη μια φορά μια μεγάλη γερμανική εταιρεία πιάνεται στα δίχτυα των αμερικανικών αρχών για «παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες», προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση τόσο των καταναλωτών όσο και οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και κυβερνήσεων, σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αυτήν τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων, στημένους διαγωνισμούς ιατρικών μηχανημάτων ή τη σύμπραξη καρτέλ στην αγορά συναλλάγματος, όπως μας είχαν συνηθίσει εταιρείες όπως η Siemens, η Ferrostal ή η Deutsche Bank. Αυτή τη φορά η εταιρεία Volkswagen, για να εισέλθει στην αμερικανική αγορά αυτοκινήτου με τους νέους diesel κινητήρες, προτίμησε να «κλέψει» στις μετρήσεις εκπομπών ρύπων, παρουσιάζοντας τα μοντέλα της ως περιβαλλοντικά ασφαλή. Η απάντηση που πρέπει να δοθεί στο σκάνδαλο VW, τόσο από τα πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, είναι διπλή: Από τη μια, οφείλουμε να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υιοθέτηση αυστηρών κανόνων αναφορικά με την «επιχειρηματική ηθική» και τις παράνομες δραστηριότητες πολυεθνικών εταιρειών, ορίζοντας, επιτέλους, αυστηρές ποινές και τον πλήρη και πολυετή αποκλεισμό τέτοιων εταιρειών από δημόσιους, ευρωπαϊκούς και εθνικούς διαγωνισμούς. Από την άλλη, επιτάσσεται ο επανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού, κατακερματισμένου, θεσμικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος, τον έλεγχο των εκπομπών ρύπων και την περιβαλλοντική πιστοποίηση των αυτοκινήτων, ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στην ασυδοσία επιχειρήσεων και «αρμόδιων εθνικών αρχών», οι οποίες φαίνεται να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στους «εθνικούς επιχειρηματικούς πρωταθλητές».

Το σκάνδαλο της VW αποτελεί, τέλος, μια σημαντική ευκαιρία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, εκτός από την περιβαλλοντική ευαισθησία, διαθέτει και την ισχυρή πολιτική βούληση να καταθέσει τις προτάσεις της για ένα ισχυρό και αυστηρό ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος και περιορισμού εκπομπών ρύπων, χτίζοντας τις κατάλληλες συμμαχίες με την κοινωνία των πολιτών, τα κινήματα καταναλωτών, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και όσες πολιτικές ομάδες στην Ευρώπη είναι διατεθειμένες να συγκρουστούν με τα ισχυρά βιομηχανικά συμφέροντα.

3. Μιλήσατε για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι, η ΝΔ είναι κόμματα νεοφιλελεύθερα που έκαναν καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Διεύρυνση προς ποια κατεύθυνση; Μπορεί ο Β. Λεβέντης να είναι σοβαρός συνομιλητής;

Εμείς, όπως είπε και ο Τσίπρας από την πρώτη στιγμή, είμαστε ανοικτοί στη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τόσο στην υλοποίηση επιμέρους στόχων της υπάρχουσας συμφωνίας, όπως η ελάφρυνση του χρέους ή ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης, όσο και γενικότερα. Η χώρα χρειάζεται πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι προϋπόθεση για την οικονομική σταθεροποίηση κα ανάπτυξη. Όσο πιο ευρεία είναι η πλειοψηφία που θα στηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση, τόσο το καλύτερο.

Δυστυχώς, από το βράδυ των εκλογών οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού έσπευσαν, ακολουθώντας τη ΝΔ, να επιλέξουν τον δρόμο της άγονης αντιπολίτευσης. Αν το ξανασκεφτούν, αποφασίσουν να ξεκολλήσουν επιτέλους από τη ΝΔ και θελήσουν μια πιο εποικοδομητική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε.

11.10.2015

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS