Γραμματοσειρά

 

Στον ρ/φ «Στο Κόκκινο»: Είναι ανάγκη τα λόγια περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να γίνουν έργα και γρήγορα

Μιλώντας σήμερα στον ρ/φ «Στο Κόκκινο» (Κ. Αρβανίτη), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το γεγονός ότι χθες ο πρόεδρος Ολάντ, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, έκανε θετικές αναφορές στην Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση, τον Αλέξη Τσίπρα και μίλησε για την ανάγκη επιτέλους και η Ευρώπη, που στο παρελθόν εγκατέλειψε την Ελλάδα και τους Έλληνες, να μιλήσει σοβαρά για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι αναμφισβήτητα ένα κέρδος και νομίζω ότι αυτός είναι καρπός των αγώνων του ελληνικού λαού, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι είναι ανάγκη τα λόγια να γίνουν έργα και γρήγορα και επίσης να σημειώσω ότι η παρακαθήμενη του κ. Ολάντ, η κα Μέρκελ, γιατί χθες πραγματοποίησαν κοινή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, γι’ αυτό το θέμα δεν είπε τίποτα. Για να είμαι δίκαιος, να πω ότι η κα Μέρκελ ομολόγησε δημόσια, κάτι το οποίο εμείς φωνάζαμε από καιρό, ότι το Δουβλίνο 1 και 2 για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και των μεταναστών είναι λάθος και χρειάζονται αλλαγές για να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ενιαία και με ανθρωπιά το πρόβλημα του προσφυγικού κύματος. Αυτές οι δύο θετικές αναφορές έγιναν στο πλαίσιο της κοινής παρουσίας Μέρκελ – Ολάντ, 25 χρόνια μετά την κοινή εμφάνιση Μιτεράν – Κολ πάλι στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι δύο ηγέτες, με εξαίρεση αυτές τις δύο θετικές αναφορές που έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον, περιορίστηκαν σε συμπαθείς γενικότητες. Αυτό που έλειπε ήταν το σχέδιο, η δέσμευση, η ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει στην Ευρώπη προς το καλύτερο. Γιατί τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια, με αυτούς τους δύο ηγέτες στο τιμόνι, είναι ότι έχουμε στασιμότητα ή και ύφεση της οικονομίας, αύξηση της ανεργίας, της φτώχιας, των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, αλλά και έλλειψη ελπίδας, καθώς μεγαλώνουν οι ανισότητες.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε κάποιες αλλαγές στην διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα μας

Προχθές το Ευρωκοινοβούλιο, με μια συντριπτική πλειοψηφία 586 υπέρ έναντι 80 περίπου κατά, ενέκρινε κάποιες αλλαγές στην διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, ειδικά για την Ελλάδα, που διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα μας επιτέλους και θα ανακουφίσουν με 2 δις τον τρέχοντα προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα θα αυξήσουν και κατά 7% τις προκαταβολές για το επόμενο κοινοτικό πακέτο που ξεκινάει από τον Γενάρη. Έδωσαν μάχη οι φίλοι του Σόιμπλε στο Ευρωκοινοβούλιο για να μην περάσει αυτό, παρέα με την ομάδα της κας Λεπέν και του κ. Φάρατζ, που κατά τα άλλα παριστάνουν τους φιλέλληνες. Έχασαν ωστόσο συντριπτικά. Είναι μια μικρή ανακούφιση, είναι ένα μικρό κέρδος και πρέπει να το αξιοποιήσουμε, γιατί σκοπός είναι τα κονδύλια να πιάνουν τόπο.

Οι φημολογίες, ότι τάχα σκεφτόμαστε να αλλάξουμε πολιτική οικογένεια, είναι εκ του πονηρού

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό το διάστημα, ως δύναμη της ευρωπαϊκής Αριστεράς, χάρη στην εμπιστοσύνη που του έδειξε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού, διεύρυνε τα ερείσματα και τις συμμαχίες του σε χώρους όπως οι Πράσινοι ή οι Σοσιαλιστές. Εκείνοι οι Σοσιαλιστές που θέλουν να ξεκολλήσουν από τη Δεξιά, να πάρουν αποστάσεις από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, από την ηγεμονία και τις εμμονές και τις εμμονές της κυβέρνησης του Βερολίνου. Αυτό είναι καλό και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χώρα και αυτό ενοχλεί τους δεξιόστροφους και τους αντιπάλους μας. Και όλες αυτές οι φημολογίες, ότι τάχα σκεφτόμαστε να αλλάξουμε πολιτική οικογένεια, είναι εκ του πονηρού.

Πρέπει να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε μια κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη

Σήμερα θα συναντηθώ με τον Τζιάνι Πιτέλα, τον πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, γιατί παρότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, σε κάποια θέματα έχουμε κοινές προσεγγίσεις. Ο κ. Πιτέλα, για παράδειγμα, υποστηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και την επιστολή Τσίπρα να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του προγράμματος για την Ελλάδα, να ενισχυθεί η διαφάνεια, η λογοδοσία, να μην παίρνονται αποφάσεις στο Eurogroup πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτό είναι κάτι θετικό. Ένα δεύτερο είναι ότι χώρες του Νότου υποφέρουν κι αυτές -ίσως λιγότερο από την Ελλάδα- από μια μονομερή λιτότητα γερμανικής κοπής, η οποία αποτυγχάνει. Άρα πρέπει κάτι να κάνουμε και να αντιδράσουμε σε αυτό. Να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε μια κοινωνική, δημοκρατική Ευρώπη στη θέση μιας Ευρώπης που τρέχει «σαν λαγός» εκεί που συμφέρει τους ισχυρούς, τον κ. Σόιμπλε, την κα Μέρκελ και τις τράπεζες, ενώ πάει πίσω σε θέματα κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αυτόν τον διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον ενισχύσει. Μάλιστα, θα προσθέσω και κάτι εντυπωσιακό, που ίσως μέσα στις εκλογές πέρασε «στο ντούκου». Η Σκα Κέλερ ήταν αντίπαλος του Τσίπρα, ανθυποψήφιά του για τη προεδρία της Κομισιόν τον Μάιο του 2014 εκ μέρους των Πρασίνων . Η Σκα Κέλερ μαζί τον Ιγκλέσιας, τον Γκίζι και τον Λοράν ήταν δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα στην εξέδρα της μεγάλης μας συγκέντρωσης την Παρασκευή πριν από τις εκλογές. Αυτό είναι κάτι θετικό και πρέπει να το χαιρόμαστε και να μην το φοβόμαστε.

Η στάση της ηγεσίας ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε αναντιστοιχία με αυτή αρκετών Σοσιαλιστών ηγετών

Η στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τη στάση αρκετών Σοσιαλιστών ηγετών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα. Η Γεννηματά και ο Θεοδωράκης βρίσκονται ακόμα σε έναν αστερισμό αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Η Γεννηματά, παρότι είναι καινούρια ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και είναι άδικο να της φορτώσουμε όλες τις πολιτικές αμαρτίες της ηγεσίας Βενιζέλου, δεν έχει απομακρυνθεί ουσιαστικά από τη γραμμή Βενιζέλου. Ενώ σε διαφορετικό μήκος κύματος, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, είναι ο Ολάντ, ο Πιτέλα και οι άλλοι Σοσιαλιστές ηγέτες, όπως και Πράσινοι. Μακάρι να ξεκολλήσουν στην πορεία από αυτή τη φιλο-ΝΔ και αντι-ΣΥΡΙΖΑ στάση τους.

11.10.2015

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS