Γραμματοσειρά

 

Στην τηλ/ση του ΣΚΑΪ: Είναι ανησυχητικό ότι η πολιτική αντιπαράθεση παίρνει χαρακτηριστικά εμπρηστικού κλίματος

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» (Β. Λυριτζή – Δ. Οικονόμου), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το χθεσινό θλιβερό γεγονός, με την επίθεση στον κ. Κουμουτσάκο, είναι μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε και συνεννοηθούμε για τα αυτονόητα. Και τα αυτονόητα σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι ότι η βία και οι τραμπουκισμοί είναι ποινικά αδικήματα και πρέπει να διώκονται και να τιμωρούνται αυστηρά ως τέτοια, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Και επίσης σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, όλα τα κόμματα -και φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ που είναι τα δύο μεγαλύτερα- παρά τις μεγάλες μας διαφορές, οφείλουν να θέτουν όρια σε αυτήν την πολιτική αντιπαράθεση, κανόνες και να βρίσκονται σε ασφυκτική απομόνωση με τη Χρυσή Αυγή, που είναι ένα ναζιστικό μόρφωμα. Χθες ξαναβγήκαν από τις σπηλιές οι τραμπούκοι, που είχαμε να τους δούμε να δέρνουν από τη δολοφονία του Φύσσα.

Επομένως, θα πρέπει όλοι να προβληματιστούμε. Η άποψη αντιμετωπίζεται με άποψη και όχι «επειδή δεν μου αρέσει η άποψή σου, είσαι προδότης». Είναι ολισθηροί δρόμοι αυτοί. Και με ανησυχεί ότι η πολιτική αντιπαράθεση παίρνει χαρακτηριστικά εμπρηστικού, διχαστικού κλίματος. Αυτό είναι κακό για τη χώρα και τη δημοκρατία και δεν ωφελείται κανένα κόμμα. Αν κάποιοι νόμισαν ότι μιζάροντας στο θέμα της δήλωσης Φίλη θα κερδίσουν κάποιους πόντους -και μιλώ για τα κόμματα του κοινοβουλευτικού φάσματος- το χθεσινό έδειξε ότι δεν είναι έτσι. Διότι, από αυτήν την οξύτητα και τον φανατισμό αυτοί που «βγήκαν στον αφρό» και έδειραν τον βουλευτή της ΝΔ, ήταν οι Χρυσαυγίτες.

Η θεωρία που λέει ότι «με χτύπησαν οι Χρυσαυγίτες, αλλά φταις εσύ που τους θύμωσες» είναι επικίνδυνη

Θεωρώ λάθος την τοποθέτηση της ΝΔ, που υποστηρίζει ότι ηθικός αυτουργός του συμβάντος είναι ο κ. Φίλης, και εύχομαι ότι σήμερα θα υπάρξουν συνετότερες και λογικότερες σκέψεις και αντιμετωπίσεις, γιατί η θεωρία που λέει ότι «με χτύπησαν οι Χρυσαυγίτες, αλλά φταις εσύ που τους θύμωσες» είναι επικίνδυνη. Γιατί τότε θα πρέπει όλα τα κόμματα και τα πολιτικά στελέχη και οι δημοσιογράφοι και οι διανοούμενοι να φιμωθούν.

Σε ό,τι αφορά στη δήλωση του κ. Φίλη, δεν είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της κυβέρνησης και αυτό έχει διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή. Χθες, ο κ. Φίλης, μιλώντας στη Βουλή είπε ότι ως υπουργός στηρίζει τη θέση της κυβέρνησης. Νομίζω ότι είναι η ώρα, μετά και από τα χθεσινά γεγονότα, να πέσουν οι τόνοι γύρω από αυτό το θέμα. Όταν ένα έθνος διχάζεται με τέτοιο φανατισμό και ένταση για το τι έγινε πριν έναν αιώνα και δεν συζητά με την ίδια έγνοια -και χωρίς φανατισμό- για το τι γίνεται σήμερα και πώς θα οικοδομήσουμε το μέλλον σε μια χώρα που υποφέρει από τόσα προβλήματα, είναι γεγονός άξιο προβληματισμού. Τέτοιες παρεκτροπές έχουν και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα. Αυτό που θέλει ο κόσμος από εμάς είναι να αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα δημοκρατικά για το πώς θα διορθώσουμε λάθη και θα χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Εδώ το βίντεο: http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=266314

 

9.11.2015

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS