Γραμματοσειρά

Για τους δικούς τους λόγους οι δανειστές δεν επιθυμούν νέο μνημόνιο, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο, το πρωί της Κυριακής (5 Μαρτίου)

Ο κ. Παπαδημούλης ρωτήθηκε τι και πώς θα μπορούσε να αποτρέψει μια εξέλιξη, που φαντάζει πιθανή δοθείσης της εμμονής του ΔΝΤ σε αξίωση για σκληρά μέτρα: Να ζητήσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές από την Αθήνα την μερική, τουλάχιστον (πλην οδυνηρή), αποδοχή των θέσεων του Ταμείου, ώστε να παραμείνει αυτό στο πρόγραμμα. Και να τονίσουν, πιθανόν πως - κατά τη ρήση Σόιμπλε- ακόμη και με τον ESM σε ρόλο Ταμείου η Ελλάδα δεν θα τύγχανε ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

«Τα πράγματα ασφαλώς και μπορούν να εξελιχθούν διαφορετικά και καλύτερα» απάντησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα αυτή τη στιγμή διαθέτει δυο σημαντικά όπλα. Το πρώτο, τόνισε, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα «όχι μόνο πετυχαίνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αλλά τους υπερβαίνει κιόλας». Ως παράδειγμα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε: «Ας μην ξεχνάμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 έκλεισε σε επίπεδα περίπου τετραπλάσια από τα συμφωνηθέντα».

Ο κάβος, τα χρονικά ορόσημα και οι δύο στόχοι

Το δεύτερο, αξιοποιήσιμο από τη χώρα «όπλο» - σημείωσε- ο κ. Παπαδημούλης- είναι πως το λανθασμένο των υπολογισμών του ΔΝΤ δεν το αμφισβητεί πλέον κανείς. Τόνισε σχετικά: «Υπάρχει ένα μακροσκελέστατο κείμενο, που δεν το έγραψαν ο Τσακαλώτος ή ο Χουλιαράκης, αλλά οι υπηρεσίες της Κομισιόν και του Euroworking Group. Το κείμενο αυτό ξετινάζει από την αρχή έως το τέλος τα λεγόμενα Thomsen economics...».

Και πρόσθεσε:

«Ξέρετε τι έχει συμβεί με το ΔΝΤ; Στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής των μνημονίων εμφανιζόταν εξαιρετικά αισιόδοξο, η δε αισιοδοξία του αποδείχθηκε απολύτως λανθασμένη. Από τότε που σχηματίστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι προβλέψεις του Ταμείου έγιναν εξαιρετικά… απαισιόδοξες. Και πάλι διαψεύδονται, αλλά δυσκολεύονται να ξεκολλήσουν (…). Άφησαν βέβαια ένα παραθυράκι, είπαν ότι είναι έτοιμοι να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν, εάν τα οικονομικά στοιχεία τους αναγκάσουν (…) Δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προσαρμοστούν γρήγορα στην πραγματικότητα. Εμείς όμως πρέπει να τρέξουμε. Το αργότερο ως τις 7 Απριλίου, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup στη Μάλτα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πακέτο».

Ανέφερε ακόμη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Παρά τις δυσκολίες, τις καθυστερήσεις και τις ατεκμηρίωτες εμμονές, ιδίως από την πλευρά των υπερεσιακών του ΔΝΤ, νομίζω ότι πρέπει και μπορεί να κλείσει η τεχνική συμφωνία που θα εξειδικεύσει το πλαίσιο, το οποίο διαμορφώθηκε στο τελευταίο Eurogroup. Είναι εφικτό και συμφέρον, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους δανειστές, να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Θα σας έλεγα ότι είναι δυνατόν να κλείσει η τεχνική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα που αρχίζει αύριο (σ.σ. Δευτέρα). Κι αν αυτό συμβεί, τότε είναι εφικτό οι δυο πλευρές να δώσουν ώθηση στην όλη προσπάθεια, με αμοιβαίες υποχωρήσεις και με τη στήριξή τους στα στοιχεία της Κομισιόν και της Eurostat».

Τι έπεται; «Αν αυτό συμβεί, θα αρχίσει πιο άνετα να κινείται η ελληνική οικονομία προς θετικούς ρυθμούς και προς τη μείωση της ανεργίας» είπε ο κ. Παπαδημούλης και προσδιόρισε δύο στόχους που, όπως είπε, η χώρα «πρέπει και μπορεί να προλάβει». Ο πρώτος, ανέφερε, είναι η ένταξη στο σύστημα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στην άνοιξη, κάτι που, όπως επεσήμανε θα σημάνει κυρίως χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, άρα περισσότερες δυνατότητες ανάληψης επενδυτικών δραστηριοτήτων και τόνωσης της απασχόλησης.

Ο δεύτερος στόχος, συνέχισε, «είναι να προλάβουμε να κάνουμε μέσα στο 2017 τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, η οποία είναι βασική προϋπόθεση για να απαλλαγούμε από την επιτροπεία των μνημονίων, οριστικά τον Αύγουστο του 2018».

Οι ακραίοι και το «μιζάρισμα» του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Και η Ελλάδα και οι δανειστές επιθυμούν το τρίτο μνημόνιο να είναι το τελευταίο, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ούτε η Αθήνα, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε η Φρανκφούρτη, ούτε το Βερολίνο έχουν δικαίωμα να υποταγούν στην τακτική των καθυστερήσεων, που ενδέχεται να έχουν στο μυαλό τους κάποιοι στο ΔΝΤ. Κι αν περάσουμε αυτόν τον κάβο, έστω με δυσκολίες, έστω με μια μέτρια συμφωνία, τότε η πίεση του ΔΝΤ θα μετατοπιστεί στην ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό θα είναι θετικό για εμάς. Και θα μπορέσουμε ευκολότερα να επιδιώξουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την τόνωση του κοινωνικού κράτους, την προώθηση αναγκαίων τομών».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη κάθε ενδεχόμενο ενίσχυσης παραμέτρων αστάθειας, ειδικά σε αυτήν τη γεωπολιτική συγκυρία, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους. Μπορεί το στοιχείο της πολιτικής σκοπιμότητας να βρίσκεται στο μυαλό ορισμένων ακραίων, που προτιμούν τον κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ελλάδας, αλλά – συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- την αστάθεια την απεύχεται η πλειονότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών ηγεσιών.

«Για αυτό αδυνατεί να βρει πρόσφορο έδαφος το ‘μιζάρισμα’ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η προσπάθειά του να επενδύσει πολιτικά στους ακραίους κύκλους», ζητώντας να τον βοηθήσουν να «ρίξει» τον ΣΥΡΙΖΑ και υποσχόμενος πως, αν αυτό συμβεί, θα εφαρμόσει… τα διπλάσια από όσα θα ήθελαν οι δανειστές. Η τακτική αυτή δεν βρίσκει απήχηση «στην μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ηγετικών κύκλων, συμπεριλαμβανομένων και των δεξιών», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

«Θα μπορούσαν να έχουν γίνει καλύτερα κάποια πράγματα»

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στο κυβερνητικό έργο θα πρέπει να «δοθεί έμφαση στις καλές μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα».

Ανέφερε ως παράδειγμα: «Τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα μπορούσαν να είναι περισσότερα (…). Η ρύθμιση για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα είναι πολύ καλή, αλλά θα μπορούσε να έχει οργανωθεί καλύτερα, ώστε να μην έχουμε τις ουρές και την ταλαιπωρία του κόσμου. Η ρύθμιση για τα μπλοκάκια ήταν αρνητική, αν έβγαιναν νωρίτερα οι εγκύκλιοι δεν θα σημειωνόταν όλο αυτό το αλαλούμ (…). Κανένα μνημόνιο δεν μας υποχρέωσε να τα κάνουμε αυτά έτσι κι όχι αλλιώς».

«Χρειαζόμαστε ειλικρίνεια, όχι καταστροφολογία, ούτε πανηγυρισμούς»

Ο κ. Παπαδημούλης ρωτήθηκε, αφενός πώς θα μπορέσουν να ανακάμψουν κοινωνία και οικονομία, όταν η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εφαρμόζει και μέτρα ύφεσης και αφ’ ετέρου τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο «δημοσιονομικά ουδέτερη» συμφωνία, αφ΄ ής στιγμής πχ ο χαμηλόμισθος, ο οποίος θα φορολογηθεί για πρώτη φορά, δεν είναι κατ’ ανάγκη το ίδιο πρόσωπο που θα ελαφρυνθεί από άλλα μέτρα.

«Συμμερίζομαι τη διαπίστωση» είπε, απαντώντας στην τελευταία επισήμανση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν, αλλά προσπάθειά μας είναι να ελαχιστοποιηθούν, όσο είναι δυνατόν, τα βάρη για τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους (..). Αυτό που κερδίσαμε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι πως η σύνθεση των μέτρων, με όλες τις δυσκολίες και τα ‘τζαρτζαρίσματα’ που δεχόμαστε για αυτήν, συνιστά έκβαση πολύ καλύτερη από την απαίτηση των δανειστών για μέτρα 4,6 δισ. ευρώ. Αυτήν την αξίωση την αποτρέψαμε, ας μην το ξεχνάμε».

Και κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης:

«Συνιστώ να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα και να το αξιολογήσουμε. Διότι κυκλοφορεί και αρκετή δόση από… Ράδιο Αρβύλα, την οποία μάλιστα διακινούν όσοι μέχρι πρότινος θεωρούσαν σίγουρη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα… Δεν χρειαζόμαστε την καταστροφολογία της η αντιπολίτευσης. Δεν χρειαζόμαστε όμως και πανηγυρικές δηλώσεις. Ο πρωθυπουργός δεν πανηγυρίζει, ο κ. Τσακαλώτος δεν πανηγυρίζει, ο κ. Χουλιαράκης δεν πανηγυρίζει. Είναι ώρα πολιτικής μάχης, προσπάθειας. Στόχος μας είναι να απαλλάξουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να της δώσουμε ανάσα. Ξέρουμε τις δυσκολίες, παλεύουμε να τις ξεπεράσουμε. Δεν χρειαζόμαστε πανηγυρικές δηλώσεις που σε τελικά ανάλυση έρχονται σε αντίθεση με το πώς νιώθει η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας».

Ακούστε: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000054929/D-Papadimoulis-Na-giati-den-briskei-apixisi-stin-Europi-o-Kur-Mitsotakis

5.3.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS