Γραμματοσειρά

Δηλώσεις στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Yeni Düzen» έκανε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας ευρωβουλευτής επεσήμανε πως «και οι δύο πλευρές έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και είναι ανοικτό ακόμα το ‘παράθυρο ευκαιρίας’ για λύση, παρά τα εμπόδια που υπάρχουν», ενώ τόνισε πως όλες οι πλευρές πρέπει να διδαχθούν από τη διπλωματία και την ιστορία και να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό.

Link βίντεο: http://m.kanalsim.com/video-izle.php?vid=17888

Ακολουθούν οι δηλώσεις:

Για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Στηρίζουμε τις διακοινοτικές συνομιλίες. Οι Αναστασιάδης και Ακιντζί δεν θα πρέπει να σκέφτονται τις εκλογές και το δημοψήφισμα, αλλά να βάζουν πάνω από όλα τις νέες γενιές. Η καθυστέρηση είναι εις βάρος όλων των πλευρών.

Και οι δύο πλευρές έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και είναι ανοικτό ακόμα το «παράθυρο ευκαιρίας» για λύση, παρά τα εμπόδια που υπάρχουν. Η λύση στο Κυπριακό θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές, και για την Ελλάδα και την Τουρκία επίσης, τόσο σε επίπεδο πολιτικό, όσο και σε επίπεδο οικονομικό.

Η ΕΕ από την πλευρά της πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς και η ίδια έχει ανάγκη από «θετικές ειδήσεις» και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό

Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν μόνιμη και τελική λύση, που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή είναι η θέση συνολικά της ελληνικής κυβέρνησης, σε πλήρη σύμπνοια με την πολιτική ηγεσία στη Λευκωσία.

Είναι σημαντικό να βρεθεί ένας συμβιβασμός, να διδαχθούμε από τη διπλωματία και την ιστορία. Αν υπάρχει πολιτική βούληση, θα βρεθεί λύση. Επειδή όμως είμαστε και ρεαλιστές, αν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία η λύση θα είναι αδύνατη.

Για το ζήτημα των εγγυήσεων

Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο ζήτημα των εγγυήσεων, ενδεχομένως έχει αλλάξει και ο τρόπος που ο κόσμος προσεγγίζει το ζήτημα. Χρειάζεται μια νέα φόρμουλα που να αντιμετωπίζει τις ανάγκες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η τουρκική προκλητικότητα επηρεάζει αρνητικά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Και οι δύο πλευρές πρέπει να αποφεύγουν δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και εξυπηρετούν το εσωτερικό ακροατήριο, όπως για παράδειγμα δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, με τις οποίες αμφισβητούν την κυριότητα ελληνικών νησιών, τη Συνθήκη της Λοζάνης και το διεθνές δίκαιο.

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε σε όλα τα θέματα με την Τουρκία, ωστόσο οφείλουμε να επιδιώκουμε κοινές προσεγγίσεις και να προσπαθούμε να διατηρούμε έναν ανοιχτό και διαρκή διάλογο. Άλλωστε, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει πως η Ελλάδα είναι ο καλύτερος σύμμαχος της χώρας στην ΕΕ.

17.3.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS