«Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία: Από τη θεωρία στην πράξη»

– Εκδήλωση με πρωτοβουλία του Υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη και της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα
– Παρασκευή, 19 Μαΐου, 11.00 π.μ.- 2.00 μ.μ., Ξενοδοχείο Τιτάνια (Πανεπιστημίου 52), Αίθουσα Εκδηλώσεων στον Ημιώροφο.

«Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία: Aπό την Θεωρία στην Πράξη», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης-συζήτησης που συνδιοργανώνεται από τον Υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη και την Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, την Παρασκευή 19 Μαΐου στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52), 11.00 π.μ.- 2.00 μ.μ.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία. Είναι η πρώτη διεθνής σύμβαση που υπογράφει η Ε.Ε. ως διακρατική οντότητα, ενώ έχει κυρωθεί και από την Ελληνική Βουλή με τον Νόμο 4074/2012. Η σπουδαιότητα του κειμένου της Σύμβασης έγκειται στο ότι, πρώτον, για πρώτη φορά τονίζεται ότι η αναπηρία αποτελεί κοινωνικό και όχι ατομικό πρόβλημα και, δεύτερον, κατοχυρώνει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία σε κρίσιμα πεδία (παιδεία, υγεία, ανεξάρτητη διαβίωση, προσβασιμότητα, εκπαίδευση, πολιτισμός).

Με στόχο την ενίσχυση του θεσμικού μηχανισμού παρακολούθησης καθώς και την εξειδίκευση της επιμέρους αρμοδιότητας για την εφαρμογή της Σύμβασης στα πλαίσια της ελληνικής έννομης τάξης έχει αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, τα κύρια σημεία της οποίας θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση αυτή από πλευράς του υπουργείου Επικρατείας.

O Yπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης θα παρουσιάσει το γενικό πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας ενώ η Κωνσταντίνα Κούνεβα θα αναφερθεί στα προβλήματα εφαρμογής της Σύμβασης στην Ε.Ε λόγω των πολιτικών λιτότητας με αποτέλεσμα η Σύμβαση να μένει ένα διακηρυκτικό κείμενο. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, θα αναπτύξουν τις θέσεις τους για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ, ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, η Μερόπη Τζούφη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Σβάρνας, Συντονιστής Τμήματος ΑμεΑ ΣΥΡΙΖΑ, η Αρίστη Δαρειωτάκη, Νομικός-Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Επικρατείας και η Πελαγία Παπανικολάου, Υποψήφια Διδάκτωρ Εγκληματολογίας. Η εκδήλωση θα κλείσει με παρεμβάσεις από αναπηρικές οργανώσεις και πολίτες.

Σημειώσεις

· Η εκδήλωση θα υποστηριχθεί από διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.)
· Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε live streaming και από το left.gr