Στέλιος ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
kouloglou
Στέλιος ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

 Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς  

Ημερομηνία γέννησης: 27 Φεβρουαρίου 1953

web: http://stelioskouloglou.gr

 1. ΑΡΧΙΚΗ
 2. ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
 3. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 4. ΠΟΛΥΜΕΣΑ
 5. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Αντιπρόεδρος

 • DEVE Επιτροπή Ανάπτυξης

Μέλος

 • TRAN Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού
 • D-AL Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας

Αναπληρωτής

 • INTA Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου
 • D-US  Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
 • DKOR Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κορεατική Χερσόνησο

 O Στέλιος Kουλογλου είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και γεννήθηκε . Μετεκπαιδεύθηκε στην δημοσιογραφία στο Παρίσi (1983-4), στο Τόκιο (1987) και στην Ινδία(1989).
Ξεκινησε να δημοσιογραφει το 1981 στο ANTI  και και αργότερα εργάστηκε ως πολιτικός συντακτης στο <Bημα>. Διετέλεσε ανταποκριτης της <Aυγής> στο Παρίσι ενώ το 1989 εγκαταστασθηκε στην Mόσχα απ όπου κάλυψε τις εξελίξεις στην Σοβιετική Eνωση και τις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες για τον ραδιοσταθμό <Sky> και την τηλεόραση της  EΡΤ.
Tα χρόνια 92-95 κάλυψε ως ειδικός απεσταλμένος τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Εχει συνεργασθεί με την εφημερίδα Le Monde Diplomatique  ως ανταποκριτής στην Ελλάδα και ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ για τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE. Εχει ανακηρυχθεί <δημοσιογράφος της χρονιας> για το 2006 και 2007 από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και συγγραφέας της χρονιας το 2002 για το μυθιστόρημα  «Μη πας ποτέ μόνος στο Ταχυδρομείο». Ειναι συγγραφέας 8 βιβλίων, τα περισσότερα έχουν γίνει best seller ενώ ορισμένα έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες.
Απο το 1995 έως τον Ιούνιο του 2008 και από το 2010 έως το βίαιο λουκέτο στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013 ήταν σεναριογράφος, παραγωγός και παρουσιαστής της εβδομαδιαίας εκπομπής «Ρεπορτάζ Χωρις Σύνορα»,  που βραβεύθηκε κατ επανάληψη ως η καλύτερη ενημερωτική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης.
Το 2000, η σειρά των εκπομπών για τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ και το  βραβείο Eurocomenius που απονέμεται στο καλύτερο ευρωπαικό ιστορικό ντοκιμαντέρ. Το ίδιο βραβείο απέσπασε το 2002 για το ντοκιμαντερ «Ο Αγώνας του Θανάτου». Εχει σκηνοθετήσει  δεκάδες ντοκιμαντέρ, εκ των οποίων τρία μεγάλου μήκους. Η <Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου> παρουσιάσθηκε το καλοκαίρι του  2008 στο Διεθνές Φεστιβάλ ΚΙνηματογράφου του Λοκάρνο, προβλήθηκε σε κινηματογραφικές αίθουσες στις ΗΠΑ και την Λατινική Αμερική και κατέκτησε δύο διεθνή βραβεία στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Σεούλ(2009) και της Σαραγόσα(2010). Welcome to Europe(2011), Ολιγαρχία(2012),"Νεοναζί: το ολοκαύτωμα της μνήμης"(2013), "Μπορεί το χιούμορ να αλλάξει τον κόσμο"(2013) και "Η Νονά"(2014)
Το Μάιο του 2008 εκδιώχθηκε από την ΕΡΤ επειδή επέμεινε να προβάλλει το ντοκιμαντέρ "Γενιά των 700 ευρώ", το οποίο η διοίκηση της ΕΡΤ του ζητούσε να μην προβάλλει υπό την απειλή της διακοπής προβολής των 2 εκπομπών («Ρεπορτάζ Χωρις Σύνορα» και «Θεματική Βραδιά») που παρουσίαζε.Τον Νοέμβριο του 2008 ίδρυσε  το ενημερωτικό δίκτυο- webTV,  ΤΒ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ. (Tvxs.gr) το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα ενημερωτικά site στην Ελλάδα. Η διεθνής οργάνωση για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης «Ρεπόρτερ Χωρίς Σϋνορα» χαρακτήρισε πρόσφατα τον Στέλιο Κούλογλου «επί μακρόν σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα» (http://en.rsf.org/grece-could-the-crisis-help-media-14-09-2011,40986.html.)

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

S Kouloglou TWEETS

LINKS