Μήνυμα της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ολομέλεια του Μαΐου με την Κωνσταντίνα Κούνεβα­ (2)

Γραμματοσειρά

- Γιούνκερ: Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες

- Λιγότερο από το ένα πέμπτο των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες

- Πειράματα με την υγεία των πολιτών δεν ανεχόμαστε.

Ενημέρωση από την Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα για την Ολομέλεια του Στρασβούργου. Το μήνυμα δόθηκε με την μορφή τηλεοπτικής συνέντευξης στον υπεύθυνο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, Βασίλη Κατσαρδή, εκ μέρους της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 18.5.2017.

Εδώ το λινκ: https://www.youtube.com/watch?v=-MrB7HXNwpo

Τα βασικά θέματα του μηνύματος:

- Μετεγκατάσταση προσφύγων

- Χρέος – Eurogroup

- Νέα Λίστα – Μαύρο Χρήμα

- Μεταλλαγμένα

- Επαγγελματικά Προσόντα

- Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία

Μοντάζ: Βασίλης Κατσαρδής

Παρακάτω ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ, ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 15-18/05/2017

-Γεια σας από το Στρασβούργο,

Είμαι ο Βασίλης Κατσαρδής με την καλεσμένη μου, Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL για να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα νέα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού που έγινε αυτή την εβδομάδα.

Μετεγκατάσταση προσφύγων

-Κυρία Κούνεβα,να ξεκινήσουμε από τη μετεγκατάσταση προσφύγων

-Στο προσφυγικό η ευρωπαϊκή υποκρισία συνεχίζεται. Η Ελλάδα και η Ιταλία σηκώνουν το βάρος τουλάχιστον 160.000 προσφύγων, επειδή κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται να εφαρμόσουν το συμφωνημένο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Τέσσερις (4) χώρες δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα!

Όπως είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Χρυσόγονος, μέχρι σήμερα λιγότερο από το ένα πέμπτο (1/5) των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες. «Κάντε τη μετεγκατάσταση τώρα!» ήταν το σύνθημα των ευρωβουλευτών της Αριστεράς.

Γιούνκερ – Ευρωομάδα της Αριστεράς

-Να πάμε στον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος είπε ότι είναι «Τεράστιες οι προσπάθειες της Ελλάδας.

-Για το θέμα μίλησε και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, ο οποίος επισκέφτηκε την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις. Για το προσφυγικό είπε ότι «δεν μπορούμε να αφήνουμε την Ιταλία και την Ελλάδα έρμαια, επειδή καταφθάνουν εκεί πρώτα οι πρόσφυγες. πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη».

-Απάντησε και σε ερωτήσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη για το χρέος και όχι μόνο.

-Ναι, απαντώντας σε ερωτήματα που έθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι

«η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες. Προσπάθειες- που όπως είπε-έχουν πλήξει την καθημερινή ζωή των πολιτών.»

-Συνδέοντας τα θέματα, λίγα 24ωρα πριν από ένα κρίσιμο Eurogroup είχαμε και την πρωτοβουλία των τριών προέδρων για το ελληνικό χρέος.

-Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Πιτέλα, Τσίμερ, Κέλερ, οι επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πράσινων με κοινή δήλωση τους και με συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, κάλεσαν το Εurogroup της Δευτέρας να λάβει απόφαση για τα αναγκαία μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση του χρέους.

Ουγγαρία – Ψήφισμα

-Να επανέλθουμε στο προσφυγικό. Το θέμα μας απασχόλησε και στο ψήφισμα για την Ουγγαρία.

-Στο προσφυγικό η Κομισιόν υπόσχεται ότι θα πάρει μέτρα εναντίον των κρατών που παρανομούν, κάποια στιγμή στο μέλλον. Εμείς έχουμε τους λόγους μας να είμαστε δύσπιστοι. Γι’ αυτό αυτή την εβδομάδα, μια μεγάλη πλειοψηφία ευρωβουλευτών πήρε την κατάσταση στα χέρια της, εγκρίνοντας ψήφισμα που φέρνει πιο κοντά τις κυρώσεις εις βάρος της Ουγγαρίας, όπου η κυβέρνηση Όρμπαν κατηγορείται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

-Απλά να προσθέσω εδώ ότι έγινε και μία συνέντευξη τύπου με ευρωβουλευτές από έξι (6) Πολιτικές ομάδες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, μια και μιλάγαμε για το προσφυγικό.

Νέα Λίστα – Μαύρο Χρήμα

-Έχουμε νέα λίστα για το μαύρο χρήμα. Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν για μια νέα λίστα χωρών που είναι ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την κάλεσε να συντάξει μια νέα. «Ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις για τα «Panama Papers» η Επιτροπή το μόνο που άλλαξε στη μαύρη λίστα είναι η αντικατάσταση μιας χώρας, κι αυτό είναι γελοίο! Οι γκάνγκστερ δεν έχουν τίποτα να φοβούνται», είπε ο ευρωβουλευτής της GUE/NGL Φάμπιο ντε Μάζι.

Μεταλλαγμένα

-Να πάμε και στο ζήτημα της εισαγωγής των μεταλλαγμένων.

-Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών μπλόκαρε άλλο ένα σχέδιο της Κομισιόν. Με ψήφισμά του απέρριψε την προσπάθεια της Επιτροπής να επιτρέψει την εισαγωγή μεταλλαγμένων σπόρων καλαμποκιού και βάμβακα, που είναι πιο ανθεκτικοί στα ζιζανιοκτόνα. Πειράματα με την υγεία των πολιτών δεν ανεχόμαστε.

Επαγγελματικά Προσόντα

-Και τέλος να μιλήσουμε για τα επαγγελματικά προσόντα, μια συζήτηση στην οποία είχατε κι εσείς παρέμβαση.

- Ναι, στο Στρασβούργο συζητήσαμε και το σχέδιο της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων. Φυσικά και πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην τεχνολογία και στην αγορά εργασίας.

Επομένως, όπως είπα και στην παρέμβασή μου στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι άραγε αυτή η προτεραιότητα; Να αλλάζουμε βιαστικά τη λίστα των επαγγελματικών προσόντων; Ή να διαθέσουμε γενναίες δαπάνες για θέσεις εργασίας, για τα εκατομμύρια νέων που αχρηστεύονται στην ανεργία και οι ίδιοι και τα υψηλά προσόντα τους;

Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία

-Και δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι αυτή την εβδομάδα ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία και είχαμε αρκετές δραστηριότητες.

-Σε αυτό το πλαίσιο, σε εκδήλωση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, συμμετείχε και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίο .

Δεν μπορούμε σε ένα ολιγόλεπτο να βάλουμε όλα τα ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί στην Ολομέλεια, γιατί αυτό θα ήταν αδύνατον. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας www.syriza.eu και τα social media μας τα οποία μπορείτε να τα βρείτε στη σελίδα μας κάτω-κάτω δεξιά.

Από το Στρασβούργο, εκ μέρους της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σας εύχομαι να είστε γεροί, αισιόδοξοι και καλά.

Καληνύχτα.

Site: www.syriza.eu

Facebook: Syriza European Parliament

Twitter: @syrizaep

Youtube: Syriza European Parliament

19.5.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS